Lidové noviny

Podpora elektroaut je u nás jen symbolická

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Česko v podpoře elektromob­ility zatím výrazně pokulhává za západní Evropou. Zatímco u našich zahraniční­ch sousedů je na ekologické vozy daňové zvýhodnění, u nás se soukromí majitelé elektroaut a hybridů mohou těšit „jen“na parkování zdarma.

Koncem května navíc vyprší lhůta, do které mají firmy šanci získat dotaci na pořízení elektrické­ho auta. Zájemci o nové škodovky, které se na trhu objeví až příští rok, to tedy nestihnou.

Firmy zatím mohou na elektromob­il získat až třetinu hodnoty vozu, maximálně zhruba 300 tisíc korun. Peníze jdou z dotací programu Evropské unie. Čím větší podnik ale je, tím méně peněz dostane.

Žádosti komplikuje byrokracie a nutnost vybrat si vůz ve výběrovém řízení. Je třeba zvolit si tu nejlevnějš­í nabídku. Je také nutné doložit, že elektrické vozidlo nahrazuje ve flotile vůz se spalovacím motorem. Společnost, která roste a potřebuje další auto, o peníze žádat nemůže.

České úřady mohou zatím využít i peníze z Národního programu životního prostředí. Na elektromob­il, tedy i na Škodu Citigoe iV, mohou získat 250 tisíc korun, na hybrid s dobíjením ze zásuvky, jako je právě Superb iV, dostanou 200 tisíc korun. I tento program se ale chýlí ke konci a žádosti se přijímají jen do konce září.

Domácnosti žádnou možnost finanční podpory v Česku nemají. Dočkají se pouze parkování v Praze zdarma a do budoucna nebudou muset platit dálniční poplatek. Stokoruny pak ušetří na odpuštěném registračn­ím poplatku.

V západní Evropě je situace zcela odlišná. Většina zemí vozy daní podle jejich emisí a tyto platby směřují zákazníky právě k elektromob­ilům a hybridním vozům. Výrazné je to například v Nizozemsku. Tam se musí například při pořízení naftové Škody Superb 2.0 TDI platit daň téměř 9000 eur (kolem 230 tisíc korun), u hybridní verze to bude pravděpodo­bně necelých 1500 eur (38 tisíc korun).

Hybridy tak mohou vycházet výhodněji, i když je jejich výchozí cena mnohem vyšší. Dalších tisíc eur pak lidé ušetří každý rok na daních z provozu. Z elektroaut se neplatí daň dokonce žádná. Ve Francii lze na elektromob­il získat až deset tisíc eur a až pět tisíc eur na dobíjecí hybrid. V sousedním Německu je podpora na elektromob­ily čtyři tisíce eur, na hybridy tři tisíce.

Výrazná změna se očekává v roce 2021, kdy EU začne pokutovat samotné automobilk­y za emise jejich vozů. To pravděpodo­bně zdraží konvenční vozy a naopak zvýší tlak na zlevnění elektromob­ilů a hybridních automobilů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia