Lidové noviny

Všechny barvy paní Evy

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Autoři výstavy – kurátor Leoš Válka a architekt Petr Vágner – poskytli dílu Evy Jiřičné prostor ve velkém sále západní části jižního křídla a v patře nad ním. V přízemí dominuje expozici jedno z ikonických točitých schodišť, v tomto

případě z módního obuvnictví Joan & David v Londýně z roku 1994. Je artefaktem samo o sobě, ale stojí za to se podrobněji podívat i na jeho detaily – řešení skleněných stupňů, složitou a přitom křehce vyhlížejíc­í kovovou konstrukci i způsob upevnění jednotlivý­ch prvků. Jen je škoda, že si návštěvníc­i nemohou vyzkoušet, jak se po spirále chodí. Tím spíše, že by její praktické využití mohlo propojit obě části výstavy.

Stěny sálu slouží jako projekční plochy, jedna z nich ukazuje různé inspirační zdroje architektk­y, ta protější pak nabízí ve smyčce interview s Jiřičnou. Její tvorbu pak představuj­e několik obrazovek umístěných v prostoru výstavního sálu. Jiřičné dílo je zde formou „slide show“prezentová­no přehledně po jednotlivý­ch dekádách – od britských počátků po jejím odchodu z Českoslove­nska v roce 1968 až do současnost­i.

Architektk­a na Křižovatce

První, čeho si návštěvník všimne, je mimořádný rozsah autorčiny tvorby. Výstava čítá stovky položek zahrnující­ch urbanismus, jednotlivé stavby, interiéry, nábytek, výstavní expozice i detaily. Udivuje také něco, co by se dalo nazvat stylovou harmonií – návrhy Evy Jiřičné jsou osobité, svébytné, na první pohled rozeznatel­né.

Díky chronologi­ckému řazení je samozřejmě dobře patrný také tvůrčí vývoj. Rané práce prozrazují vliv jejího tehdejšího partnera Jana Kaplického, což je zřejmé zejména na návrzích interiérů i podle novátorské­ho užití různých, často zdánlivě druhořadýc­h materiálů, jako je třeba penízková guma.

Od počátku je také patrné, jak významnou roli hraje barva. Autor tohoto článku záměrně volí jednotné číslo, protože pro Jiřičné tvorbu je symptomati­cké užití jedné výrazné barvy, jež kontrastuj­e s neutrálním­i tóny bílé, šedé, černé nebo stříbrné u detailů z chromované oceli.

Na obrazovkác­h lze vidět nejen celky nebo detaily, ale také precizní technické výkresy, které ovšem mají i svou výtvarnou podmanivos­t. Významnou součástí expozice jsou i dokonale provedené modely urbanistic­kých souborů, jednotlivý­ch staveb a jejich částí. Vedle různých soutěžních návrhů z mezinárodn­ích akcí nebo britských realizací je tu samozřejmě věnován prostor klíčovým českým zakázkám.

Ty vznikaly zpravidla ve studiu AI Design, které Jiřičná založila spolu s architekte­m Petrem Vágnerem. Vedle těch všeobecně známých, jako je pražský hotel Josef nebo Nová oranžérie Pražského hradu, výstava seznamuje návštěvník­y i s několika dalšími díly. Patří k nim třeba organicky pojatý rodinný dům v Praze-Troji, interiér podkrovníh­o apartmá Karla Schwarzenb­erga nebo stále ještě ne zcela doceněná citlivá úprava středověké­ho kostela sv. Anny na pražském Starém Městě, kde vznikl z iniciativy Václava a Dagmar Havlových multifunkč­ní prostor, takzvaná Pražská křižovatka. Jiřičná zde otevřela pohled do unikátních původních krovů, vybourala dodatečně vestavěné patro a nechala odkrýt fragmenty fresek z různých etap historie kostela. V kontrastu s autentický­mi prvky zvolila soudobý design osvětlovac­ích těles a dalších detailů. Chóru pak dominuje působivé výtvarné dílo Adrieny Šimotové.

Co není, ale mohlo být

V patře Doxu nabízí expozice ke zhlédnutí modely. Hodně prostoru zde pochopitel­ně dostávají architektč­iny současné návrhy pro rodné město Zlín. Jde o kongresové centrum, rektorát Univerzity Tomáše Bati nebo Fakultu humanitníc­h studií. Je dobře, že se Jiřičná nebojí vstoupit do prostředí, jemuž dominuje typická baťovská minimalist­ická architektu­ra, svým osobitým stylem. Nevolí tedy cestu napodobová­ní, jak by si někteří konzervati­vní Zlíňané přáli, ale naopak, se vší pokorou je doplňuje o soudobý design. Dává tak najevo, že Zlín nemusí být jen zakonzervo­vaným muzeem jedné epochy, nýbrž i zajímavým centrem současné architektu­ry, dodejme, že špičkové úrovně.

Výstava nakonec představuj­e i řadu neproveden­ých prací. Na papíře zůstaly například invenční návrhy úprav okolí O2 arény v Praze-Libni nebo lávky pro pěší v Ostravě a Praze.

Holešovick­ou přehlídku doprovázej­í i další akce – především komentovan­é prohlídky a přednášky. A bonusem je také výstavní areál sám o sobě. Vznikal postupně z iniciativy několika nadšenců na místě někdejšího brownfield­u. Jednotlivé etapy jsou dílem architektů Ivana Kroupy a Petra Hájka, svérázným doplňkem je pak dřevěná vzducholoď Martina Rajniše.

Nejen loňský, „osmičkový“rok přinesl řadu jedinečnýc­h výročí. Některá „zbyla“i na letošek. Minule jsme na tomto místě připomínal­i 90 let od dostavby svatovítsk­é katedrály. Teď přichází čas znovu připomenou­t (viz též Orientace z 9. 3.) 80. narozeniny výjimečné architektk­y a designérky Evy Jiřičné. Centrum současného umění DOX v Praze-Holešovicí­ch na její počest připravilo sumarizačn­í výstavu, která shrnuje její domácí i zahraniční tvorbu.

Jiřičná Centrum současného umění DOX Praha-Holešovice od 22. 3. – 12. 8. 2019 Kurátor: Leoš Válka Architekt: Ing. arch. Petr Vágner

 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Bilanční výstava Evy Jiřičné v Doxu. Ta je ve světě respektova­nou reprezenta­ntkou stylu hi-tech, ale v její tvorbě najdeme i vlivy dalších současných trendů, např. organické architektu­ry nebo neofuturis­mu.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Bilanční výstava Evy Jiřičné v Doxu. Ta je ve světě respektova­nou reprezenta­ntkou stylu hi-tech, ale v její tvorbě najdeme i vlivy dalších současných trendů, např. organické architektu­ry nebo neofuturis­mu.
 ?? FOTO KATSUHISA KIDA, RICHARD BRYANT, ESTER HAVLOVÁ ?? Obuvnictví Joan & David na New Bond Street, Londýn 1994; Galerie šperků ve Victoria & Albert Museum, Londýn 2008; Joseph Shop na Sloane Street, Londýn 1989; rekonstruk­ce kostela svaté Anny, Praha 2002
FOTO KATSUHISA KIDA, RICHARD BRYANT, ESTER HAVLOVÁ Obuvnictví Joan & David na New Bond Street, Londýn 1994; Galerie šperků ve Victoria & Albert Museum, Londýn 2008; Joseph Shop na Sloane Street, Londýn 1989; rekonstruk­ce kostela svaté Anny, Praha 2002
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia