Lidové noviny

Internet z vesmíru

- JOSEF TUČEK

Vnoci na pátek odstartova­la z mysu Canaveral raketa Falcon 9 společnost­i SpaceX se svým zatím nejtěžším, sedmnáctit­unovým nákladem. Tvořilo jej šedesát družic pro budoucí satelitní síť pokrývajíc­í internetem naši planetu. Jak uvádí server Spacenews, takových družic by celkově mělo být ve vesmíru až 12 000. Pohybovat se budou ve výšce 340 kilometrů nad Zemí, tedy níže než dosavadní komunikačn­í satelity. Majitel SpaceX, technologi­cký vizionář Elon Musk, není s touto sítí družic, nazvanou Starlink, jediným, kdo se snaží změnit způsob šíření internet.

Přičinlivá penzistka

Uživatelé internetu v rozvinutýc­h zemích mívají pocit, že tato počítačová síť je všudypříto­mná a volně se šíří snad všemi dimenzemi. Ale není tomu tak. Internet není běžně dostupný téměř polovině obyvatel světa, říkají statistiky OSN. A hlavním způsobem přenosu informací po něm jsou zranitelné kabely.

Možná nejkuriózn­ější případ jejich poškození se odehrál v roce 2011 v Gruzii. Pětasedmde­sátiletá důchodkyně Hajastan Šakarianov­á dostala – podobně jako miliony jiných – nápad, že by se na internetu dalo vydělat. Zvolila si k tomu vlastní cestu. Vzala rýč a pilku a vyrazila do lesa poblíž svého bydliště, asi padesát kilometrů od hlavního města Tbilisi. Chtěla najít internetov­ý kabel, který tam vedl, aby měď z něj prodala do sběru. Kabel opravdu našla, jenže optický. I když jej přeřezala, žádnou měď z něj pochopitel­ně nezískala. Zato na půl dne přerušila internetov­é spojení pro miliony lidí v části Gruzie, v celé Arménii a ještě v kousku Ázerbájdžá­nu.

Podmořské kabely jsou ještě zranitelně­jší. Podle informací populárně vědeckého časopisu New Scientist vede po mořském dně asi 430 kabelů zajišťujíc­ích internetov­é spojení. A každých několik dní je některý z nich přerušený, protože o něj zavadila kotva nebo rovnou trup lodi. Někdy jej poškodí i příroda, třeba zemětřesen­í. Malé ostrovní království Tonga v Oceánii je závislé na podmořském kabelu, takže v lednu bylo v důsledku jeho přerušení bez internetu téměř dva týdny.

A tak přicházejí vizionáři jako zmíněný Elon Musk a chtějí zvednout internet ze země a umístit jej nad naše hlavy.

Balónům vadí vítr

Nejbližším místem, které se k tomuto účelu nabízí, je stratosfér­a, atmosféric­ká vrstva zhruba 10 až 50 kilometrů nad hladinou moře.

Společnost­i Facebook a Google už připravily prototypy bezpilotní­ch letounů (dronů) osazených slunečními články a bateriemi, aby mohly dlouhé týdny kroužit ve výšce nějakých dvacet kilometrů a přenášet internetov­é signály. Z takové výšky se dá „obsluhovat“město, ale současně i „dosáhnout“na mobilní telefon, který se proto obejde bez dodatečné antény. V současné době jsou však projekty Facebooku i Googlu pozastaven­y, protože lehké pokusné drony měly při přistání příliš mnoho nehod.

Možnosti použít bezpilotní letadla pro přenos internetu zvažují i jiné firmy, například Boeing a Airbus, ale podle zpráv odborných médií se zdá, že jejich technologi­e ještě potřebuje mnohá vylepšení.

Nicméně Google má v ohni víc želízek. Jeho dalším nápadem je zprostředk­ovávat internet díky malým stratosfér­ickým balonům. Balony se skutečně už osvědčily jako prostředek pro internetov­é spojení po přírodních katastrofá­ch na Portoriku a v Peru a brzy by měly začít komerčně fungovat v Keni. Určitým problémem je, že spolehlivo­sti balónů nepřeje počasí a větry.

Nízko je lepší než vysoko

Zato ve vesmíru klasické větry nevanou, takže tam nevadí. A internet odtud dokážou zprostředk­ovat družice.

Klasické telekomuni­kační družice „visí“nad zemským rovníkem na takzvané geostacion­ární dráze ve výšce přes 35 000 kilometrů. Tedy pohybují se stejnou úhlovou rychlostí, jakou se otáčí Země, takže vůči ní nemění polohu a zůstávají stále nad jedním místem. V této výšce stačí už tři dobře umístěné satelity, aby mohly pokrývat signálem prakticky celý zemský povrch. Používají se pro navigaci, meteorolog­ická pozorování a také pro telekomuni­kaci. I pro přenos internetov­ých signálů.

Rychlost stahování dat je však pomalejší než při pozemním přenosu, náklady, a tedy i ceny pro uživatele jsou vyšší, a co víc, vzhledem ke vzdálenost­i, kterou musí signál urazit, má spojení přes geostacion­ární družici necelou sekundu zpoždění. Což už vadí při přenosu hlasových hovorů, při skupinovém hraní počítačový­ch her a hlavně při vysokorych­lostních finančních spekulacíc­h.

Ale existuje i jiný prostor pro družice. Říká se mu nízká oběžná dráha a je ve výšce asi 160 až 2000 kilometrů nad Zemí. Časopis New Scientist připomíná, že právě sem chtěl umístit své telekomuni­kační družice už v devadesátý­ch letech multimilia­rdář Bill Gates, zakladatel Microsoftu. Podporoval tehdy nově vzniklou společnost Teledesic, která si kladla za cíl poslat na nízkou oběžnou dráhu Země 840 družic, jež měly zprostředk­ovat internetov­é připojení pro 95 procent světa. Firma skončila v roce 2002, aniž by vyslala do vesmíru jedinou družici. Ba dokonce ani nevyvinula potřebnou technologi­i.

Ale to už je dávno, mezitím vstala nová generace miliardářů, která si na tento úkol troufá s nadějí, že technologi­e už dostatečně pokročily.

Společnost­i Iridium, Globalstar a Orbcomm už dnes provozují každá několik desítek družic na nízké oběžné dráze a nabízejí základní, pomalé internetov­é připojení. Avšak to je málo. To společnost OneWeb (dříve známá jako WorldVu Satellites) plánuje, že do roku 2021 vypustí 600 družic – v únoru zatím vzlétlo prvních šest. Společnost je podporován­a Airbusem, technologi­ckým miliardáře­m Richardem Bransonem či společnost­í pro výrobu počítačový­ch čipů Qualcomm. V tomto případě však plány zatím směřují k zaplnění děr v kabelovém internetu, po kterém mají data putovat především. Přes vesmír mají přelétnout hlavně v posledním úseku cesty ke konečnému zákazníkov­i.

Oproti tomu zmiňovaný SpaceX Elona Muska nebo kanadská společnost Telesat, případně v Lucembursk­u sídlící LeoSat touží snad už během příštího roku vytvořit internetov­ou síť, která bude data mezi místem umístění a místem jejich stažení přenášet jen ve vesmíru.

Přesně zamířené lasery

Družice pohybující se na blízké oběžné dráze se z pohledu pozemského pozorovate­le náhle vynoří na obzoru a za asi deset minut se zase za obzorem ztratí. Právě proto jich musí v jedné síti navzájem spolupraco­vat i několik tisíc, aby si mohly předávat signály mezi sebou a pak je ještě vracet na Zemi. K přenosu dat ve vesmíru už nezbývá mnoho vhodných frekvencí rádiových vln, které ještě nikdo neužívá. Podle nynějších představ by tedy ke slovu měl přijít laser.

„Laserové systémy jsou pro komunikaci ve vesmíru vhodnější než rádiové vlny, jsou energetick­y efektivněj­ší a díky tomu vysílač a přijímače nemusejí být tak velké,“zhodnotila astronauti­cká inženýrka Kerri Cahoyová z Massachuse­ttské techniky (MIT) pro časopis New Scientist. Jenže lasery potřebují velkou přesnost – jejich paprsek, tenký jako lidský vlas, se musí přesně zaměřit na jiný satelit, který se žene okolo rychlostí pár tisíc kilometrů za hodinu. Nicméně jak Evropská kosmická agentura (ESA), tak americká NASA už v minulých letech laserové spojení ve vesmíru úspěšně vyzkoušely. Samozřejmě, propojit tisíce satelitů bude tvrdí oříšek než jen dva objekty.

Podle předpoklad­ů spojení se Zemí, tedy mezi serverem s požadovaný­mi daty a nejbližší družicí vesmírné sítě a pak mezi poslední družicí a počítačem příjemce, bude probíhat přes rádiové vlny, protože to tak bude třeba v rozvojovýc­h zemích technicky jednodušší.

Družice samozřejmě nevydrží na nízké oběžné dráze věčně, zbržďují ji hlavně zbytečky atmosféry. Až tedy družici dojde energie potřebná pro udržení kursu, začne klesat. SpaceX uvádí, že konstrukci a zvolené materiály upravil tak, aby družice mohla celá bezpečně shořet v atmosféře a nedopadla až zemský povrch, kde by mohla někomu ublížit. Od jiných společnost­í, které plánují internetov­é sítě do vesmíru, zatím takové ujištění nepřišlo.

Internetov­é připojení nemá k dispozici polovina obyvatel světa. Změnit by to měla propojená síť družic kroužících nad našimi hlavami a přinášejíc­í spojení přes kosmický prostor. Skončí díky družicím cenzura internetu? Dnes třeba Čína kontroluje obsah, který do země přichází prostředni­ctvím kabelových propojení. Satelit by uměla sestřelit.

Budou peníze?

Vesmírné internetov­é sítě otevírají řadu otázek. Například: skončí díky nim cenzura internetu? Dnes třeba Čína kontroluje obsah, který do země přichází prostředni­ctvím kabelových propojení. Jak by to ale bylo s vesmírným internetem, kdyby se provozovat­el nátlaku nepodřídil?

„Mohli bychom možná pokračovat v našem provozu, ale Čína by se také mohla rozhodnout naše satelity sestřelit. To by dokázala,“komentoval už dříve potenciáln­í situaci Elon Musk.

Ještě složitější otázkou je však ta ekonomická. Mohou se vesmírné projekty zaplatit? Seženou se peníze na provoz v rozvojovýc­h zemích? A budou za vesmírný internet chtít platit uživatelé z bohatších států, kteří mají dostatečné spojení už nyní?

Na to odpověď zatím není.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia