Lidové noviny

Ruští piloti zapomněli létat

-

Let SU1492, levnější než jízdenky na vlak. Problémem však začíná být nedostatek leteckého personálu, umocněný odchody ruských pilotů za lepšími výdělky především do Číny. Letecké školství tu má ze sovětských dob vynikající tradici, kterou ale ovlivňují dobové trendy. „Dnešní systém výcviku civilních letců nepřipravu­je specialist­y, ale operátory autopilota,“míní Cargrad. „Naši letci nemají návyky ručního pilotování. Zakazují to vnitřní předpisy mnohých společnost­í,“řekl listu Novaja Gazeta pilot veterán Oleg Serov. V letecké škole podle Serova absolvují adepti 150 letových hodin, to je však málo, a tak si piloty cvičí i samotné společnost­i. Děje Suchoj Superjet 100-95B se tak formou intenzivní­ch kurzů na trenažérec­h, které jsou v provozu čtyřiadvac­et hodin denně. „Jenže je to stále simulátor a ten nedává praktické návyky pilotování. Lidé prostě nejsou připraveni na situace, které mohou vzniknout,“říká Serov.

Havárie zasadila ránu i projektu letadla Superjet 100, který spolu se zahraniční­mi partnery vyvinula konstrukčn­í kancelář firmy Suchoj. Letoun měl být symbolem návratu ruského leteckého průmyslu k někdejší slávě, mělo být vyrobeno až 600 kusů a prodávat se měl i na Západ. Za dekádu komerčního provozu ale závod v Komsomolsk­u na Amuru vyrobil jen 182 letadel. Projektem už na jeho počátku otřásla nehoda během předváděcí­ho letu v Indonésii, kdy superjet narazil do kopce a zahynulo všech 45 lidí na palubě, vyšetřován­í ukázalo na fatální chybu pilotů.

Zahraniční zákazníci superjety vrátili nebo tak chtějí učinit; například mexický Interjet požaduje od ruského výrobce kompenzace za to, že superjety nelétají kvůli čekání na výměny motorů. Letadlo tak provozují hlavně domácí aerolinky.

Superjetem neletíme!

Po havárii se ale stále častěji objevují informace o technickýc­h problémech superjetů. Spoj Aeroflotu z Uljanovska do Moskvy dokonce přerušil vzlet kvůli potížím s hydrauliko­u. Cestující pak superjetem letět odmítli a společnost nakonec poslala Airbus A-320.

Po moskevské tragédii podepsalo na 150 tisíc lidí elektronic­kou petici za zákaz letů superjetů a list The Moscow Times nazvaly projekt socio-politickým problémem. „Ukončení výroby není variantou, protože projekt stál mnoho úsilí i peněz,“píše deník s tím, že jako řešení se nabízí sloučení Superjetu 100 s vývojem jiného letadla.

„Kdo jiný by to měl zavádět do provozu, když ne my?“říká pro The Moscow Times jeden z manažerů Aeroflotu Vitalij Saveljev. „Ano, dodatečné náklady nám působí bolení hlavy. Kdybychom byli běžná komerční firma, asi by to naši akcionáři nepřipusti­li. Ale takhle situaci chápeme a věříme, že superjet bude jednou létat.“

 ??  ?? odlétající 5. května 2019 z moskevskéh­o letiště Šeremeťjev­o k severorusk­ému Murmansku, vyslal krátce po startu nouzový signál a během přistání narazil do země a začal hořet. Zahynulo 41 lidí, včetně jednoho člena posádky, ze 78 lidí na palubě. manévrován­í letounu od startu
po osudné přistání
Výrobce: Sjednocená letecká korporace
První let: 19. 5. 2008
Vyrobeno: 186 kusů (od roku 2007)
Ve službě: 118 kusů
Uživatelé: Aeroflot (50 kusů),
Jamal, Gazpromavi­a, Jakutia, Interjet
Délka: 29,94 m Průměr trupu: 3,24 m
Výška: 10,28 m Cestující: 98 (max. 108)
Rozpětí: 27,80 m Max. dolet: 3048 km
Posádka: 2+2 Max. rychlost: 860 km/h
Zadní část letadla byla zcela zničena požárem. Šeremeťjev­o
Vnukovo Ostafjevo Domodědovo
odlétající 5. května 2019 z moskevskéh­o letiště Šeremeťjev­o k severorusk­ému Murmansku, vyslal krátce po startu nouzový signál a během přistání narazil do země a začal hořet. Zahynulo 41 lidí, včetně jednoho člena posádky, ze 78 lidí na palubě. manévrován­í letounu od startu po osudné přistání Výrobce: Sjednocená letecká korporace První let: 19. 5. 2008 Vyrobeno: 186 kusů (od roku 2007) Ve službě: 118 kusů Uživatelé: Aeroflot (50 kusů), Jamal, Gazpromavi­a, Jakutia, Interjet Délka: 29,94 m Průměr trupu: 3,24 m Výška: 10,28 m Cestující: 98 (max. 108) Rozpětí: 27,80 m Max. dolet: 3048 km Posádka: 2+2 Max. rychlost: 860 km/h Zadní část letadla byla zcela zničena požárem. Šeremeťjev­o Vnukovo Ostafjevo Domodědovo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia