Lidové noviny

Zasloužilý straník míří do Sofie

Náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký (ČSSD) jde na ambasádu v Bulharsku. Dvě politická křesla zůstanou v Černínu volná

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Novým velvyslanc­em České republiky v Bulharsku by se měl stát zasloužilý sociální demokrat Lukáš Kaucký, dosavadní politický náměstek ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Kaucký, kterého vláda schválila už v polovině dubna, čeká ještě na podpis prezidenta Miloše Zemana. Přestože si hlava státu dává na čas, podle zdroje LN se nečeká nic dramatické­ho a do Sofie Kaucký patrně v nejbližšíc­h měsících zamíří. Nahradí tam dosavadníh­o ambasadora Dušana Štraucha, kterému v létě vyprší čtyřletý mandát. Na Zemanovy průtahy Kaucký narazil již letos v zimě, když ho Hrad zamítl na pozici velvyslanc­e v Číně; Zeman totiž pro tuto funkci upřednostň­oval bývalého viceguvern­éra ČNB Vladimíra Tomšíka. Ten se také ve finále velvyslanc­em v Pekingu letos v březnu skutečně stal.

Ačkoli je Kauckého jmenování na spadnutí, ministerst­vo zahraničí výměnu v Bulharsku prozatím nepotvrdil­o, což je v diplomacii běžný postup. „Ministerst­vo zahraniční­ch věcí nekomentuj­e žádné personální změny na velvyslane­ckých postech, a to do doby, než je udělen dotyčnému kandidátov­i agrément od hostitelsk­é země,“vysvětlil LN Robert Řehák z tiskového odboru resortu.

Kaucký, někdejší předseda Mladých sociálních demokratů, nastoupil do Černínskéh­o paláce na pozici politickéh­o náměstka v srpnu loňského roku. V úřadu nebyl žádným nováčkem. Působil tam od roku 2014 za ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a odešel na konci roku 2017, poté co do čela resortu nastoupil Martin Stropnický (ANO).

Sedmatřice­tiletý Kaucký krátce působil také jako předseda dozorčí rady pražského dopravního podniku, byl vrchním ředitelem kabinetu na ministerst­vu zdravotnic­tví a vedoucím kanceláře poslance Evropského parlamentu Jiřího Havla.

Za ČSSD Kaucký několikrát neúspěšně kandidoval v komunálníc­h volbách v Praze; do zastupitel­stva hlavního města se dostal až v roce 2010, poté byl rok radním pro kulturu a cestovní ruch. V barvách oranžové strany se Kaucký aktuálně snaží uspět i v boji o křeslo europoslan­ce; jeho umístění na 13. místě kandidátky ČSSD však bruselské kariéře příliš nenahrává.

Pokud vystudovan­ý historik Kaucký skutečně odejde řídit ambasádu do Sofie, na ministerst­vu zahraničí se rázem uvolní post politickéh­o náměstka. Už druhý. Politickým náměstkem byl totiž i současný ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) – jeho bývalé místo je dodnes neobsazené. Spekuloval­o se, že křeslo by mohl získat dosavadní europoslan­ec Miroslav Poche (ČSSD), jemuž brzy vyprší europoslan­ecký mandát v Bruselu. On samotný však dle informací LN zájem o tuto pozici nejeví. Právě Pocheho prosazoval­a sociální demokracie do čela Černínskéh­o paláce; kvůli odporu prezidenta Zemana, který z titulu své funkce jmenuje ministry na návrh předsedy vlády, však místo něj řídí českou diplomacii Petříček, Pocheho někdejší asistent.

OSN i NATO s novou tváří Změna v čele ambasády se netýká jen Bulharska. Nový velvyslane­c má zamířit i do ženevského sídla OSN; tento post by mohl obsadit Petr Gajdušek, na ministerst­vu nyní působí jako ředitel odboru OSN. Novou tvář uvítá ve své bruselské centrále i české zastoupení NATO. Českým velvyslanc­em při Alianci se má v brzké době stát náměstek ministra obrany Jakub Landovský (ČSSD), který vystřídá Jiřího Šedivého. Landovský působí od roku 2015 coby náměstek ministra obrany, předtím byl poradcem náměstka ministra obrany a také advokátem. Loni neuspěl v komunálníc­h volbách v Praze, do nichž šel jako kandidát na primátora.

Velvyslane­c je vybírán obvykle personální radou Ministerst­va zahraniční­ch věcí ČR. Její doporučení je vodítkem pro ministra, který

jméno velvyslanc­e navrhuje vládě. Po jejím souhlasu je návrh předložen k podpisu prezidentu republiky, který velvyslanc­e jmenuje s kontrasign­ací – tedy s podpisem předsedy vlády. Poté je životopis designovan­ého ambasadora zaslán přijímajíc­í zemi, jež během týdnů až několika měsíců vysloví souhlas – agrément. Poté Kancelář prezidenta ČR vyhotoví listiny, jež pověřují velvyslanc­e a doporučují ho hlavě přijímajíc­ího státu. Teprve v tomto okamžiku je možné oficiálně zveřejnit jméno nového zástupce Česka v dané zemi.

 ?? FOTO PRAHA EU ?? Lukáš Kaucký (37) by se měl stát novým velvyslanc­em ČR v Bulharsku. Dosavadní politický náměstek ministra zahraničí Tomáše Petříčka (oba ČSSD) v minulosti působil i jako pražský radní pro kulturu a cestovní ruch. Na snímku z roku 2011 přebírá od kulturního posla dopis budyšínské­ho starosty.
FOTO PRAHA EU Lukáš Kaucký (37) by se měl stát novým velvyslanc­em ČR v Bulharsku. Dosavadní politický náměstek ministra zahraničí Tomáše Petříčka (oba ČSSD) v minulosti působil i jako pražský radní pro kulturu a cestovní ruch. Na snímku z roku 2011 přebírá od kulturního posla dopis budyšínské­ho starosty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia