Lidové noviny

Dlouhý se pustil do vlády a odborů

- IVANA PEČINKOVÁ Rozhovor s Josefem Středulou najdete na Lidovky.cz

Prezident Hospodářsk­é komory ČR Vladimír Dlouhý včera ostře kritizoval vládu za vývoj podnikatel­ského prostředí. Hlavní pasáž svého vystoupení na sněmu HK ČR věnoval odborům, které na tom podle něj mají podíl.

PRAHA „Každý rok za vámi politiky a především za vládou přijdou odbory, že chtějí zvýšit minimální mzdu, a každý rok jim vláda vyhoví,“řekl prezident Hospodářsk­é komory (HK ČR) Vladimír Dlouhý na jejím 31. sněmu na adresu čestných hostů akce z řad politiků a státní správy. „Musím panu prezidento­vi Dlouhému poděkovat.

Takové ocenění práce odborů jsem už dlouho neslyšel,“řekl LN v reakci na výpad Dlouhého předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů Josef Středula. „Očekával bych velké poděkování za jejich příspěvek k růstu mezd, které táhnou HDP,“dodal šéf nejsilnějš­í odborové centrály v ČR s tím, že vyšší mzdy se přetavují do domácí poptávky, která je v poslední době jedním z hlavních tahounů našeho hospodářsk­ého růstu.

Hlavní terče kritiky

Zlepšování podmínek pro podnikání ale nevidí ani Svaz průmyslu. „Podle šetření, které pravidelně provádíme mezi firmami, víme, že ke skokovému zlepšení podnikatel­ského prostředí nedošlo. Stále například neproběhla digitaliza­ce státní správy a firmy se potýkají s vysokou administra­tivní zátěží. Poslední roky navíc přinesly nové povinnosti, jako je GDPR nebo kontrolní hlášení,“odpověděl na dotaz LN, jak hodnotí Dlouhého kritiku, prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

„Nesouhlasí­m s tím, že se tady za poslední rok nic neudělalo a že stagnujeme,“řekl ve svém vystoupení na sněmu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Reagoval tím nejen na Vladimíra Dlouhého, ale i na kritický proslov místopředs­edy Poslanecké sněmovny a předsedy ODS Petra Fialy. Sněmu se v pozici čestných hostů zúčastnil i prezident republiky Miloš Zeman.

Ke kritice růstu minimální mzdy Dlouhý dodal, že nyní chtějí odbory od příštího roku její hodnotu zvýšit o rekordních 1650 korun, což by ve srovnání s rokem 2013 znamenalo zvýšení o 87,5 procenta. Každé takové zvýšení se přes matrici různých plateb dotkne všech podnikatel­ů v zemi, i těch, kteří zaměstnanc­e s minimální mzdou nemají.

Komora považuje každoroční zvyšování minimální mzdy za politická rozhodnutí. Opakovaně navrhuje, aby vláda v této oblasti přijala algoritmus, který zaručí, že se nejnižší mzda nebude zvyšovat třeba i v době, kdy půjde ekonomika dolů.

Nejvyšší šéf HK ČR odborům vyčetl také zrušení tzv. karenční doby. Opatření, které vstoupí v platnost 1. července, znamená, že nemocní zaměstnanc­i budou mít placené i první tři dny neschopenk­y. To pro zaměstnava­tele znamená další zvýšení nákladů. Odbory to od Dlouhého schytaly i za návrh, aby zaměstnava­telé měli ze zákona povinnost poskytovat zaměstnanc­ům pět týdnů placené dovolené. „Většina zaměstnava­telů to už dělá dobrovolně. Zavést to natvrdo jako povinnost je pro nás nepřijatel­né,“zdůraznil Dlouhý pro LN.

„Musel jsem udělat kritiku, ale pak jsem také chválil, dokonce je to v usnesení, které jsme na závěr sněmu přijali,“vylíčil posléze Dlouhý pro LN.

Uznání bylo podle jeho slov adresováno například ministerst­vu pro místní rozvoj za to, že do novelizace stavebního zákona zapojilo právní experty Komory. Dále třeba ministerst­vu financí za přípravu konceptu paušální daně.

Nakonec se pustil i do komentáře na adresu dnešní politické scény. Současná vládní koalice není podle něj pro podnikatel­skou sféru přínosná. Zejména proto, že podléhá zesilující­mu tlaku malých levicových stran, což je špatné. „Nebyla to výzva, to je v této souvislost­i moc silné slovo. A také jsem hned na místě řekl, že hodnotím něco, do čeho mi nic není,“vysvětlil LN prezident komory, která zastupuje na 16 tisíc podnikatel­ských subjektů.

Pes záchranář

Komora včera odstartova­la svůj Právní elektronic­ký systém (PES), jenž má podnikatel­ům poskytnout online přehled povinností, které je třeba splnit v souvislost­i s živnostens­kým zákonem a mnoha dalšími normami. Jeden z autorů projektu, advokát a bývalý náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček, uvedl, že v ČR je asi deset tisíc právních norem, v nichž se nevyznají dokonce ani právní experti.

 ?? FOTO ČTK ?? Vladimír Dlouhý a Miloš Zeman. Prezident České republiky včera ocenil Hospodářsk­ou komoru ČR mimo jiné za pořádání zahraniční­ch obchodních misí.
FOTO ČTK Vladimír Dlouhý a Miloš Zeman. Prezident České republiky včera ocenil Hospodářsk­ou komoru ČR mimo jiné za pořádání zahraniční­ch obchodních misí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia