Lidové noviny

Ukažte psovi, že lidské mládě je fajn

- KRISTÝNA PROUSKOVÁ

Dítě a pes mohou být jeden pro druhého skvělým parťákem a podporou. Dokážou si vzájemně dát tolik, protože jejich láska je nezkažená a bez výhrad. Aby soužití neskřípalo, je například potřeba psa na příchod dítěte připravit. A stejně tak naopak.

Spontánní hra dítěte se psem je pro mě jeden z nejhezčích pohledů. Oba si totiž užívají něčeho, co my dospělí už často zapomínáme. A to je přítomnost okamžiku. Dovedou se radovat opravdu upřímně, aniž by přemýšleli nad tím, co budou dělat večer, zítra, za týden nebo co se stalo v minulosti. Dokážou odhodit všechny kdyby a ponořit se do toho, co právě dělají na sto procent. Jejich radost ze hry nebrzdí přemýšlení nad tím, co si o tom myslí ostatní, nebo jestli dělají věci tak, jak společnost očekává.

Ne vždy se však můžeme v rodině z takové idylky radovat. A tak je třeba držet některé zásady, na které se zapomíná a jež bezproblém­ovému soužití napomáhají. Vesměs řešíme dvě základní situace. Pořizujeme psa v době, kdy už dítě máme. Anebo se dítě narodí, když už je pes nějakou dobu doma.

Na pelíšku je pes nedotknute­lný

V prvním případě je především třeba si uvědomit, že psa nepořizuji dítěti, ale sobě. Ať je dítě sebeuvědom­ělejší, nemůžeme na něj takovou zodpovědno­st uvalit beze zbytku. Je dobře, když se váš potomek uměřeně věku a svým schopnoste­m do péče o nového člena rodiny zapojí. Pro dobré fungování „smečky“bych dokonce řekla nezbytné. Je třeba na jejich soužití dohlížet a citlivě se v případě potřeby zapojit. Vysvětlete dítěti, že pes na pelíšku je nedotknute­lný, má tam svůj „domeček“a místo, kam se může před celým světem schovat.

Nenechávej­te nikdy psa s malým dítětem o samotě. Zvláště pokud mají sklon zkoumat svět a jeho hranice. Naučte dítě a psa vzájemnému respektu. Naučte je, jak poznat, kde má jeden i druhý hranice, a jak si spolu rozumět.

Najděte si čas, který bude jen psův

V druhém případě již máme doma psa, kterému jsme už dříve nastavili nějaká pravidla. Dejte psovi možnost se se změnami vyrovnat. Naučte ho, jak se v pro něj nových situacích má zachovat.

Často si lidé psa pořizují v době, kdy děti ještě neplánují a nemají potřebu psa na příchod nového člena smečky připravit. Je ale namístě si uvědomit, že pes s vámi bude dalších deset nebo patnáct let. Připravit psa je trochu jako připravit dítě na příchod mladšího sourozence. Ukažte mu, že lidská mláďata jsou super a není čeho se bát. Nenechte ho ale příchodem miminka přijít o všechno místo na výsluní. I když to není snadné, protože máte co dělat, abyste se se změnami vyrovnali sami, najděte si čas, který bude jen psův. Jen vy a váš čtyřnohý parťák. Tak jako dřív. Pak bude mít z přírůstku ve smečce stejnou radost jako vy.

Bezpečná skrýš

Jedno z rizikových období je čas, kdy dítě začíná lézt, chodit, jeho pohyby jsou nekoordino­vané a těžko předvídate­lné. Objevuje svět a často ještě nemá dost rozumu na to, aby chápalo potřeby ostatních v domácnosti. Pro psa je tato situace nečitelná, matoucí a může z toho být nervozní. Tehdy je ještě víc než kdykoliv jindy důležité, aby měl pes své útočiště. Místo, které bude jen jeho, bude bezpečné a může se tam schovat před dítětem.

Dítě postupně učte, jak se k psovi přibližova­t, kde jej hladit a nehladit. Míru kontaktu nechte na psovi. Pes, který odklání pohled, olizuje se, přivírá oči, stahuje uši nebo odvrací hlavu, toho má už akorát dost a prosí vás, abyste ho „osvobodili“. Co riskujete, pokud jeho signálům neporozumí­te, snad nemusím ani zmiňovat. To neznamená, že nechávám psa zavřeného a od dítěte ho izoluji. Naopak, pokud projeví zájem o nového člena rodiny, řídím jejich vzájemnou interakci tak, aby byla pro oba zúčastněné příjemná a srozumitel­ná.

Nenásilným způsobem učím dítě, jak se chovat ke psu, a psa, jak komunikova­t s dítětem. Například moji psí kluci mají výbornou kontrolu na jídlo. Takže nemusím řešit braní něčeho dobrého z ruky dítěte. Připravila jsem je na to již dávno předtím, než se s malým dvounožcem doma museli vyrovnat. Vlastně jedna z prvních věcí, které se doma prostředni­ctvím hry učili, bylo, s ohledem na jejich vlastní bezpečí, nejíst nic, co mi spadne na zem, i kdyby to byla třeba šunka. Vědí, že se jim vyplatí počkat a ne všechno jídlo je pro ně. Stejně tak jsem ale naučila svého malého syna, že do psí misky se nesahá. A už vůbec nesmí psa od misky vyhánět. I když by ho moji chlupáči k misce pustili, není to správné. Někteří psi mají potřebu si jídlo střežit. A já raději konfliktům předcházím.

Nezapomeňt­e! Dítě učte, kde psa hladit a nehladit. Když pes odklání pohled, olizuje se, přivírá oči, stahuje uši nebo odvrací hlavu, má už toho akorát dost.

Autorka je trenérkou Dobré psí školy

 ?? FOTO MARKÉTA SOUSEDÍKOV­Á ?? Parťáci. Na soužití dítěte a psa je třeba dohlížet a v případě potřeby se citlivě zapojit, přátelském­u vztahu pomoci.
FOTO MARKÉTA SOUSEDÍKOV­Á Parťáci. Na soužití dítěte a psa je třeba dohlížet a v případě potřeby se citlivě zapojit, přátelském­u vztahu pomoci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia