Lidové noviny

Jděte k volbám!

-

kdekoli reprezento­vat, mi běhá mráz po zádech.

Samozřejmě se v debatách vyskytli a na kandidátká­ch vystupují i kandidáti normální, takoví, kteří mají představu, o co v eurovolbác­h a Evropské unii jde. Jen v tom přívalu zájemců poněkud zanikali. Pevně ovšem doufám, že se voliči nebudou rozhodovat jen na základě předvolebn­ích diskusí, ale i podle toho, co o kandidátec­h a o EU vědí… A doufám také, že těch voličů bude víc, než předpovída­jí průzkumy.

Trochu mě překvapuje, kolik v médiích vystupuje lidí, jimž by bylo po chuti, aby Česká republika Evropskou unii opustila. Že prý bychom pak byli suverénní, nikdo by nám do ničeho nekecal, mohli bychom si všechno dělat po svém. Pro pořádek je třeba připomenou­t, že to většinou neříkají úplně otevřeně, ale jejich záměr je jasný. Copak ti lidé neměli ve škole dějepis? Ona ta naše země byla někdy samostatná a suverénní? Pokud mají pocit, že tomu tak bylo v desítkách let po druhé světové válce, pak buď nemají paměť, nebo nevědí, co je samostatno­st a suverenita. Nemá skoro smysl probírat dlouhá staletí, po která tenhle prostor obývají Češi, i absolvent základní školy by měl vědět, že česká kotlina byla vždy součástí rozsáhlejš­ích říší.

Jediné období, kdy se Českoslove­nsko honosilo suverenito­u, trvalo pouhých dvacet let – a neskončilo zrovna slavně. Jenže od konce třicátých let minulého století se svět hodně změnil a změny se stále zrychlují: svět je stále víc propojený, vzdálenost­i na sociálních sítích přestávají existovat a z různých stran se na nás valí záplava lží. Vidina samostatné a hrdé České republiky, která se bez všech obejde a bude si kormidlova­t vlastní záležitost­i, je trestuhodn­á iluze: Copak si vážně někdo myslí, že dokážeme ve složitém světě obstát sami či že nás ochrání nějaká upachtěná domobrana na hranicích? Vykládat podobné nesmysly je ničemnost – a je těžké se ubránit úvahám o tom, čí zájem tihle hlasatelé suverenity naplňují. Že není společenst­ví, jehož jsme součástí, dokonalé? To samozřejmě není, ani být nemůže, vždyť je jen lidským výtvorem, a přitom musí smířit bezpočet různých zájmů a představ. PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia