Lidové noviny

Edvard Bene zbožňují a d

Mimořádným způsobem se zasloužil o vznik u všech jeho úspěchů, ale také obou velk Nikdo jiný nezosobňuj­e české d

- MICHAL KOLÁŘ práv

českých nacionalis­tů, že zaprodává národní zájmy.

Jan Kuklík: Benešův výkon na pařížské mírové konferenci je podle mě jeho vrcholným okamžikem. Je totiž nutné si uvědomit, že vytvoření samostatné­ho českoslove­nského státu v hranicích, jak je známe v meziválečn­ém období, nebylo vůbec samozřejmé. Definitivn­ě byl totiž českoslove­nský stát uznán právě až mírovými smlouvami! Je jasné, že to bylo za cenu souhlasu s menšinovou koncepcí prosazenou na konferenci velmocemi, tedy ne Benešem, a za cenu dalších ústupků a závazků, například finančních, na které se dnes vůbec zapomíná. Beneš prokázal, že je realistick­ý politik, a že blufoval v některých otázkách, bylo součástí tehdejší diplomacie a také propagandy.

Českoslove­nská delegace si kombinací historický­ch, právních, politickýc­h, hospodářsk­ých a propagandi­stických argumentů dokázala prosadit řadu požadavků. Je třeba se také podívat, jakým silám naše delegace čelila: maďarský problém, vztahy s Polskem a nejvíce v německé otázce, kde alternativ­ou k řešení, které se prosadilo, byl plebiscit s krajně nejistým a pro Českoslove­nsko spíše nepříznivý­m důsledkem. Není náhodou, že Beneš byl a je kritikům samotné existence samostatné­ho českoslove­nského státu trnem v oku právě pro výkon na pařížské mírové konferenci.

Petr Pithart: Ovšemže blufovali i jiní, ale nás musí přece zajímat blufování našeho vyjednavač­e. Protože mělo pro nás své také neblahé důsledky. Už konference v Locarnu (1925) o garancích poválečnýc­h hranic byla naší prohrou – žádné zá

 ??  ?? PAVEL CARBOL předseda Společnost­i Edvarda Beneše
PAVEL CARBOL předseda Společnost­i Edvarda Beneše
 ??  ?? historik
historik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia