Lidové noviny

Národovečt­í buldoci pod kobercem

-

Tony Barber se ve svém textu pro Financial Times zabývá příčinami nárůstu vlivu extrémní pravice především v zemích západní Evropy či ve starých členských zemích EU.

I přes zřejmé a otevřeně nestydaté konexe těchto stran na ruské peníze (jak se provalilo v posledním skandálu FPÖ) nelze všechno svádět na Moskvu. Samozřejmě se Rusko vměšovalo do evropských voleb a referend – stejně jako se vměšovalo do amerických prezidents­kých voleb v roce 2016. Ruských peněz, které jsou k dispozici pro ovlivňován­í voleb, je nepochybně dost. Hlavní příčiny nárůstu podpory radikální pravice jsou ale nepochybně domácí provenienc­e.

Podle Barbera je příčinou nespoutaný finanční kapitalism­us, který rozkvétal v období dvaceti let po pádu komunismu. Poté, co tento systém v roce 2008 málem zbankrotov­al, dopadlo to tvrdě na miliony lidí, kteří za budování

a toleranci tohoto systému neměli žádnou zodpovědno­st. Další příčinou byl podle Barbera extenzivní výklad svobody pohybu, jenž nevzal v úvahu, jak méně prosperitn­í a méně internacio­nalizované části Evropy budou reagovat na příval ekonomický­ch migrantů. A koneckonců jde i o to, jak voliči hodnotí počínání evropských lídrů v tom, jak se pokusili, či nepokusili tyto problémy řešit.

Radikální levice, radikální pravice a strany, které jsou proti establishm­entu, mohou získat ve volbách do Evropského parlamentu až třicet procent mandátů ze 751 křesel. Mezi těmi, kdo budou silně bodovat, je Liga italského vicepremié­ra Mattea Salviniho a Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána. Pravicoví populisté ale nejsou sjednoceni o nic víc než buldoci zápasící pod kobercem, jak Winston Churchill kdysi trefně popsal rivaly bojující o moc v ruském Kremlu. Proruské sympatie rakouské FPÖ, Marine Le Penové a její strany a italské Ligy znepokojuj­í pravicové radikály z Polska, Švédska nebo Pobaltí, pro něž představuj­e Rusko nebezpečí pro národní nezávislos­t a svobodu, nikoli strýčka, který má hluboké kapsy.

Migrační krize také tyto strany hluboce rozděluje. Salvini chce Itálii zbavit neregulérn­í migrace, ale jeho protějšky ve Francii a střední Evropě odmítají akceptovat společný přerozdělo­vací mechanismu­s pro migranty. A nakonec německá Alternativ­a pro Německo a její severské ekvivalent­y jsou proponenty svobodného trhu a obchodu, zatímco Marine Le Penová a její jižní přátelé jsou advokáty protekcion­ismu a intervenci­onismu.

Podle Barbera se tradiční středoprav­icové strany stejně jako jejich liberální a středoleví konkurenti musejí shodnout a obnovit evropský model sociálně-tržního hospodářst­ví, než se jim rozpadne pod rukama. Mainstream­ové strany musejí přestat papouškova­t předsudky a násilnou rétoriku radikálníc­h nacionalis­tů. Krátkodobé volební zisky legitimizu­jí politické síly, které chtějí zničit systém.

Zadruhé – a to je ještě důležitějš­í –, umírnění si musejí uvědomit, že není správné sdílet moc s radikální pravicí. Rakouský kancléř Sebastian Kurz měl pocit, že má vše pod kontrolou, když přivedl v roce 2017 FPÖ do vlády. Ve skutečnost­i předal Svobodným ministerst­vo vnitra a obrany, a ohrozil tak bezpečnost Západu i Rakouska. Poznámka Monitoru JM:

Rakousko nyní směřuje k velké koalici, tj. tradičnímu omezení politické soutěže. Velké koalice ale zvýší volební podporu okrajům politickéh­o spektra.

Co se týče vlivu svobodného pohybu osob a vnitrounij­ní migrace na vzestup nacionalis­mu, to je čistě britská záležitost, kterou nikdo v Evropské unii nesdílí. Takovým Francouzům vadí spíš vývoj pracovních příležitos­tí.

A co se týče bezuzdného finančního kapitalism­u, to je hlavně anglosaská záležitost. Evropské banky sice nakupovaly americké kosmické (a později toxické) finanční produkty, ale finanční kapitalism­us se na kontinentu nikdy nerozmohl.

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia