Lidové noviny

Home Credit vstupem na čínskou burzu posiluje pozici

- PAVEL DANIEL

PRAHA Home Credit Petra Kellnera hledá peníze na svůj další rozvoj v Asii. Soudí tak analytici po oznámení agentury Reuters, že firma, která je součástí holdingu PPF, plánuje vstup na akciovou burzu v Hongkongu.

Skupina PPF včera také oznámila své výsledky hospodařen­í. Za rok 2018 jí stoupl čistý zisk o 25 procent na 22,2 miliardy korun (865 milionů eur). Celková aktiva skupiny se loni zvýšila o 18 procent na 1,16 bilionu korun (45 miliard eur). Podle Kateřiny Jiráskové, finanční ředitelky skupiny PPF, kterou citovala agentura ČTK, hlavním zdrojem růstu zisku byl v loňském roce segment finančních služeb, tedy skupiny, již představuj­í především společnost­i Home Credit a PPF banka.

O tom, že Home Credit zvažuje v Číně vstup na burzu, přišla agentura Reuters s odkazem na své zdroje. Podle nich chce firma prostředni­ctvím takzvané primární veřejné nabídky akcií (IPO) získat od investorů alespoň jednu miliardu amerických dolarů, tedy přes 23 miliard korun.

Zamýšlený krok Home Creditu je analytiky spojován hlavně s tím, že by pomohl skupině PPF získat finanční prostředky na další rozvoj firmy. Milan Tománek, ředitel PR oddělení Home Credit Internatio­nal, ale informace o možném vstupu na hongkongsk­ou burzu a jeho důvodech nechtěl pro LN jakkoliv komentovat.

Otázka reputace

„V první řadě to Home Creditu přinese finanční prostředky, které bude moci skupina použít k rozvoji dalšího byznysu. Mimo jiné by tím došlo k posílení skupiny v asijském regionu,“řekl LN Jiří Kostka, analytik Komerční banky. A to podle něj vzhledem k aktuálně probíhajíc­ím obchodním sporům mezi USA a Čínou může Home Creditu přijít jenom vhod.

„Když bude firma aktivní na tamní burze, tak například v případě restrikcí Číny na zahraniční společnost­i z toho může Home Credit vyváznout v podstatě bez potíží,“doplnil Kostka.

Petr Bártek, analytik České spořitelny, upozornil na to, že vstupem na burzu bude muset firma trochu „odkrýt karty“. „Aktuální ocenění finančního sektoru v Hong Kongu je ale kvůli probíhajíc­í obchodní válce nízké. Je tedy otázkou, zda by nebylo zajímavějš­í si jít pro část čerstvého kapitálu i v regionu střední Evropy.

Účast na burze má podle Tomáše Pfeilera, analytika Cyrrusu, význam i v reputační rovině. „Firma přijatá na regulovaný trh může mít vyšší autoritu v očích tamních partnerů. Finanční skupina by působila jako relevantně­jší hráč i z pohledu čínské vlády,“vysvětlil Pfeiler. Pro české investory by to podle něj v případě velkého zájmu o akcie firmy mohlo znamenat, že by pražská burza mohla přistoupit k takzvané duální kotaci (obchodován­í s emisí akcií stejné firmy současně na více burzách – pozn. red.) cenných papírů firmy na českém trhu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia