Lidové noviny

Benešová chce funkční období pro žalobce

Už v červnu by měla ministryně spravedlno­sti předložit vládě zákon, který má ochránit státní zástupce před odvoláním bez udání důvodu

- MARTIN SHABU

PRAHA Lidi na náměstí v Praze ale i v dalších městech už čtyřikrát svedl dohromady nebývalý zájem o ochranu právního státu a nezávislos­t justice. V centru pozornosti je trestní stíhání premiéra v kauze Čapí hnízdo a nečekaná výměna na postu ministra spravedlno­sti, které od počátku května vede Marie Benešová.

Ústředním motivem demonstrac­í, které pořádá nezisková organizace Milion chvilek pro demokracii, je obava, aby nová ministryně neohýbala justici ve prospěch mocných. Konkrétně pak vyvolala paniku spekulace o možném odvolání klíčových státních zástupců Pavla Zemana, Lenky Bradáčová a Ivo Ištvana. Ačkoli to Babiš i Benešová odmítli, demonstrac­e pokračoval­y i v pondělí.

O budoucnost­i veřejné žaloby v Česku se ve čtvrtek jednalo i ve sněmovně. Na odborném semináři prohlásila Benešová v doprovodu náměstka pro legislativ­u Michala Fraňka, že už mají novelu zákona o státním zastupitel­ství téměř hotovou. Jde o materiál, který stihl připravit bývalý ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek (za ANO). Úprava zavede pevnou délku funkčních období vedoucích státních zástupců a omezí možnost odvolání šéfzástupc­e.

Sedm není deset

Na semináři, který svolal Libor Michálek, předseda poslanecké­ho klubu Pirátů, zaznělo, že ministerst­vo spravedlno­sti chce předložit novelu ještě během června. Podle současné právní úpravy je totiž možné odvolat nejvyššího státního zástupce bez udání důvodů. Stačí, aby návrh na odvolání předložil vládě ministr spravedlno­sti a kabinet ho posvětil.

„Já sama jsem obětí takového odvolání,“uvedla před poslanci Benešová, která byla nejvyšší státní zástupkyní v letech 1999 až 2005. Funkce jí na návrh ministra spravedlno­sti Pavla Němce zbavil kabinet premiéra Jiřího Paroubka. Podle Benešové by mělo být v budoucnost­i možné odvolat šéfžalobce výhradě na základě kárného řízení.

Novela by však měla upravovat i délku, po kterou klíčoví žalobci zůstanou ve funkci. Zatímco podle ministerst­va má být například pro nejvyššího žalobce funkční období sedmileté, Pavel Zeman by raději, aby kopírovalo praxi u šéfů nejvyšších soudů, kteří mohou zastávat funkci deset let. „A souhlasím s tím, aby funkční období byla v souhlasu s funkčními obdobími předsedů soudů,“řekl na semináři Pavel Zeman.

Až příští vláda

Mezi poslanci jsou už nyní okolo novely třenice. TOP 09 a STAN podaly obdobný návrh změny zákona. Za poslanecko­u iniciativu spíše než za vládní návrh se ve čtvrtek postavil také Mikuláš Minář z iniciativy Milion chvilek pro demokracii. Tomu příslib kabinetu, že Pavel Zeman nebude odvolán, rozhodně nestačí. Na konec května a počátek června chystá další vlnu demonstrac­í.

„Široce převažuje názor, že je žádoucí omezit odvolateln­ost nejvyššího státního zástupce a zavést funkční období vedoucích státních zástupců a rozprostří­t výměnu nových státních zástupců do více volebních období. To tady ostatně zaznělo od paní ministryně,“konstatova­l pirát Michálek. Podle ministersk­é předlohy by měla nové šéfy soustavy státního zastupitel­ství vybírat až příští vláda. O novele bude řeč i při osobním setkání nové ministryně s Pavlem Zemanem, které se očekává 31. května. Námětů k rozhovoru však bude víc.

Benešová na semináři ve sněmovně zopakovala, že není spokojená s výsledky práce vrchních státních zastupitel­ství v Praze a Olomouci. Ministerst­vu spravedlno­sti podle ní stoupají výdaje v souvislost­i se zproštěným­i kauzami a následnými žádostmi o odškodnění. To si ale šéfžalobce Zeman nenechal ve čtvrtek líbit. „Co se týče zproštění, na úrovni okresních státních zastupitel­ství to bylo 4,9 procenta osob, na úrovni krajů 9,52 procenta a na úrovni vrchních státních zastupitel­ství 22,12 procenta. Což s ohledem na počet věcí, které zpracováva­jí VSZ, a na závažnost, která je tam dána, nepovažuji za nijak strašné číslo,“oponoval.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Ministryně Marie Benešová s Pavlem Zemanem
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Ministryně Marie Benešová s Pavlem Zemanem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia