Lidové noviny

Na Giru dál vládnou Slovinci

- DAVID MRZENA

PRAHA/PINEROLO Dosud v rovinatých etapách pracoval při dvou vítězstvíc­h sprintersk­ého esa Pascala Ackermanna. Ve 12. etapě cyklistick­ého závodu Giro d’Italia se Cesare Benedetti také dočkal.

Ve 31 letech slaví jezdec týmu Bora-hansgrohe první profesioná­lní vítězství.

Růžový dres lídra závodu zůstává majetkem týmu UAE, nově ho poveze Jan Polanc.

Aktivitou při prvním alpském testu hýřili i oba čeští závodníci.

Proměnila se v etapu dvou závodů. Jezdci z úniku bojovali o dílčí vítězství; o více než deset minut za nimi formy v prvním náročném stoupání 102. ročníku Gira testovali hlavní favorité.

A v obou dějstvích hráli prim i čeští cyklisté.

Josef Černý z týmu CCC se hned od startu protlačil do početného úniku dne. Český mistr ustál výšlap na Montoso, horskou prémii první kategorie.

Vynikající český časovkář sice chyběl ve vedoucí šestici, jež bojovala o etapové prvenství, dlouhý sjezd do cíle ale cyklista polského týmu zvládl. Černý se nakonec umístil na jedenáctém místě.

Jeho krajan Jan Hirt zase uprostřed devítikilo­metrového škrábání se na dosud nejvyšší kopec závodu vypálil ze skupiny hlavních favoritů. Čech chystal pozici pro útok Miguela Ángela Lopéze, lídra Astany.

Povedlo se.

Lopéz a Landa pláchli v horách Rogličovi

Kolumbijec nakonec po boku Mikela Landy z Movistaru pláchl dalším favoritům v boji o růžový dres. Společně španělsky hovořící duo dorazilo do cíle s náskokem zhruba 30 sekund před Rogličovou skupinou.

Slovinském­u megafavori­tovi tak vzkázali: Jsme na tom dobře! Vedle lídra týmu Jumbo-Visma, který při stoupání na Montoso přišel o veškeré domestiky, dorazili Vincenzo Nibali, Simon Yates, Rafal Majka.

Mezitím už v cíli Cesare Benedetti rozdával rozhovory. Dojatě popisoval, jak se po celém dni v úniku radoval z životního úspěchu. Těsně před cílem Ital přespurtov­al krajana Damiana Carusa (Bahrain-Merida) a Eddieho Dunbara (Ineos).

„Měl jsem volnou ruku. V úniku jsem tolik nejel. Pohlídal jsem si, abych ve stoupání nešel do červených čísel. Věděl jsem, že když dojedu na vrchol kopce se ztrátou 30 vteřin, dokážu se vrátit,“líčil Benedetti.

„Jsem strašně šťastný. Teď už pospíchám dopít to prosecco,“přidal v rozhovoru pro Eurosport Ital.

Valerio Conti předal růžový dres lídra závodu týmovému parťákovi Janu Polancovi, který se díky úspěšnému úniku posunul do čela. Druhý Roglič na svého krajana ztrácí čtyři minuty a sedm sekund.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia