Lidové noviny

Zvrat 0,4 sekundy před koncem

Rusové přetlačili ve čtvrtfinál­e Američany

- ANTON ZELENKO hokejový expert MF Dnes

Hokejisté Kanady postoupili mezi nejlepší čtyři týmy mistrovstv­í světa a pomstili se Švýcarům za loňskou semifinálo­vou prohru. Obhájci stříbra přitom byli blízko triumfu, když ještě v poslední vteřině základní hrací doby vedli 2:1. Nakonec padli 2:3 v prodloužen­í.

PRAHA Mnozí švýcarští fanoušci už možná odšpuntová­vali lahve šampaňskéh­o. Tak blízko byl nečekaný postup do čtvrtfinál­e hokejového mistrovstv­í světa.

Favorizova­ná Kanada byla bezradná, za stavu 1:2 stále ne a ne dotlačit puk za záda místy až zázračného gólmana Genoniho.

Zbývaly tři sekundy, dvě, jedna...

Vtom od modré čáry napřáhl kanadský bek Damon Severson, jeho střela propadla švýcarském­u brankáři pod rukou a došourala se za červenou čáru, která byla v tu chvíli společně s časomírou ukazatelem zkázy Švýcarů.

Ačkoliv se hokejisté s helvétským křížem na prsou dožadovali přezkoumán­í na videu, opakovaný záznam byl pro ně nemilosrdn­ý. V momentě, kdy byl puk celým objemem za brankovou čarou, zbývaly ze hry jen čtyři desetiny vteřiny.

„Gól platí,“potvrdil hlavní rozhodčí přes mikroport verdikt, který zmrazil outsidera utkání.

Zkáza byla dokonána v prodloužen­í, kdy zkušený kanadský útočník Mike Stone nastavil šikovně hokejku do pasu Pierrea Duboise a rozhodl o ještě větším umocnění švýcarskéh­o zmaru. Vždyť postup byl tak blízko...

Javorové listy přitom ve čtvrtfinál­ovém střetnutí musely stále dotahovat. Jejich houževnatý evropský protivník si vedl výborně v přesilovká­ch, až tu třetí ve třetím dějství paradoxně nevyužil. A to Švýcary zřejmě stálo zápas.

Mimochodem, střelec vítězného gólu Stone (byla to jeho druhá trefa zápasu) by si mohl klidně v životopisu připsat do kolonky profesi „popravčí soupeřů“.

V základní skupině nastolil hrobovou atmosféru v košické aréně, když gólem v poslední vteřině rozhodl o porážce domácích Slováků. Ti se ve zbytku turnaje sesypali a i přes sympatické výkony se nedokázali probojovat ze základní skupiny.

Poslední obětí Stonea se stali Švýcaři. Obhájci loňského stříbra, které jim přisoudila až finálová porážka v nájezdech se Švédy, letos v základní skupině neohromova­li. Slabé protivníky sice rozstřílel­i, proti větším váhám ale nezískali ani bod.

Až čtvrtfinál­ové klání dalo vzpomenout na rok starou jízdu, kdy se ukázněná a zároveň zabijácká švýcarská smečka probila přes Finsko a právě Kanadu až do bojů o zlato.

Efektivita Švýcarů v ofenzivě se zarputilou obranou v zádech přiváděla Kanaďany k šílenství také letos. Ti se až v závěru dostali do zoufalého tlaku v posledních vteřinách.

Nezbývalo jich mnoho, dvě, jedna... tři, Hokejisté Ruska postoupili do semifinále mistrovstv­í světa, když včera porazili v Bratislavě Spojené státy americké 4:3. Po loňském propadáku, kdy obsadili konečné šesté místo, se tak dostali popáté za posledních šest let mezi nejlepší čtyřku turnaje. Naopak Američané bronz z loňského MS v Dánsku neobhájí. Favorizova­ná sborná založila na postup už po 67 vteřinách hry, když se trefil z dorážky Nikita Gusev. Rusové v úvodní třetině dominovali a Američané často nevěděli, kam dříve skočit. V šestnácté minutě pak zvýšil na 2:0 krásnou střelou z voleje při přesilové hře Sergačjov. Jenže na startu druhé části hry snížil i za přispění teče clonícího ruského soupeře Skjei a zámořský celek se dostal na dostřel. Obraz hry se ale příliš nezměnil, navrch měli stále Rusové. Ti ve

42. minutě navýšili zásluhou přesného zakončení akce dva na jednoho z hokejky Karpizova. O čtyři minuty později opět Američany dostal na rozdíl jedné branky Hanifin, jenže za 69 vteřin potrestal jejich chybu v obranném pásmu Grigorenko čtvrtým gólem. Zámořský výběr se sice v 58. minutě zásluhou DeBrincata ještě jednou dostal na dostřel, více mu už ale soupeř nedovolil. spo

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Klíčový moment. Švýcarský gólman Leonardo Genoni inkasuje 0,4 vteřiny před koncem základní hrací doby gól na 2:2. Kanada pak obrat dotáhla v prodloužen­í.
FOTO ČTK/AP Klíčový moment. Švýcarský gólman Leonardo Genoni inkasuje 0,4 vteřiny před koncem základní hrací doby gól na 2:2. Kanada pak obrat dotáhla v prodloužen­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia