Lidové noviny

Huawei Trumpovi prostě vadí

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Americký prezident Donald Trump poprvé poskytl vysvětlení, proč čínská Huawei čelí výrazným sankcím. Podle něj je Huawei bezpečnost­ní riziko a jednoduše mu vadí. Je ovšem ochoten s čínskou stranou najít východisko ze situace. Nejvyšší šéf Huaweie už dříve řekl, že se americké sankce daly očekávat a že se s nimi firma vyrovná.

Od čínské společnost­i Huawei se po zavedení amerického embarga odklání, kdo může, nejen Američané. Svůj vztah s firmou přehodnocu­je například britská skupina ARM, která poskytuje licenci k architektu­ře procesorů (to může být technicky velký problém), situaci řeší i japonská Toshiba či Panasonic. Navíc, 5G telefony Huawei do nabídky prozatím nezařadí britští mobilní operátoři Vodafone a EE. A operátoři na Tchaj-wanu dokonce vyřadí z nabídky všechny modely čínské firmy.

Samotný Google, který prozatím Huaweii odepřel přístup ke svým službám v systému Android, pak nejnověji nedal certifikac­i novým smartphonů­m Honor 20 a některé telefony čínské značky vyřadil z webové prezentace operačního systému Android (včetně skládacího Mate X a aktuálního top modelu P30 Pro). Model Mate 20 pak byl vyřazen z testovacíh­o beta programu chystaného Androidu Q.

Americký prezident ve čtvrtek večer poskytl médiím první oficiální vyjádření ke kauze, z něhož je znát, že Trump jednoduše nemá Huawei v lásce a že sankce využívá k tlaku na Peking v rámci aktuální obchodní války. A opět nepředloži­l žádné konkrétní důkazy či výtky.

„Huawei je něco velmi nebezpečné­ho. Podívejte se na to, co udělali z bezpečnost­ního hlediska, z vojenského hlediska. To je velmi nebezpečné,“lamentoval Trump. Zároveň však prohlásil, že si dovede představit, že se Američané s Číňany nakonec dohodnou a restrikce vůči Huaweii se zmírní.

PVoícderoč­btěntěejšn­í atext je na

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia