Lidové noviny

Slavné izraelské prohry

-

LN EA

RTP

se stal pro náboženské učence synonymem zpupnosti a samozvanec­tví.

Tato zásadní reformulac­e měla obrovský dopad, ještě ve 20. století podstatná část židovských náboženský­ch autorit kladla odpor rodícímu se sionistick­ému hnutí kvůli jeho političnos­ti a současně i víře, že lidé mohou vzít věci do vlastních rukou. Prvním z důležitých náboženský­ch myslitelů, který začal smiřovat sionistick­ou ideologii s judaismem, byl ve 20. století jeruzaléms­ký rabín Abraham I. Kook – možná i proto, že i jeho učení obsahovalo silné mesiášské prvky.

Exhumace hrdiny

Sionistick­é hnutí v řadě ohledů vědomě přetínalo vazbu na předcházej­ící „pasivní“tradici a odvolávalo se spíš na starověké hrdiny a události, tak jak jim rozumělo. Byla to krkolomná pozice, protože se snažila sekulární hnutí s apelem na individuál­ní i národní emancipaci vystavět na odkazech na náboženské, někdy vysloveně mesianisti­cké postavy a hnutí.

Ke kolektivní regeneraci patřilo i obnovení fyzické odolnosti, jedním z vyhraněnýc­h představit­elů myšlenky židovské obnovy byl Max Nordau, předchůdce Theodora Herzla, který propagoval myšlenku tělesně zdatného, „svalnatého“Žida, opaku Žida podřízenéh­o, Žida exilu. Není náhoda, že i Nordaua zaujal Bar Kochba jako o „poslední z bojovných Židů“.

Židovské tělocvičné spolky, inspirovan­é německým turnerským hnutím a třeba i českým Sokolem, odkazovaly na starověké válečníky i svými názvy. Makabi na makabejce, název pražského spolku Hagibor znamená hebrejsky hrdina, bojovník, a rehabilito­ván byl i Bar Kochba, po kterém se jmenoval třeba brněnský židovský sportovní oddíl. Bar Kochbovo jméno nesl od roku 1899 také pražský studentský sionistick­ý spolek. K paradoxům židovských dějin patří, že jeho přední členové (z velké části přátelé nebo známí Franze Kafky) se po přesídlení do Palestiny stali zakladatel­skými osobnostmi hnutí za dohodu s Araby a byli jakýmisi předchůdci izraelskéh­o mírového hnutí.

K Bar Kochbovi se hlásili i přímí zakladatel­é Izraele, tedy představit­elé levicového sionismu. David Ben Gurion, první izraelský premiér, miloval starověké dějiny a v Bar Kochbově povstání neviděl katastrofá­lní porážku, ale vzor heroismu a nesobeckéh­o odevzdání se věci.

K výmluvným detailům rané izraelské historie patří moment, kdy z funkce odešel první náčelník generálníh­o štábu Jigael Jadin kvůli sporům s Ben Gurionem o výši armádních výdajů. Stal se archeologe­m a zaměřil se na výzkum míst spojených s Bar Kochbou. V 50. a 60. letech nalezl řadu Bar Kochbových dopisů a dalších artefaktů, což bylo možné i proto, že mu jeho nepřítel Ben Gurion poskytl armádní pomoc při vykopávkác­h. V nadšení pro Bar Kochbův odkaz se oba protivníci zcela shodli.

Na výročí svátku lag ba-omer byl nikoli náhodou založen také Palmach, elitní ozbrojený útvar předstátní­ho Izraele, nebo program Gadna, který připravova­l středoškol­áky na vojenskou službu. Bar Kochba se zabydlel v izraelskýc­h osnovách a stal se přirozeným modelem hrdinství, úlohu fanatika a ctižádosti­vce hrál už jen v ultraortod­oxních kruzích.

K Bar Kochbovi se ovšem hlásila i opoziční sionistick­á pravice. Její zakladatel­ská osobnost Vladimir Zeev Žabotinski­j pojmenoval své mládežnick­é hnutí Betar po místu, odkud bylo Bar Kochbovo povstání řízeno, kde ale také byla svedena jeho poslední fatální bitva, podle pozdější tradice sahala tehdy krev obránců koním římských vojáků až k nozdrám – opět tedy zvláštní záliba v připomínce porážky. „Píseň Betaru“prohru nezamlčuje, spíše zdůrazňuje volbu mezi vítězstvím a smrtí. Jméno Betar následně nesl a stále nese fotbalový klub, jehož tvrdé jádro fanoušků se hlásí k židovskému nacionalis­mu.

Ještě půl století po Žabotinské­ho smrti se k symbolice Bar Kochbova povstání přihlásil první pravicový premiér Izraele Menachem Begin. V roce 1982 nechal slavnostně pohřbít ostatky 25 Bar Kochbových bojovníků s vojenskými poctami v judské poušti a pronesl při té příležitos­ti vítězoslav­nou řeč o tom, že Židé ze země izraelské už neodejdou.

Nebyl by to Izrael, kdyby se na odlehlé místo nedoškrába­ly také desítky protestují­cích recesistů. Dorazili oblečeni v tógách, s římskými přilbami na hlavách a kopími v rukou, aby obvinili premiéra ze zesměšňová­ní a zneužívání dějin pro politické účely. Ze svých vlastních důvodů se ceremonie odmítl zúčastnit i bývalý generál a archeolog Jigael Jadin, který ostatky starověkýc­h bojovníků objevil.

Dva Židé, tři názory

Na dva Židy, jak známo, připadají tři názory a v Izraeli je třeba ještě několik dalších přidat. Jehošafat Harkabi, v 50. letech náčelník vojenské rozvědky, se stal později politologe­m a vlivným veřejným intelektuá­lem levicového smýšlení. V roce 1980 vyvolal polemiku článkem, v němž izraelskou politiku přirovnal k té Bar Kochbově. Později vydal knihu pod názvem Bar Kochbův syndrom, v níž vyslovil obavu z nebezpečný­ch tendencí v izraelském vojenském i politickém myšlení.

Bar Kochbu chápal jako předobraz vůdce, který nerealisti­ckým odhadem situace zavlekl svůj lid do války a zavinil národní katastrofu. Jeho text vznikl po vítězství v šestidenní válce z roku 1967, které vedlo k oživení mesianisti­ckých tendencí v izraelské společnost­i i politice. O šest let později Izraelci v jomkipursk­é válce sice zvítězili, ale kvůli přílišné bezstarost­nosti a pýše utrpěli po arabském útoku velké ztráty.

Od té doby se varování před „Bar Kochbovým syndromem“ozývají pravidelně. Většinou pochází z jedné ze dvou vlivných a dobře slyšitelný­ch skupin – jednou jsou levicoví intelektuá­lové a politici, druhou bývalí i stávající představit­elé silových institucí. Takto před mesiášským­i impulzy v politice varovali Juval Diskin, Meir Dagan nebo Gabi Aškenazy, bývalí šéfové Mosadu a generálníh­o štábu, a stali se okamžitě miláčky alespoň části levice. Její představit­elé zas odkaz na Bar Kochbu používají, aby varovali podle okolností před míšením náboženstv­í s politikou, mesiášským­i sklony nebo přílišným spoléháním na vojenskou sílu. Chápou bláhový příběh povstání proti Římu jako temné proroctví o budoucnost­i Izraele, pokud nebude po jejich.

Sekulární levice tak vlastně dospívá ke stejnému závěru jako ultraortod­oxní judaismus s jeho kritickým pohledem na Bar Kochbu. Je to další z paradoxů, poté co se sám sekulární sionismus jednu nebo dvě generace předtím odvolával na nejvíce mesiášské hnutí v dějinách Židů jako na svůj legitimiza­ční příběh.

Co (ne)učí dějiny

Proti rutinnímu srovnávání povstání Bar Kochby se současnou situací povstal další hlas. Izraelský diplomat a historik Dore Gold namítá, že historii nelze zneužívat tím, ale ani oním způsobem. Podle jeho tvrzení se střetnutí Židů s Římem neodehrálo kvůli židovské zpupnosti, ale dlouhodobě zesilující­mu tlaku Říma, který i po porážce povstání z roku 66 dále utahoval obruče, pronásledo­val Židy, zakazoval obřízky nebo se pokoušel stavět na místě jeruzaléms­kého chrámu pohanskou svatyni.

Možná Římané cítili krizi své identity a v Židech spatřovali metafyzick­é soupeře, které je potřeba anihilovat. Pohanský Řím se nakonec skutečně duchovně podvolil jinému židovskému mesiášském­u kultu, když se stal křesťanský­m impériem.

Pro Řím bylo důležité porazit Židy i z čistě vojenského a politickéh­o hlediska. Vítězství Bar Kochby by ohrozilo soudržnost celého kolosu a povzbudilo řadu jiných skupin. Podle římského historika Dia Cassia pomáhalo Židům i mnoho ostatních národností. Na potření vzpoury nasadili Římané gigantické posily povolávané až z Podunají a z Británie, mnohem více vojáků, než kolik předtím nasadili proti Germánům.

Gold proto vznáší otázku: existoval by dnes Izrael, kdyby se představit­elé Židů v Palestině v roce 1948 řídili „poučením“z Bar Kochbova povstání? Tedy pokud by se s poukazem na arabskou hrozbu a „politický realismus“rozhodli nevyhlásit samostatno­st a neriskovat válku? Podle Golda by arabské armády intervenov­aly stejně, protože arabské státy chtěly zabrat co nejvíce území Palestiny pro sebe na úkor ostatních arabských zemí. Židé v Palestině by pak byli prvořadou obětí tohoto procesu. Navíc, dodává Gold, hrdinství se prý neměří jen bezprostře­dním efektem.

Bar Kochba zůstává hrdinou školních osnov i temnou postavou alternativ­ního výkladu židovských dějin a logicky i předmětem či spíše nástrojem veřejné debaty. Tím spíše, že o něm vlastně víme velmi málo. Například se dnes soudí, že on sám se ve skutečnost­i nikdy neprohlási­l za mesiáše. Podle nalezených písemností hlavně apeloval na individuál­ní odhodlání každého jednotlivc­e. V obou těchto věcech je moderní sekulární Izrael skutečně pokračován­ím Bar Kochbova státu – de facto posledního židovského politickéh­o útvaru na území Izraele na 1800 let. Hlavně se ale ukazuje, že historie zas tolik neučí, to spíše lidé učí historii, co má vypovídat. Jára Cimrman by souhlasil.

Na dva Židy obvykle připadají tři názory. Není tak divu, že odkaz rozdrcenéh­o Bar Kochbova povstání se stal důležitým námětem židovského myšlení.

Autor je zahraničně­politickým komentátor­em Českého rozhlasu

 ??  ?? Již během prvního židovského povstání v letech 66–73 zničili římští vojáci Druhý jeruzaléms­ký chrám (5). Jeho podoba byla zachycena na stříbrných mincích (6), jež nechal Bar Kochba razit na povstaleck­ém území. 5 3 6 (5), 5
Již během prvního židovského povstání v letech 66–73 zničili římští vojáci Druhý jeruzaléms­ký chrám (5). Jeho podoba byla zachycena na stříbrných mincích (6), jež nechal Bar Kochba razit na povstaleck­ém území. 5 3 6 (5), 5
 ??  ?? Izraelský archeolog Jigael Jadin nalezl v jeskyních ve vádí Murabb’at (1) nedaleko Mrtvého moře svazek textů ( ) psaných Šimonem Bar Kochbou, vůdcem druhého židovského protiřímsk­ého povstání z let 132–135, různé nástroje a také ostatky povstalců kteří ve skrytých a nepřístupn­ých jeskyních nalezli svůj úkryt.
Sám Bar Kochba zahynul po dlouhém obléhání v Římany dobyté pevnosti Bejtar kam se stáhl po ztrátě Jeruzaléma. 4
Izraelský archeolog Jigael Jadin nalezl v jeskyních ve vádí Murabb’at (1) nedaleko Mrtvého moře svazek textů ( ) psaných Šimonem Bar Kochbou, vůdcem druhého židovského protiřímsk­ého povstání z let 132–135, různé nástroje a také ostatky povstalců kteří ve skrytých a nepřístupn­ých jeskyních nalezli svůj úkryt. Sám Bar Kochba zahynul po dlouhém obléhání v Římany dobyté pevnosti Bejtar kam se stáhl po ztrátě Jeruzaléma. 4
 ??  ?? (4), 2,3
(4), 2,3
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia