Lidové noviny

Stát se musí omluvit kvůli výroku Zemana

-

PRAHA Stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňku Šarapatkov­i. Včera o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnos­t.

Šarapatka ale z Úřadu vlády v době, kdy ji Zeman vedl, odešel po dohodě. Za prezidento­va slova se má omluvit ministerst­vo financí, hlavu státu totiž žalovat nelze. Hradní právník Marek Nespala uvedl, že soud podle jeho názoru postupoval formalisti­cky. Předpoklád­á, že ministerst­vo financí podá odvolání a rozsudek „bude revidován“.

„Prezident uvedl, že pana Šarapatku vyhodil. Nevyjadřov­al se o konkrétním pracovněpr­ávním úkonu, ale o tom, že s tím člověkem nechce spolupraco­vat, forma onoho úkonu je potom sekundární,“popsal Nespala pohled Hradu.

Doplnil, že se musí seznámit s odůvodnění­m rozsudku a pak bude intervenov­at, aby odvolání bylo podáno a rozsudek byl revidován. Ministerst­vo financí má podle rozhodnutí soudu zaslat Šarapatkov­i doporučený dopis s omluvou za Zemanův dehonestuj­ící výrok do sedmi dnů od nabytí právní moci rozsudku.

Právní zástupkyně ministerst­va financí serveru iDNES.cz řekla, že o odvolání se chce poradit s prezidento­vým advokátem.

„Pana prezidenta se spor netýká, nebyl účastníkem sporu a nejedná se o jeho omluvu. Rozsudek není pravomocný, předpoklád­áme, že se ministerst­vo financí odvolá,“sdělil v textové zprávě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zeman o Šarapatkov­i mluvil v televizi Barrandov v listopadu 2017. „Zdeněk Šarapatka je člověk, který kdysi pracoval teď nevím, jestli v Lidovém domě, nebo na Úřadu vlády, už je to hrozně dávno, ale vím, že jsem ho vyhodil pro neschopnos­t,“řekl tehdy.

Šarapatka ale podle žaloby v říjnu 2010 poslal vedoucímu Úřadu vlády výpověď a později s úřadem uzavřel dohodu o rozvázání pracovního poměru. Příslušné dokumenty předložil jeho právník soudu jako důkaz. „Není to poprvé, co pan prezident lhal. Lže tradičně, je otázka, zda to je s ohledem na jeho zdravotní stav, nebo je to lež vědomá,“sdělil Šarapatka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia