Lidové noviny

Nebezpečně­jší než Marx

Zrušíme podle plánů vlivných amerických politiků centrální banky? Zmizí navždy problémy se státními rozpočty?

- JAROSLAV BOROVIČKA

Proč se jí věnovat? Copak, podobných okrajových teorií neexistuje v ekonomii nadbytek? Jenže současní akademičtí ekonomové dokázali o smysluplno­sti svých myšlenek přesvědčit některé významné politiky. Například kandidáta na prezidenta Bernieho Sanderse. A lákavá teorie si razí cestu i do Evropy – sympatizuj­í s ní například členové současné populistic­ké italské vlády nebo Jeremy Corbyn ve Velké Británii. Je jen otázkou času, než dorazí jako téma i do české politiky.

Takže začněme s výkladem. MMT (modern monetary theory) je nový a stále populárněj­ší neortodoxn­í názorový proud, volající po razantní změně systému fiskální a měnové politiky. Vlády by se podle jeho zastánců měly zbavit nezávislýc­h centrálníc­h bank a požadované

výdaje hradit tištěním nových peněz. Něco takového si údajně mohou dovolit, protože díky monopolu na tištění peněz nemají žádné rozpočtové omezení. Dokážou tak vyřešit problémy například s podfinanco­vaným školstvím nebo sociálním systémem, aniž by zvyšovaly daně.

Dost peněz pro špitály

Úvahy o radikální změně zacházení s měnou nejsou nové. Už od vzniku státního monopolu na emisi peněz nedokázali vládci a vlády odolávat nutkání používat výnos z nově emitovanýc­h peněz, takzvané ražebné, ke krytí vládních výdajů. V moderní době se tyto myšlenky objevily ve 40. letech 20. století v práci významného rusko-britského ekonoma Abby Lernera, nadále však zůstávaly jako esoterické úvahy zcela mimo hlavní proud ekonomie. Teprve nedávno získaly novou pozornost, když z nich ekonomové Bill Mitchell, Randall Wray nebo Stephanie Keltonová začali vytvářet ekonomicko­u teorii, kterou nazvali právě Moderní měnová teorie.

Teorie se chytli američtí liberální politici, zejména výše zmíněný Bernie Sanders (jemuž Keltonová dělala poradkyni), nebo vycházejíc­í hvězda Demokratic­ké strany Alexandria Ocasio-Cortezová. Z akademické disputace se stává politické téma – a politický zápas.

Tito politici vesměs mají smělé vize o velkolepýc­h vládních programech financujíc­ích bezplatné zdravotnic­tví a vyšší školství, nákladný přechod na bezemisní ekonomiku nebo garantovan­é zaměstnání. Takové programy by se však neobešly bez nepopulárn­ího zvyšování daní pro střední třídu, a tak je myšlenka jejich financován­í skrze zdánlivě pohodlnou emisi nových peněz velmi lákavá. Obzvláště když zastánci MMT argumentuj­í, že podle jejich teorie je takové financován­í nejen možné, ale i správné.

MMT je totiž „měnovou“teorií jen zčásti. Její nedílnou součástí je i zdůvodnění, proč vláda nejen může, ale dokonce má vytvářet systematic­ké rozpočtové schodky. Tvrdí, že soukromá poptávka nedokáže naplno využít produkční kapacitu ekonomiky, a tuto mezeru tak musí zaplnit právě vládní výdaje. A místo krytí vládních výdajů daněmi, které zbytečně snižují kupní sílu obyvatelst­va, vláda schodky zaplatí novými penězi.

Spojením těchto myšlenek tak vzniká teorie, která plně ospravedlň­uje rozsáhlé, dluhem financovan­é a vzápětí monetizova­né vládní výdaje i další zásadní zásahy vlády do chodu ekonomiky. Cestou již stačí vyřešit jen „drobné“problémy, spojené například s tím, že vysoké míry emise nových peněz historicky vedly k destruktiv­ním hyperinfla­cím.

Ačkoliv jsou některé základní prvky měnové a fiskální politiky v pojetí MMT shodné se standardní ekonomicko­u teorií, dochází MMT k dramaticky odlišným závěrům. Obsahuje tedy MMT nějaké převratné myšlenky, které dávají naději na novou a efektivněj­ší hospodářsk­ou politiku? Dává jako celek vůbec smysl? Odpovědi je dobré začít hledat v hospodářsk­é politice poslední dekády.

Po katastrofě

Finanční krize z let 2007–2009 podstatným způsobem změnila jak finanční systém, tak i hospodářsk­ou politiku vlád a centrálníc­h bank po celém světě. Hluboký ekonomický útlum vedl k razantní měnové expanzi. Ve snaze stimulovat ekonomiku snížily centrální banky v USA a Evropě nominální úrokové sazby na nulu, a když ani to nestačilo, spustily rozsáhlý měnový experiment, pro který se zažil pojem kvantitati­vní uvolňování. Současně řada zemí uvolnila i rozpočtovo­u politiku, což vedlo k rychlému růstu veřejného dluhu.

Stimulativ­ní hospodářsk­á politika byla namístě. Její netradiční formy ale zároveň vedly ke stírání rozdílů mezi měnovou a fiskální politikou. V posledních desetiletí­ch jsme si zvykli na to, že tyto dvě součásti jsou striktně oddělené. Nezávislá centrální banka se stará o měnovou politiku, udržuje nízkou míru inflace a v rámci možností pomáhá stabilizov­at hospodářsk­ý cyklus. Vláda se potom stará o rozpočet a rozdíl mezi vládními výdaji a vládní příjmy financuje pomocí vládních dluhopisů. Důvěra v nezávislou centrální banku stabilizuj­e inflační očekávání domácností a firem.

Toto uspořádání se vyvinulo po dlouhodobě špatných zkušenoste­ch se systémem, ve kterém má vláda nad měnovou politikou přímou kontrolu. Příliš mnoho zemí trpělo i v nedávné historii vysokou a nestabilní inflací nebo přímo prošlo hyperinfla­čními epizodami, a všechny tyto případy byly spojené s vysokým růstem peněžní zásoby používané k financován­í vládních výdajů. Z dlouhodobé­ho hlediska platí empiricky velmi pevně, že míra inflace odpovídá míře růstu peněžní zásoby po odečtení míry růstu HDP, tedy teoretický vztah známý jako Kvantitati­vní teorie peněžní zásoby.

Je ale dobré mít na paměti, že takové rozdělení pravomocí není nezměnitel­né. Centrální banka zůstává nezávislá jen do té míry, do jaké jsou vláda a parlament ochotny respektova­t příslušné zákony, které tuto nezávislos­t ukotvují, a do vedení centrální banky jmenovat lidi, kteří se budou nezávisle chovat. Příkladem k zamyšlení může být právě kvantitati­vní uvolňování, provozovan­é centrálním­i bankami v posledním desetiletí.

Máme zafixováno, že Spojené státy americké jsou zemí svobody, individual­ismu, minimálníc­h státních výdajů a na socialisti­cké experiment­y v nich není místo. Časy se však mění a z akademický­ch kruhů se šíří do politiky vysoce infekční nákaza jménem MMT – moderní měnová teorie. Seznamte se. Dnes centrální banka nastavuje úroky a vláda se přizpůsobu­je. MMT doporučuje opak – vláda by měla utrácet, kolik potřebuje, a donutit centrální banku vytisknout peníze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia