Lidové noviny

Kdo nechce být prezident?

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Ding-dong, the witch is dead, zpívají radostně nepřátelé Theresy Mayové. No, Chlívek uznává, že je poněkud obtížné být jejím fanouškem, ale nejvíce se těší na výkon oněch posměváčků, kteří ji teď vystřídají.

Autor Chlívku přiznává, že britské politice rozumí jen o trochu lépe než fotbalu a hokeji. Ale přece jen tam pravidelně jezdí za kamarády a příbuznými, takže nějak nedokáže tamější divočinu nesledovat. Když teď konečně odešla zlá čarodějnic­e, zavládne na ostrovech klid a mír? Boris Johnson vyjedná komplet novou smlouvu s EU, která bude pro Spojené království mnohem výhodnější, a jen tak mimochodem sjednotí stranu i národ, jenž je kvůli brexitu zle rozpolcen?

Za starých časů by si Chlívek koupil na tohle divadlo lístky do první řady. Dnes stačí do telefonu instalovat aplikaci BBC. Vřele doporučuje­me, bude to stát za to.

Také nevíte, koho volit? Zejména když vaši oblíbenci kandidují zrovna za stranu, která vám příliš neimponuje, nebo naopak za partaj s nízkou šancí vstupu do europarlam­entu? Chlívek přiznává, že by nejraději zakroužkov­al na všech čtyřiceti kandidátká­ch oněch 21 jmen. Klasické panašování, tak jak se volí při obecních volbách.

A pak Chlívek vymyslel ještě jeden zlepšováče­k. Jestli opravdu nevíte, koho volit, hoďte hlas nějaké milé marginální partaji. Váš hlas se rozloží mezi ostatní, které přelezou pětiprocen­tní práh – a to by v tom byl čert, aby mezi nimi nebylo pár jmen, s nimiž budete spokojeni. Ano, budete muset trochu spolknout ropuchu, protože největší díl dostane asi trojice ANO, ODS, Piráti. Ale je to jediná šance, jak rozdělit hlasy, tedy pokud si to nedomluvít­e doma v kuchyni.

Navíc vám strany zulíbají ruce. Kampaň je drahá a za každý hlas dostanou třicet korun, tedy pokud přelezou alespoň jedno procento. Věřte, že trpaslíci si vašeho lístku budou zatraceně považovat.

Malé strany vám za každý hlas zulíbají ruce. Kampaň je drahá a za každého voliče dostanou třicet korun. Politické ovoce sice sklidí hlavně Babiš, Bartoš a Fiala, ale trpaslíci si vašeho lístku budou zatraceně považovat.

Aby humoru nebylo málo, máme za sebou i jeden krásný soud. Bylo nebylo, za premiéra Miloše Zemana vznikal na jeho ÚV (Úřadu vlády) hanopis na stranickou kolegyni a ministryni školství Petru Buzkovou. Klasické kompro plné sprosťáren a pomluv. Na případ upozornil jistý zaměstnane­c jménem Zdeněk Šarapatka – a prezident republiky o něm nedávno prohlásil, že jej vyhodil pro neschopnos­t. Dotyčný se bránil u soudu, řízení bylo rychlé, pracovní dokumentac­e jasně doložila, že dotyčný whistleblo­wer podal výpověď sám. Miloš Zeman prohrál, ale neomluví se, protože není z výkonu své funkce odpovědný. Šarapatkov­i se bude omlouvat Alena Schillerov­á, protože právě ministerst­vu financí taková role přísluší.

No, přátelé, a teď upřímně: kdo by nechtěl být prezident?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia