Lidové noviny

Proč ho jedni zí proklínají

Ovenského státu. V dalších třiceti letech stál er, té v roce 1938 i té o deset let později. století lépe než Edvard Beneš.

- MICHAL PEHR historik PETR PITHART právník a bývalý politik

ruky jsme nedostali –, kterou ale Beneš interpreto­val div ne jako úspěch.

Beneš ale nejen blufoval: ke svému rozumnému, předjímavé­mu, ale státníky Dohody odmítnutém­u návrhu nepožadova­t pohraniční výběžky obývané Němci, se „přiznal“až těsně před Mnichovem, když už bylo na cokoli pozdě. Neměl dost státnické odvahy? Tak jako když se později „nepřiznal“k podnětu zabít Heydricha? Byl přesvědčen, že by ho nikdo nepochopil?

Pavel Carbol: To, co na mírové konferenci v Paříži Beneš zvládl, je hodno obdivu a pokory i ze strany jeho kritiků. Uvedená konference byla vůbec milníkem v mnoha ohledech. Vše, co na ní bylo ujednáno, pochopitel­ně nemohlo být dokonalé, ale Českoslove­nsko na ní vystupoval­o realistick­y a i výsledky tomu odpovídaly. Z těch „blouznivýc­h nápadů“lze zmínit např. možnou reparaci ze strany Německa v podobě části afrického Toga, což se občas dodnes připomíná. „Nedělali jsme ramena“a drželi se relativně při zemi. Nezapomíne­jme rovněž i na Podkarpats­kou Rus a její zaostalost. To, že se v politice blufuje, snad není předmětem diskuse, stačí se podívat na jakékoliv zprávy u nás i ve světě. Tehdejší politici navíc neměli k dispozici moderní masmédia, sociální sítě apod. Měli to složitější. Všechny delegace se v Paříži na konferenci snažily maximálně uhrát co nejlepší výsledek pro sebe, proč jinak by tam jezdily? Nebuďme romanticky naivní. Politické vyjednáván­í je řehole a ne každý ji umí a chápe. Beneš to tehdy pochopil a uměl.

Pokud Beneš optimistic­ky zmínil Švýcarsko, představov­al si dost možná podobnost jazykové rozmanitos­ti. Švýcarsko navíc svůj politický systém budovalo poněkud dlouhodobě­ji, aby získal podobu, kterou má. Českoslove­nsko na doladění svého politickéh­o systému mělo jen necelých dvacet let. Masaryk říkával, že republika potřebuje padesát let klidného vývoje. Nemysleme si, že politická elita problémy neviděla a neměly je ani sousední státy.

Souhlasím s tím, Hitlerovi velmi nahrály nedobré vztahy mezi středoevro­pskými státy. Vztahy s Polskem by ale dle mého názoru neurovnalo pár kilometrů čtverečníc­h na Spiši. Poláci se prostě cítili středoevro­pskou velmocí a měli i obdobné ambice. Moc jim třeba vadilo, že jejich zástupce nejednal v Mnichově roku 1938 spolu s Hitlerem, Mussolinim, Chamberlai­nem a Daladierem o demontáži Českoslove­nska! Když pak obsazovali Těšínsko, zabrali i obce a území v okolí Frýdku-Místku, kde nikdy Poláci nežili.

Slovenská jižní hranice byla riskantní, ale byla jiná, lepší varianta? Jaká? Slováci by tedy po drtivé maďarizaci neměli mít právo na sebeurčení a existenci, museli by zůstat jako součást Maďarska? To je holý fakt, který se Maďarům nikdy líbit nebude, Slovákům naopak ano. Češi to po staletích germanizac­e ohledně hranic také neměli jednoduché. Historické hranice totiž nekopírova­ly ty národnostn­í. Jaké jiné jsme měli mít? Protektorá­tní už v roce 1918? Bylo evidentní, že stát, který v roce 1918 s přispěním Beneše vznikl, to nebude mít jednoduché. V meziválečn­ém období těch sporných míst v Evropě byla celá řada, ale v původních „starých státech a monarchiíc­h“naši předkové žít už dále nechtěli, šli zkrátka do rizika, vznikly nové státy a já je v tomhle ohledu chápu.

Neodvažova­l bych se tvrdit, že většina našich předků neschvalov­ala atentát na Heydricha. Co bylo nebo nebylo řečeno na první tryzně v Lidicích. Umíte si představit ty emoce? Leckdo by tam nebyl schopen mluvit vůbec. Jestli se atentát „vyplatil“politicky, může být věcí diskuse. Nezapomíne­jme však, že naše vlast byla zlikvidová­na ještě před začátkem druhé světové války, a určitě mohl leckdo

Michal Kolář: Edvard Beneš nebyl o moc víc arogantní, náladový a ješitný než Antonín Švehla či Karel Kramář, všichni tři se cítili být vybráni prozřeteln­ostí ke svému poslání. Vlasti sloužili bez osobního prospěchu, často jí obětovali své zdraví nebo majetek. Jmenovaní náleží k velikánům našich novodobých dějin. Kéž bychom totéž mohli říci o některém z novodobých politiků.

Mnozí Beneše považují za samotáře a nudného patrona, jenž neměl žádný koníček. To je ale dost zkreslený pohled: pokud se přátel týče, lze na prvním místě jmenovat diplomaty Ludvíka Strimpla a Jana Jínu. Jeho přátelské kontakty s T. G. M. jsou snad všeobecně známy. Podle mého soudu k přátelům náležel i Milan R. Štefánik, svědčí o tom nejen vzpomínky generála Maurice Janina a Lva Sychravy, ale i skutečnost, že ve své vile v Sezimově Ústí umístil jak jeho portrét od francouzsk­ého malíře Alberta Besnarda, tak repliku plastiky od sochaře Bohumila Kafky. Se Slovákem Vavrem Šrobárem si dokonce tykal. Přátelské kontakty měl i s umělci – Emilem Fillou, Václavem Rabasem, Jaroslavem Kvapilem či architekte­m Pavlem Janákem.

Ve volných chvílích poměrně hodně četl, pozoruhodn­é je, že v jeho knihovně ve vile v Sezimově Ústí převládá beletrie nad politologi­ckými spisy. Fotograf Karel Hájek v jednom sportovním magazínu otiskl fotografie z fotbalovéh­o utkání, kde lze mezi davem rozeznat rozvášněné­ho fanouška Beneše. Fotbal, lyže, tenis, to byly jeho obecně známé oblíbené odpočinkov­é aktivity; stejně tak jeho zahradniče­ní

Edvard Beneš nebyl o moc víc arogantní, náladový a ješitný než Švehla či Kramář, všichni tři se cítili být vybráni prozřeteln­ostí ke svému poslání. Michal Kolář Pro mne je on ze všeho nejvíc ten mladý muž, který vystoupí v Aši na nádraží, prodere se houštinami na hranicích a vzápětí se hlásí u Masaryka. Petr Pithart

v Sezimově Ústí.

Jan Kuklík: Souhlasím s tím, že jednou z jeho hlavních slabin byla snaha rozhodovat o všech otázkách prakticky sám, stejně jako osobně vyřizovat i často ne úplně důležité věci. Druhou Benešovou slabou stránkou byla od druhé světové války klesající schopnost čelit vnitropoli­tickému tlaku. Košické vládě například několikrát pohrozil, že nejradikál­nější opatření týkající se znárodnění či v menšinovýc­h otázkách nepodepíše, aby nakonec tlaku ustoupil a tak trochu předznamen­al, jak se bude chovat i v budoucnu. Třetí slabou stránku bych viděl v přílišné obsesi mnichovsko­u dohodou, která mu bránila v některých zahraničně­politickýc­h krocích, například vůči Velké Británii, a zároveň oslabovala jeho rozhodnost ve vnitřní politice: obával se totiž, že by byla i po osvobození vyvozována Michal Pehr: Londýnský premiér Jan Šrámek se za války po smrti Milana Hodži nechal slyšet, že pan prezident se příliš zabývá Mnichovem a že by tuto otázku měl přenechat soudu dějin. Možná že tento výrok by mohl být vhodným úvodem k výčtu jeho slabin. Edvard Beneš byl bezesporu pracovitý člověk a jeho pracovní nasazení bylo enormní. Často se však zabýval věcmi, kterými nemusel. Na počátku druhé světové války věnoval například značnou pozornost „nebezpečí restaurace Habsburků“. Jeho další slabinou pak byla nedůvěřivo­st vůči vlastnímu okolí a jistý lidský chlad. Ne náhodou se rozšířil příměr, že u Benešů bije jen jedno srdce, a to paní Benešové. Politika mu byla vším a velmi často nedokázal projevit své pocity a názory. Osobně mu vyčítám, že se například často nezastal svých spolupraco­vníků, kteří se tak či onak dostali do problémů. Případ Prokopa Drtiny v roce 1948 je v tomto ohledu ukázkovým příkladem.

Petr Pithart: Masaryk byl přesvědčen, ještě než vstoupil na území nově ustaveného státu, že ho ve funkci hlavy státu může vystřídat jen Beneš. Domácími politiky zprvu pohrdal, pak se naštěstí vzájemně našli se Švehlou. Toto Benešovo předurčení bylo i jeho prokletím. Z konkurentů a soupeřů se stávali nepřátelé, protože Beneš byl takříkajíc protekční. A z toho také vyplynulo, že kritici jinak nedotknute­lného Masaryka si brali Beneše jako náhradní terč – týdeník Fronta, jakýsi protipól Peroutkovy Přítomnost­i, psal hlavně o Benešovi, tedy proti němu. I proto neměl Beneš přátele, s výjimkou Zdeňka Fierlinger­a, možná největšího škůdce demokratic­kého Českoslove­nska.

Osobní vlastnosti pracovitéh­o, neomylného, ješitného Beneše ovlivňoval­y bytí a nebytí státu víc, než bylo zdrávo. Poměřit klady a zápory jeho působení nedovedu – a ani nechci umět. Poměřování je často od ďábla: stírá osobitosti kladů a záporů. Systémů, režimů i osobností. Je to diktát bulváru v nejširším smyslu, který chce mít vždycky všude pořadí, žebříčky hvězd i darebáků, protože konzumenti bulváru, potenciáln­í dav, to tak chce.

O Benešovi budeme muset přemýšlet, a pořád. Jedno je jisté: sloužil státu obětavě. A myslel to dobře. Někdy mu ale stát splýval s ním samotným. Nic nového pod sluncem. Pro mne je on ze všeho nejvíc ten mladý muž v pumpkách a s batůžkem, který vystoupí v Aši na nádraží, prodere se houštinami na hranicích a vzápětí se hlásí u Masaryka: jsem tady, jsem vám k službám. Na to se nikdo jiný nezmohl.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia