Lidové noviny

Vzestup a pád Tea Party

-

pojištění známou jako Obamacare. A v americkém dvoustrani­ckém systému představov­ali stoupenci Tea Party především radikálněj­ší voliče Republikán­ské strany. Ne všichni voliči však byli takto jasně ideově vyhranění, voličská základna se rozkládala od libertariá­nů až po relativně středové politiky. „Podle některých průzkumů dokonce až každý čtvrtý podporovat­el Tea Party byl buď nezávislý, nebo demokrat,“upozorňuje Jan Hornát z Institutu mezinárodn­ích studií FSV UK.

Hnutí Tea Party nakonec získalo podporu i bývalé guvernérky Aljašky Sarah Palinové a právě s její vizáží si v roce 2010 spojovalo hnutí nejvíce lidí. Ten rok znamenal pro Tea Party zlom. Takzvané „midterm elections“v roce 2010, tedy volby uprostřed prezidento­va mandátu, učinily z Tea Party dominantní politické hnutí. Podle deníku The New York Times bylo zvoleno s významnou podporou hnutí 129 kandidátů do Sněmovny reprezenta­ntů a 9 kandidátů do Senátu.

Republikán­ská strana tak díky tomu získala kontrolu nad Sněmovnou reprezenta­ntů a o šest křesel si polepšila i v Senátu.

Překvapivě se stali úspěšnými i relativně radikální kandidáti, jako například Christina O’Donnellová v Delaware nebo libertariá­n Rand Paul v Kentucky.

Trumpův příchod

Volební vítězství přitáhlo nové tváře. Na akcích hnutí se tak například začal pravidelně objevovat Donald Trump. Na setkáních tvrdil, že jej Tea Party miluje, a postupně zjišťoval, co trápí její voliče a na co slyší. Hnutí však postupně začalo ustupovat do pozadí. Řadu témat převzali středoví kandidáti republikán­ské strany a z outsidersk­ého hnutí se stal mainstream. Toho nakonec využil i sám Trump.

„Na svou stranu přetáhl obrovské množství voličů Tea Party. Stylizoval se do role politika, který tato témata bral jako hlavní, ačkoliv historicky zastával i naprosto odlišné pozice,“uvedl Hornát. Právě nespokojen­í voliči Tea Party pomohli Donaldu Trumpovi k moci. Své sliby však nedodržel. Přestože zpočátku vydal několik exekutivní­ch příkazů, které měly omezit rozsah byrokratiz­ace USA, rozpočet za jeho vlády jen roste a státní deficit se podle prognóz zdvojnásob­í.

Tea Party se ale i přesto spokojila s tím, že má svého kandidáta, a prezidenta nikdo nekritizuj­e. Nikdo napříč Republikán­skou stranou totiž nemá zájem Trumpa a tím i celou stranu oslabovat. „Tea Party ztratila momentum,“vysvětluje Hornát. „Většina kongresman­ů z roku 2010 již není v Kongresu. Buď se jim nepodařilo obhájit mandát, anebo ani nechtěli být součástí establishm­entu, proti kterému brojili.“Hnutí se vyčerpalo také ideově. Většina témat, na kterých Tea Party stála, dnes není pro voliče sexy ani aktuální.

 ?? FOTO REUTERS ?? Sarah Palinová (vpravo) a Donald Trump v New Yorku v roce 2011
FOTO REUTERS Sarah Palinová (vpravo) a Donald Trump v New Yorku v roce 2011

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia