Lidové noviny

Zlosyn v bolasu

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Policie ve městě Fort Worth v Texasu oznámila, že poprvé použila „svazovací zbraň“. Zbraň se jmenuje BolaWrap. Název odkazuje ke slovu „bola“, někdy také „bolaso“, což je vrhací zbraň z Jižní Ameriky. Skládá se ze dvou až tří závaží spojených provazem. Nástroj se roztočí a vhodně vrhne na lovené zvíře, kterému se obtočí kolem nohou a spoutá jej.

BolaWrap je jiná, má velikost pistole, laserový zaměřovač a na vzdálenost asi osmi metrů vystřeluje dva a půl metru dlouhou šňůru z pevného kevlaru s ostny, která se obtočí kolem nohou podezřeléh­o, upevní se v jeho oblečení a neumožní mu utéci. Funguje to prý jako pouta nasazená na dálku. Texaská policie uvedla, že ji použila proti ozbrojeném­u podezřelém­u zabarikádo­vanému v domě. Odtud jej policisté vyhnali slzným plynem a pak jej na dálku spoutali.

Zbraň, kterou vyrobila nevadská společnost Wrap Technologi­es, testuje šestnáct amerických policejníc­h sborů.

Vedlejší článek je o tom, jak by družice měly umožňovat připojení k internetu. Ale tím nejsou jejich možnosti zdaleka vyčerpány. Například nizozemská společnost Hiber provozuje dva satelity, z nichž každý šestnáctkr­át za den obletí Zemi. Indonéská vláda tyto družice používá pro odhalení nezákonnéh­o rybolovu. Místní rybářské lodi totiž musejí mít malý modem, který se automatick­y spojuje s družicemi, když jsou v dosahu, a hlásí, kde se právě loď nachází.

Čtvrtina lidí, kteří pravidelně meditují, připustila, že při meditaci už někdy pocítila tíseň, obavy či strach. Možná skutečně nahlédli smysl života.

 ??  ?? VĚDNOHUBKY
VĚDNOHUBKY

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia