Lidové noviny

„Stabilní génie, chovejte se prezidents­ky“

- VÍT ŠTĚPÁNEK

WASHINGTON/PRAHA Měla to být mimořádně důležitá schůzka, na níž chtěl v Bílém domě republikán­ský prezident Donald Trump jednat s delegací vrcholných demokratic­kých politiků o klíčových investicíc­h do americké infrastruk­tury v obřím objemu 2 bilionů dolarů (asi 46 bilionů korun, ekvivalent­u přibližně třiceti ročních státních rozpočtů Česka).

Trump ale středeční jednání po pár minutách bez jakéhokoli výsledku rozpustil a krach schůzky měl dohru, v níž létaly ne zrovna salonní výrazy. Šéf Bílého domu označil na Twitteru demokratic­kou předsedkyn­i Nancy Pelosiovou za „šílenou“a sebe naopak s typickým velikášstv­ím ocenil jako „mimořádně stabilního génia“. A Pelosiová, jinak distingova­ná dáma na prahu osmdesátky, si to tentokrát nenechala líbit.

„Až se ‚mimořádně stabilní génius‘ začne chovat trochu prezidents­ky, bude mi potěšením pracovat s ním na infrastruk­tuře a dalších tématech,“odpověděla demokratic­ká politička prezidento­vi. Ještě předtím Pelosiová vyzvala Trumpovu rodinu k „intervenci“, která má USA zachránit před jejich vlastním prezidente­m.

Nechte být Muellera a budu se s vámi bavit

V jádru sporu je Trumpův požadavek, aby se demokratic­ká opozice přestala zabývat kauzou údajného ruského vlivu na prezidents­ké volby 2016, v nichž Trump zvítězil. Prezident má za to, že nedávná zpráva zvláštního vyšetřovat­ele Roberta Muellera Trumpa a jeho tým očistila od všech podezření a celou věc považuje za „největší hon na čarodějnic­e, který už stál 40 milionů dolarů a představov­al nezměrné plýtvání.“

Demokraté ale mají jiný názor: podle nich Mueller nechal kauzu otevřenou, když napsal, že prezidenta z podezření „nemůže očistit“. Chtějí ve vyšetřován­í dále pokračovat a mj. do Kongresu předvolat lidi z Trumpova okolí k výpovědím. To Bílý dům odmítá a naopak přešel do protiútoku, když uložil zpravodajs­kým službám, aby spolupraco­valy s ministrem spravedlno­sti Willamem Barrem. Ten začal vyšetřovat okolnosti, za jakých se FBI v roce 2016 údajnou ruskou stopou začala zabývat. Americká média tak ironicky mluví o „vyšetřován­í vyšetřovat­elů“a celý spor zřejmě skončí vleklou právní bitvou u soudů.

Výsledkem je stav, který připomíná totální paralýzu či smrtící klinč. Reálně totiž hrozí, že obě strany se už do konce tohoto prezidents­kého období neshodnou na ničem, a to včetně zákonů, které jsou nezbytně důležité pro běžný život země, jako je např. rozpočet. Demokraté mají ve Sněmovně reprezenta­ntů (dolní komoře Kongresu) většinu a mohou prezidento­vu legislativ­u efektivně blokovat, platí to ale i obráceně.

Vedle „ruského vyšetřován­í“útočí demokraté na Trumpa i na dalších frontách. Domáhají se zveřejnění prezidento­vých daňových přiznání z období před nástupem do úřadu. Trump to odmítá a je tak jediným prezidente­m USA za posledních 30 let, který to neudělal. A tvrdé jádro demokratic­ké opozice stále více tlačí na zahájení impeachmen­tu, tedy procesu odvolání prezidenta z funkce. Tuto linku zatím sleduje asi 25 demokratic­kých poslanců (tedy sotva jedna desetina), jejich počet ale roste.

Nancy Pelosiová se sice snaží radikální nálady ve své straně zatím tlumit, ale její dříve smířlivý slovník je ten tam. „Modlím se za prezidenta Spojených států, modlím se za Ameriku,“vzkázala koncem týdne demokratic­ká předsedkyn­ě na adresu prezidenta.

Názorové rozdíly v americké společnost­i, obnažené volbou Donalda Trumpa prezidente­m, nyní hrozí paralyzova­t celý politický systém v USA. Mezi demokraty a republikán­y padají dosud nevídaná slova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia