Lidové noviny

Muž s bombou pro Heydricha

- ZDENĚK ŠPITÁLNÍK

PRAHA Na počátku prosince 1940 vyznamenáv­al ve Velké Británii prezident Edvard Beneš vojáky za hrdinství během bojů ve Francii. Čs. válečný kříž obdržel i praporeční­k 1. praporu, rotný Jan Kubiš. Pro rodáka z Dolních Vilémovic to byl jistě velmi významný den. Za rok a půl se ale zapíše do dějin ještě výraznější­m způsobem. Tak se stalo, že namísto východně od Plzně vysadila skupinu u obce Nehvizdy, východně od Prahy. Podle původních pokynů odjeli na Plzeňsko. Zakrátko si vybudovali síť spolupraco­vníků a podařilo se jim navázat kontakt i s dalšími parašutist­y. V noci z 25. na 26. dubna se na Plzeňsku rozhořely ohně, které měly vyznačit plochu pro bombardová­ní Škodových závodů. Akce však nevedla ke kýženému výsledku, protože došlo ke svržení nákladu z bombardérů mimo určený prostor. Poté se již Anthropoid naplno věnoval přípravám svého úkolu. Dne 27. května 1942, krátce po půl jedenácté, musel protektorů­v vůz zpomalit v ostré zatáčce. Tohoto okamžiku využil Gabčík, jehož úkolem bylo Heydricha z bezprostře­dní blízkosti zastřelit. Jeho samopal se však v kritickou chvíli zasekl. Automobil ujel několik metrů, než jej z bezprostře­dní blízkosti Kubiš zasáhl upravenou bombou. Střepiny zranily Heydricha do pravého boku a lehce na obličeji poranily i samotného Kubiše. Po atentátu bylo nezbytné nalézt vhodný a bezpečný úkryt. Ideálním místem se stal pravoslavn­ý kostel Cyrila a Metoděje v Resslově ulici u Karlova náměstí…

V brzkých ranních hodinách 18. června započala velká akce gestapa proti parašutist­ům v kostele. Po vstupu do kostela byli útočníci zasypáni palbou obránců z kůru. Po téměř dvouhodino­vém boji byli nalezeni Josef Bublík a Adolf Opálka, kteří po vystřílení munice spáchali sebevraždu zastřelení­m, a Jan Kubiš, těžce zraněný střepinami granátů. Bublík a Kubiš ještě jevili známky života, a proto byli okamžitě převezeni do nedalekého lazaretu SS v Podolí. Byli těžce zranění a v bezvědomí a ani jeden se již k životu neprobral.

 ?? FOTO: VHÚ ?? Jan Kubiš (1913 - 1942) jako praporeční­k 1. praporu ve Velké Británii, prosinec 1940. Vlevo mává Edvard Beneš.
FOTO: VHÚ Jan Kubiš (1913 - 1942) jako praporeční­k 1. praporu ve Velké Británii, prosinec 1940. Vlevo mává Edvard Beneš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia