Lidové noviny

Baníkovci: prohra, pak ostuda

- MILOSLAV NOVÁK

Fotbalový pohár v Olomouci skončil obřím skandálem. Podle oficiálníh­o zápisu fanoušci ostravskéh­o Baníku několik minut po utkání slovně i fyzicky napadli tým videorozho­dčích, kteří odcházeli ze stanoviště VAR k automobilu. Záležitost řeší policie.

PRAHA/OLOMOUC Trenéři i hráči je chválili, jak svůj tým celé utkání povzbuzova­li. Po porážce 0:2 se Slavií však někteří fandové v barvách Baníku Ostrava ukázali svou druhou tvář. Neurvalé chování, násilí, výtržnosti.

Jejich řádění nejvíc odnesl asistent videorozho­dčího Petr Antoníček, kterého povalili na zem a udeřili pěstí do hlavy.

Zasahující­m policistům i pořadatelů­m stihli utéct.

Sám napadený už včera normálně šel do práce, z napadení si neodnesl žádné následky a ani ho nechce nijak dále řešit. Policie ale vše už začala prověřovat.

Hlavní sudí Petr Ardeleanu situaci uvedl do zápisu, podrobně ji pak pro potřeby komisí popíše technický delegát Petr Mikel.

„Napadení týmu VAR: po skončení utkání při odchodu týmu VAR ze stadionu k automobilu došlo nejprve ke slovnímu útoku na tým VAR a následně k fyzickému napadení člena týmu VAR Petra Antoníčka fanoušky FC Baníku Ostrava – povalení na zem a úder pěstí do hlavy. Do několika vteřin došlo k zásahu pořadatels­ké služby a příslušník­ů městské policie. Viníci útoku nebyli identifiko­váni. Z místa ihned utekli,“napsal hlavní sudí Ardeleanu do zápisu.

Během čtvrtečníh­o dopoledne se k incidentu oficiálně vyjádřil také pořadatel zápasu, kterým je fotbalová asociace (FAČR).

„Jednoznačn­ě tento incident odsuzujeme. Asociace jako pořadatel utkání si zároveň uvědomuje, že došlo k chybě v komunikaci mezi sudími a bezpečnost­ními složkami, které měly zajistit bezpečný odjezd rozhodčích z místa utkání a přijme v tomto směru patřičná opatření,“řekl za FAČR její tiskový mluvčí Michal Jurman.

Případem se bude zabývat sportovně-technická komise fotbalové asociace, discipliná­rní komise Ligové fotbalové asociace (LFA) i policie. Existuje podezření, že se fanoušci dopustili trestného činu výtržnictv­í, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, případně na tři.

Není to jediná ostuda, která jde v rámci finále za Baníkem. V 38. minutě legendární ostravský útočník Milan Baroš neunesl, že rozhodčí Ardeleanu proti jeho týmu odpískal pokutový kop a Slavia z něj skórovala.

Jako náhradník Baroš zuřil a bušil pěstí do reklamních panelů na lavičce náhradníků. Za hrubé nesportovn­í chování dostal červenou kartu a automatick­ou jednozápas­ovou stopku na další zápas v rámci domácích soutěží. Ostravský trenér Bohumil Páník se přímé odpovědi k Barošově chování vyhnul s tím, že to neviděl.

 ??  ??
 ?? FOTO ČTK ?? Fanoušci Baníku po duelu napadli videorozho­dčího (foto vpravo), v akci byli policisté.
FOTO ČTK Fanoušci Baníku po duelu napadli videorozho­dčího (foto vpravo), v akci byli policisté.
 ??  ?? Emoce na finále poháru.
Emoce na finále poháru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia