Lidové noviny

Omlazeným superbům to sluší

-

BRATISLAVA Krátce po čtvrteční premiéře v Bratislavě jsme si prohlédli inovovanou Škodu Superb v několika verzích – včetně mohutně působícího modelu Scout a prvního plug-in hybridu Superb iV.

S omlazením Škody Superb se ukázalo, jak nadčasový vůz před více než třemi lety Jozef Kabaň vytvořil, a tak se z designérsk­ého hlediska spíše jen retušovalo. Nová je podoba všech svítilen, vpředu může mít zákazník nově na přání i full LED matrixové světlomety, u nichž při rozsvícené­m dálkovém světle jen chytrá elektronik­a vypínáním segmentů zajistí, že nejsou oslněna protijedou­cí vozidla. Vzadu se zase objevily dynamické LED blinkry.

Změnami prošel nárazník a výraznější je i maska chladiče. Mezi zadními světly najdeme chromovano­u lištu a místo loga automobilk­y je na víku zavazadeln­íku nápis Škoda, který budou mít všechny modely české značky.

Interiér Superbu zůstal beze změn, řidič se při jízdě může nově spoléhat na některé nové asistenční systémy. Je tu třeba prediktivn­í tempomat, který zná údaje o omezeních rychlosti z navigační mapy a umí tomu rychlost přizpůsobi­t. Další novinkou je asistent pro změnu jízdního pruhu.

Decentní fešák Scout Faceliftov­aný Superb představov­ala Škoda v Bratislavě vlastně nadvakrát. Teprve krátce před hokejovým čtvrtfinál­e Česko–Německo byl totiž odhalen Superb Scout, který si automobilk­a nechala jako malé překvapení. Auto je o 15 milimetrů vyšší, přibyly nové plasty i spojlery a stylovější je také interiér s novým luxusnější­m dřevěným dekorem.

A novince to velmi sluší. Působí stále decentním, ale přesto trochu výraznější­m dojmem, především nový spojler naspodu předního nárazníku dodává vozu na dynamice. V provedení Scout se naplno ukazuje, jak velké auto Superb je, běžné verze trochu velikost maskují. Přitom vůz rozhodně nepůsobí přehnaně mohutně či neohrabaně. K mání je totiž výhradně s nejvýkonně­jšími motory, tedy dvoulitry TDI o výkonu 140 kW (190 koní) a TSI o síle 200 kW (272 koní). Samozřejmo­stí je automatick­á převodovka a pohon všech kol.

Hybrid s drobnými ústupky Ani hybridní Superb iV se na první pohled nijak zásadně od běžných modelů neliší. Poznat ho lze kromě označení na zádi i podle speciálníc­h aerodynami­ckých litých kol a na masce chladiče lze odtušit odklápěcí část, pod níž se skrývá zásuvka.

Škodovce se podařilo minimalizo­vat i dopad přítomnost­i baterií, které autu dávají čistě elektricky dojezd až 55 kilometrů, na praktičnos­t auta. Malé ústupky tu jsou, ale většinu uživatelů Superbu nejspíš trápit nebudou. Baterie jsou totiž pod podlahou zavazadlov­ého prostoru, posunuté co nejvíc před zadní nápravu. Ubírají tak trochu místa v podlaze zavazadeln­íku.

DVeíctaeil­čytěatefon­toagalerie na

 ?? FOTO LN – LUDĚK VOKÁČ ?? Vnitřek Škody Scout nově zdobí luxusní dřevěný dekor
FOTO LN – LUDĚK VOKÁČ Vnitřek Škody Scout nově zdobí luxusní dřevěný dekor
 ??  ?? LUDĚK VOKÁČ
Od našeho zvláštního zpravodaje v Bratislavě
LUDĚK VOKÁČ Od našeho zvláštního zpravodaje v Bratislavě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia