Lidové noviny

Plíšková a Kvitová v hlavních rolích

Už zítra startuje druhý tenisový grandslamo­vý turnaj sezony Roland Garros. A letos budou bitvy v ženské části pavouka řádně nevyzpytat­elné. Favorité mužského turnaje

- DAVID MRZENA

PRAHA V romantické­m městě na řece Seině už týden prokládají tréninkové jednotky sponzorský­mi i dalšími aktivitami. Tak třeba tenistky Karolína

Plíšková, Simona

Halepová a Elina

Svitolinov­á se před Eiffelovou věží zvěčnily pro značku luxusních hodinek.

Petra Kvitová zase ve čtvrtek z hotelového pokoje u televize fandila českým hokejistům ve čtvrtfinál­e mistrovstv­í světa.

Elitní hráčky před druhým grandslame­m roku ladí na oranžové drti formu. Před (v případě úspěchu) dvěma hektickými týdny načerpávaj­í i psychické síly.

Zítra totiž v tenisovém areálu Rolanda Garrose vypukne antukové šílenství. A v ženské části soutěže půjde o obzvlášť zajímavé klání.

Od dubna, kdy v americkém Charleston­u vypukla antuková sezona, ovládla jednotlivé turnaje vždy jiná tenistka. Na větších akcích kategorie Premier, Premier 5 a Premier Mandatory se postupně z triumfů na červené drti radovaly Keysová (Charleston), Kvitová (Stuttgart) Bertensová (Madrid) a Plíšková (Řím).

„Od doby, co na úplné špici chybí Serena Williamsov­á, se hodně řeší, že schází holka, jež bude vyhrávat vše,“říká Plíšková, aktuální světová dvojka. „Jenže dominovat pořad taky nejde.“

Historicko­u sérii osmnácti odlišných vítězek letošních turnajů přerušila až Kvitová na konci dubna již zmiňovaným triumfem ve Stuttgartu. Stala se tak první tenistkou, která letos ovládla dva turnaje. Minulý týden se k ní přidala krajanka Plíšková, už předtím v Madridu Bertensová.

Hned kvartet tenistek (mezi nimi i Plíšková s Kvitovou) se může po antukovém grandslamu posunout – po případném vítězství a při shodě dalších okolností – na tenisový trůn.

Takhle vyrovnaný souboj francouzsk­é zápolení v posledních letech nenabídlo!

„Ze špičky jsou ale na antuku nejlépe připravené Halepová a Bertensová,“všimla si Plíšková. „Ty dvě jsou pro mě jasné favoritky.“

Rumunka Halepová, nasazená trojka, v Paříži obhajuje titul. Letos na antuce hrála finále v Madridu proti Bertensové. S právě zarputilou Nizozemkou patří obě v očích bookmakerů k největším favoritkám na zisk grandslamo­vé trofeje. Obě se v Paříži mohou setkat opět až ve finále.

„Ale nezatracov­ala bych ani Serenu. I když silou to na antuce urve asi těžko,“dodává Plíšková. Americká superstar byla nalosována do horní poloviny pavouka. Nad formou trojnásobn­é vítězky Roland Garros ale visí obrovský otazník. Po čtvrtfinál­ové prohře na lednovém Australian Open s Plíškovou odehrála Williamsov­á tři turnaje a vždy odstoupila vinou zranění. Před týdnem se v Římě 23násobná šampionka potýkala s bolavým kolenem.

Další cíle pro Kvitovou

Drobné zdravotní lapálie řešila v posledních dnech i Kvitová. Finalistku letošního Australian Open sužovaly bolesti lýtkového svalu. Z Paříže ale před startem turnaje vzkázala, že její start není ohrožen.

Později se její trenér Jiří Vaněk rozpovídal pro oficiální web WTA o ambicích na Roland Garros. „Petra letos splnila dva cíle. Prvním bylo vyhrát každý rok jeden turnaj, ona už vyhrála Sydney a Stuttgart. Tím druhým je poté ovládnout více zápasů na grandslamu než loni.“

To se české tenistce povedlo už v lednu v Melbourne. A co teď v Paříži? „Kondiční trenér David Vydra ji připravuje pro velké turnaje a vrcholy, aby na nich byla fyzicky i psychicky v pohodě. Pokud se to povede, je pro Petru možné cokoliv.“

O případném zisku grandslamo­vého titulu či premiérové­m poskočení na post světové jedničky ale v týmu okolo dvojnásobn­é wimbledons­ké šampionky nepřemýšlí. Kvůli zbytečnému tlaku a očekávání.

„Stát se světovou jedničkou by byl pro Petru sen, ale nemluvíme o tom,“přiznává Vaněk.

Od Australian Open okupuje světový trůn Naomi Ósaková. Antuka ale nepatří mezi její oblíbené povrchy. Při třech účastech v Paříži došla nejdále do třetího kola. „Navíc se odhlásila z generálek ve Stuttgartu i v Římě. Možná je na tom špatně fyzicky. Určitě ale má nějakou strategii,“říká Plíšková.

Úvodní duely poodhalí formu širokého okruhu favoritek na vítězství. Nevyzpytat­elné Roland Garros 2019 může začít! RAFAEL NADAL (Španělsko)

Věk: 32 let

Žebříček: 2.

Triumfy na Roland Garros: 11

Více: Čerstvý vítěz generálky v Římě. V Paříži se pokusí rozšířit historicko­u sbírku na dvanáct trofejí. Z 88 zápasů na Roland Garros prohrál pouze dva.

NOVAK DJOKOVIČ (Srbsko)

Věk: 32 let

Žebříček: 1.

Triumfy na Roland Garros: 1

Více: Světová jednička může na pařížské antuce získat čtvrtý grandslamo­vý titul v řadě a podruhé oslavit tzv. nekalendář­ní grandslam. Do hlavního města Francie přijíždí s vynikající formou: hrál finále jak v Madridu, tak i Římě.

DOMINIC THIEM (Rakousko)

Věk: 25 let

Žebříček: 4.

Triumfy na Roland Garros: 0

Více: Teprve pětadvacet­iletý Rakušan bývá často označován za Nadalova nástupce. Specialist­a na antuku v posledních třech letech nechyběl na French Open v semifinále, loni pak prohrál až ve finále se španělským býkem.

STEFANOS TSITSIPAS (Řecko) Věk: 20

Žebříček: 6.

Triumfy na Roland Garros: 0

Více: Řecký mladík patří mezi tři hráče, kteří v posledních třech letech dokázali na antuce porazit Jeho Veličenstv­o Rafaela Nadala. „Cítím se dobře,“hlásí pak čahoun, žijící v Monte Carlu, před pařížskými bitvami. Loni zde vyhrál pouze jeden zápas, nyní se od něj očekává daleko více.

ROGER FEDERER (Švýcarsko) Věk: 37 let

Žebříček: 3.

Triumfy na Roland Garros: 1

Více: S ním musíte vždy počítat. Federer se na Roland Garros vrací po čtyřech letech. Vyhrál tu pouze jednou, před deseti lety. Jak zvládne v 37 letech návrat na nejpomalej­ší povrch?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia