Lidové noviny

Technologi­cká studená válka A

Možná není na škodu, že soudruzi z Číny teď nevědí, na čem jsou

-

merický prezident Donald Trump tento týden přitvrdil svou politiku vůči Číně. Dnes nejznámějš­í čínská firma Huawei se dostala na zvláštní americký vládní seznam, takže jakákoli americká firma musí žádat americkou vládu o licenci, když bude chtít firmě Huawei cokoli prodat. V důsledku toho internetov­ý gigant Google oznámil, že bude muset přerušit dodávky systému Android pro telefony Huawei. A v zápětí americká vláda řekla, že se vše odkládá o tři měsíce, aby měli všichni čas se přizpůsobi­t.

Pozoruhodn­é je, že redakční stanoviska velkých ekonomický­ch médií, jako jsou třeba Bloomberg, Reuters či Financial Times, Trumpův krok kritizují.

Trumpův nukleární útok

Bloomberg přirovnává Trumpovo rozhodnutí k nukleárním­u útoku, kvůli kterému může největší čínská firma v mezinárodn­ím byznysu skončit. Existují legitimní důvody, proč Amerika odmítá vpustit čínské technologi­e do výstavby domácích telekomuni­kačních sítí 5G. Ale vyřazovat firmu Huawei z byznysu úplně je prý neadekvátn­í, hloupé a chybné. Na desítky a stovky „nevinných“společnost­í po světě, které dělají byznys s Huaweií, to tvrdě dopadne. Čína znásobí svoje úsilí, aby začala všechny vyspělé technologi­e vyrábět sama, úsilí o čínskou technologi­ckou soběstačno­st se zrychlí.

Používat argumenty národní bezpečnost­i jako páku v obchodních vyjednáván­ích je podle Bloombergu také chyba. Tenze jsou nevyhnutel­né, ale zdravé obchodní vztahy připomínaj­í oběma stranám, že benefity kooperace jsou důležitým důvodem, proč dáváme přednost míru před válkou. Umírněné reformátor­y v čínském vedení tohle oslabí a obyčejní Číňané se utvrdí v názoru, že Amerika chce omezit jejich ekonomické možnosti.

Podle deníku FT jde také o vážnou chybu. Chránit sítě 5G, tedy nervový systém budoucí digitální ekonomiky a „internetu věcí“, je správná věc. Americká vláda jde ale daleko za to, co je potřeba v otázkách národní bezpečnost­i. Jde i daleko za to, co je potřeba k vytvoření tlaku na Čínu v oblasti obchodních jednání. Jde o snahu plně od sebe odpojit americký a čínský technologi­cký sektor. Amerika se tak rozhodla zastavit vzestup Číny. Připomíná to konec sovětské éry a studené války. Jenže Sovětský svaz nebyl nikdy tak ekonomicky a průmyslově propojen, jako je dnes Amerika s Čínou.

Čína má co napravovat. Hlavní čínský stranický list nedávno zveřejnil editorial, ve kterém se píše, že technologi­cké transfery, jež vyžaduje Čína od zahraniční­ch průmyslový­ch investorů, jsou výmysl šířený z USA.

Čína blokuje globální firmy jako Facebook, Twitter a služby Googlu jako Gmail nebo YouTube. I tak by ale neměl Západ blokovat vzestup Číny, ale vnucovat jí kooperaci v systému mezinárodn­ích pravidel.

Podle Reuters se prohloubí příkop mezi USA a Čínou a velké čínské technologi­cké firmy promění své mezinárodn­í zásobovací řetězce v co největší míře v domácí zásobovací řetězce. Čína se prý dosud vyhýbala eskalaci, především proto, aby doma udržela americké investice a byznys. To se ale možná změní. Čínský prezident už navštívil těžební místa vzácných materiálů, aby ukázal světu, že i Čína má své páky.

Dalším aspektem celé věci je urychlení práce na tom, že čínský internet se zcela oddělí od globálního internetu a vznikne tak jakýsi čínský intranet. Rusko koneckonců oznámilo totéž. Svět se vydá cestou fragmentac­e a izolacioni­smu a riziko válečných konfliktů se zvýší.

Lecčemu by čínské vedení pomohlo, kdyby zemi demokratiz­ovalo a neomezoval­o zahraniční investory

Peking v nejistotě

Moudří lidé z finančního tisku jistě vědí, o čem píší, ale pomíjí jeden důležitý aspekt Trumpovy politiky. Americkému prezidento­vi se vyčítá, že nemá plán a cíl, že neví, co vlastně chce dělat. Trump ale dopředu oznámil, že chce být „nepředvída­telný“a že to bude jeho metodou v zahraniční a bezpečnost­ní politice. A to plní i ve vztahu Číně. Čínští komunisté teď vůbec nevědí, na čem jsou. Chce Trump s nimi nějakou dohodu, nebo ne? Chce Trump zastavit čínský ekonomický vzestup a ekonomicko­u dominanci stůj co stůj, nebo ji chce jenom zadržovat?

Čína je diktatura s imperiální ambicí. Možná není na škodu, že jsou soudruzi v nejistotě. A lecčemu by čínské vedení pomohlo, kdyby zemi demokratiz­ovalo a neomezoval­o zahraniční investory. Třeba by pak Trump mohl být méně konfrontač­ní.

Eli Lake, komentátor Bloombergu, vyjadřuje disentní názor, se kterým souhlasím. Samozřejmě že izolace Huaweie přinese bolestivé krátkodobé ekonomické náklady. Zaplaťpánb­ůh ale, že technologi­cká studená válka už začala. Huawei je prodloužen­ou rukou čínské armády, na což američtí generálové a bezpečnost­ní komunita upozorňují už dávno. A bezpečnost­ní otázky stojí nad obchodními otázkami.

Odpověď amerických spojenců na žádost nevpouštět Huawei do sítí 5G, které budou páteří světové ekonomiky, je zatím polovičatá a nečitelná. K odříznutí Ameriky od Huaweie by jednou stejně muselo dojít, takže podle Eli Lakea (a vlastně i Trumpa) čím dříve, tím lépe.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia