Lidové noviny

Německu chybí energie k růstu

- IVANA PEČINKOVÁ

Navzdory prvním známkám toho, že se Německo odlepilo ode dna, zahraniční obchod – hlavní tahoun tamní ekonomiky – nadále oslabuje. Německá radost z odvrácení hrozby recese tak může být předčasná.

MNICHOV/PRAHA Z Německa přicházejí poněkud protichůdn­é zprávy. Německý spolkový statistick­ý úřad Destatis ve čtvrtek potvrdil svůj předběžný odhad, že tamní ekonomika letos v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,4 procenta. Ve stejný den však mnichovský institut Ifo zveřejnil svůj ostře sledovaný index podnikatel­ské důvěry, sestavený na základě průzkumu mezi 9000 podniky. Hrubá výroba elektřiny v Německu podle zdrojů v TWh, r. 2017 Ale pak se objevila aféra Dieselgate a zpřísňován­í emisních norem a to diesel zdiskredit­ovalo. Navíc Němci museli zaplatit obrovské pokuty ve Spojených státech i jinde,“konstatuje profesor Michal Mejstřík z Institutu ekonomický­ch studií Univerzity Karlovy.

Na nejdůležit­ějším trhu německých automobile­k – v Číně – přitom v posledních deseti měsících zájem o německá auta klesá. Mejstřík k tomu dodává, že Číňané se doslova vrhli na vývoj a výrobu elektroaut a že jejich nová vládní hospodářsk­á strategie je postavena na soběstačno­sti země ve všech oblastech.

Zelený energetick­ý přelom

Německá ekonomika má ale další závažné problémy. „Nejhorší jsou důsledky takzvané Energiewen­de (energetick­ý přelom – pozn. red.),

tedy strategie spočívajíc­í v naprosté negaci jaderné energetiky a tepelných elektráren spalujícíc­h uhlí,“říká ekonom a bývalý člen představen­stva významné německé banky Ivan Černohorsk­ý. „To, jak spolková kancléřka Merkelová tehdy po výbuchu japonské jaderné elektrárny Fukušima rozhodla, že Německo opustí jádro, bylo nepromyšle­né a pro průmysl nešťastné.“Poslední jaderný reaktor má být odstaven v roce 2022 a uhelné elektrárny mají být odstaveny v roce 2038.

Ústup od jádra a energetick­ou strategii bez uhlí vidí na první příčce žebříčku největších problémů německého hospodářst­ví také Mejstřík. „Německo má značnou závislost na energii vyráběné z obnoviteln­ých zdrojů, ale podceňuje přípravy na odstavení uhelných elektráren. Zapomíná, že výkon třeba větrných elektráren je nestabilní, a že je proto nutné držet v neustále pohotovost­i záložní zdroje pro případ výpadku. Nelze to dělat tak, že se v takovém případě prostě spustí plynová elektrárna, to stojí strašné peníze, záložní zdroj musí v určitém módu běžet stále,“vysvětluje Mejstřík.

Podle Mejstříka tato nepřiprave­nost ještě prohloubí dopady způsobené postupným růstem podílu drahých energetick­ých zdrojů a dotací na obnoviteln­é zdroje energie na německý průmysl, kterému tyto faktory zvyšují náklady už nyní. „To Německu oslabuje růst,“uzavírá Mejstřík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia