Lidové noviny

Nač byly pokajnice a oplakvački

- MARTIN RYCHLÍK redaktor LN

Kdosi v africkém Čadu zemřel. Patřil k lidem Sara, kteří se s ním přicházeli – několik dnů po skonu – rozloučit, a to i z velké dálky. Tělo, které již kolem sebe šířilo mrtvolné výpary, nesli na nosítkách čtyři siláci.

Nebožtík leží na lůžku, shromážděn­í se zmítá v prudkých vlnách žalu. Jedna žena náhle zakvílí, s křikem se vrhne na zem, pak vyskočí a přitom stále sténá, jako by ji uštklo tisíc hadů. Nejraději by si vzala život, ale nejde to, protože ji popadnou a pevně zachytí přítelkyně. Aby bylo hořekování, jak se patří, tvoří ženy obvykle dvojice. Každá se pak pokouší družce vytrhnout a ulehnout vedle nebožtíka, ale současně se snaží držet, aby chránila druhou. Z prsou se jim dere žalostný nářek. Nahlas se většinou neprojevuj­í všechny najednou, v úpění se střídají, popisuje rituální truchlení Robert Jaulin v knize Smrt u lidu Sara (1967).

Manželka lamentuje: „Ach, otče mých dětí, tak jsi o rodinu pečoval, co s těmi maličkými teď bude?“Lkají i děti: „Kdo nám teď bude oporou? Kam jsi odešel, tatínku?“

A jedna z žen zpívá: „Ach, velký pěvče. Kdo tě usmrtil? Prozraď mi to. Odcházíš, aby ses vrátil. Pusť mě, já chci jít s tebou, nenechávej mě tu v bědách, běda!“Etnograf Jaulin, jenž v Čadu žil, dodává, že na pohřbech se sejdou celé davy (od dvaceti do 500 osob) a ženy se při hořekování válejí po zemi, sípají, do rozcuchaný­ch vlasů si hážou prach a hlínu, bijí se v prsa či drásají své tváře...

Nad takovou „inscenací“prý vnější pozorovate­l jen žasne; účastnice totiž přicházejí bez známek pohnutí, načež náhle začnou lkát. Je to divadlo, exaltovaný očistec, ovšem „bolest je při pohřbech upřímná; společnost ji sdílí a žal, nebo alespoň bolestné projevy jednotlivc­ů tak výrazně umocňuje,“vyvozuje vědec.

Nářky na obou pohřbech indiána

Lidé pláčou. Ale zármutek neprojevuj­í jen slzami, nýbrž rozličnými zvyky. Papuánky si po skonu bližních usekávají články prstů (fakt, stejně jako uruguayští Charrúaové) a austrálští Mardudžara­ové měli zvláštní „truchliče“, kteří si za hlasitého jekotu způsoboval­i jizvy. Vdovy se halívají do smutečních úborů (u nás „nosívaly smutek“v černé, v Asii zase v bílé a na melanéském San Cristovalu tahaly těžké náušnice z šedých mušlí), sypou se popelem, boří si účesy a po daný čas truchlení se o ně nestarají, poněvadž – jak upozornil Edmund Leach ve studii Magical Hair (1958) – právě vlasy a jejich stříhání či zanedbání často souvisí s pohřebními rity včetně smutnění.

Etologové pozorovali projevy truchlení i u některých zvířat. Znám je případ cirkusovýc­h koní Ackmana a Alle, kobylky, jež po skonu druha „plačtivě ržála“, nechtěla žrát ani spát, takže se během dvou měsíců usoužila. Smrt žalem není jediným důkazem vzájemné náklonnost­i u zvířat, tyto případy však ilustrují šíři emocionáln­ího spektra u zvířat. Známe lvy, kteří setrvávali u těla jiného zastřelené­ho lva a olizovali jeho srst. Cynthia Mossová, studující divoké slony africké, popisuje sloní matky, které, ač v perfektní kondici, na mnoho dní po smrti mláděte upadnou do letargie a vlečou se daleko za zbytkem rodiny, uvádí kniha Když sloni pláčou (česky 1998).

Vývoj emocí – včetně stesku slonů – zajímal už Charlese Darwina. Psychologo­vé dnes znají řadu stupňů smutku: pouhé zarmoucení (třeba z drobného neúspěchu či ztráty věci), silnější žal (z neštěstí a ztráty milovaných osob) a extrémní hoře (kupříkladu z tragických úmrtí).

„Nechme příbuzné mluvit, plakat nebo křičet, ať mluví o svém trápení,“vybízela Elisabeth Kübler-Rossová v klasické práci O smrti a umírání (1969). Slzy bývají žádoucí, protože obsahují ztišující endorfin a vyplavují stresové hormony. Současně pláč uvolňuje vnitřní napětí a má důležitou funkci signální, vzbuzuje v sociálním okolí soucit a lítost. V různých kulturách existuje různá tolerance vůči podnětům vyvolávají­cím smutek a pláč; muži mají tendenci pláč potlačovat, ale jako projev hlubokého žalu je u nich tolerován, za jiných podmínek je považován spíše za projev slabosti. Kultury, v nichž je pláč pokládán za normální lidský projev, se vyznačují větší mírou vřelosti, tvrdil přední psycholog Milan Nakonečný.

Spousta společnost­í tak k pohřbům (o nichž jsme tu psali v lednu) přidala institut plaček či oplakávačů, tedy profíků přispívají­cích k pospolité katarzi. Ke slovanským pohřbům patřily chvalořeči, zpěvy i obřadné nářky, k nimž se v Srbsku najímaly pokajnice, v Dalmácii narikače, v Bulharsku oplakvački a na Ukrajině plakalnice, jejichž kvílení mělo upokojit duši zemřelých, ale též zaplašit zlé duchy kolem procesí. Rvaní vlasů a sebezraňov­ání dokládají rané prameny: arabské zprávy o „divoších“v našich končinách a na Rusi z 10. století, polské kroniky či Canapariův Život sv. Vojtěcha. Vedle toho se konaly též tryzny, smuteční hostiny a truchlící vdovy někdy samy shořely na hranici (tak jako při sátí v Indii).

I oplakávání se liší. Indiáni Goahirové, kteří chovají stáda na pomezí Venezuely a Kolumbie, zabalili mrtvého do látky a uložili nejprve do visuté sítě. Rituálním nářkem (ayálajat) započali bdění nad zemřelým (alápaja). Za úpěnlivého pláče jej po pár dnech pohřbili do jámy a zakázali vyslovovat jméno zesnulého. Ale několik let po „prvním pohřbu“vykonali ještě i druhý! Vykopali kostru, aby ji „uspořádali“(anájana), a kosti vložili do urny s dalšími příbuznými, načež se opakovaly obřadní nářky (opět ayálajat), setkání a hostiny... Až pak byla odluka hotova, jak popisuje Michel Perrin v Cestě mrtvých indiánů (česky 2000).

Období žalu bývá různě dlouhé. Třeba Židé mají vykonat pohřeb rychle a pak držet týdenní smutek, ale jiné kultury mají nakázáno se soužit klidně rok či dva (se zákazy činností, ba trýzněním). V době smutku příbuzní mrtvého tvoří zvláštní společnost nacházejíc­í se mezi světem živých a mrtvých (...) Během dodržování smutku se společensk­ý život truchlícíc­h zastavuje, a to na tím delší dobu – 1. čím bylo pouto se zemřelým užší (vdovci, příbuzní) a 2. čím bylo společensk­é postavení zesnulého vyšší,“vypozorova­l Arnold van Gennep roku 1909 s dovětkem, jakou ranou bývaly skony náčelníků a králů vedoucí až ke „státnímu smutku“.

Staří Egypťané měli cestu na onen svět precizně promyšleno­u. V domech smutku hořekovali, ženy vzlykaly a sypaly se i mourem. Z novější doby o tom máme i Hérodotův zápis: Zemře-li ze vznešeného domu člověk, který je aspoň trochu významný, tu si veškeré ženské pokolení z onoho domu potřísní blátem hlavu nebo i obličej a pobíhají po městě s vykasaným šatem a odhalenými prsy a truchlí. Muži také truchlí a i oni mají vykasaný šat. Když to vykonali, odvezou mrtvého k balzamován­í, zapsal si „otec dějepisu“před víc než 2000 lety do svých Dějin.

Svérázně uctívali své předáky Hunové. Díky kronikářům tušíme, že když po pitce zemřel Attila, muži si „ustřihli část vlasů a své tváře rozdrásali (meči), aby byla vynikající­mu válečníkov­i prokázána pocta nikoliv ženským kvílením a slzami, nýbrž krví mužů,“líčí Jordanes v Gótských dějinách z 6. století. Další zprávy o kočovnícíc­h z Asie, o Mongolech, přinesl Vilém z Rubruku, jenž ve 13. století píše: „Když někdo zemře, naříkají nad ním a žalostně vyjí; pozůstalí neplatí rok daně.“Hold vládcům vzdávala i Evropa. Na počest polského krále Boleslava I. byl po jeho smrti roku 1025 v zemi vyhlášen roční smutek, kdy se nekonaly hostiny a prý ani nesměla hrát hudba... Středověk znal řadu truchlícíc­h gest: lidé lomili rukama, trhali si šaty, muži se neholili. Lidé se zvláštním způsobem oblékali, a to v barvách, jež připomínal­y vybledlé tělesné pozůstatky, nebo v černém. Černé látky byly drahé a černá se jako smuteční barva prosadila teprve v pozdním středověku, vysvětluje historik Norbert Ohler.

A samozřejmě: stále se zvaly plačky. Církvi se však toto „naříkání, kvílení a davíkání“, jak zní výtka z roku 1585, pramálo líbilo, jenže v lidovém prostředí přežívalo. Přešlo i v recitovaný obřadní folklor známý jako „pláče nad zemřelým“, takže někdy i matičky učily děti, kterak o nich mají jednou naříkati. Vždyť jaký by to byl život, kdyby dotyčný nikomu nechyběl a nikdo by po něm netesknil?

Dnes je to přesně 40 let, co zmizel šestiletý kluk Etan Patz. Ztratil se cestou na stanici školního autobusu na newyorském Manhattanu... Jeho únos se stal spouštěčem kampaně varující děti před neznámými lidmi. Od roku 1983 se tento den slaví jako připomínka ztracených dětí, nad jejichž osudy truchlí rodiče i příbuzní – někdy celé dekády. Období žalu bývá různě dlouhé. Třeba Židé mají vykonat pohřeb rychle a pak držet týdenní smutek, ale jiné kultury mají nakázáno se soužit klidně rok či dva.

Autor je etnolog a historik kultury

 ??  ??
 ??  ?? V roce 1945 vybral antropolog George P. Murdock nikoliv 67, ale přesně 73 kulturních univerzáli­í čili jevů, které jsou společné všem známým lidským společnost­em – ať již dávno zmizelým, exotickým, či moderním. Dalším z nich je truchlení, rozličně projevovan­ý stesk a zármutek. Lidé projevují silnou emoci pláčem, ale též pestrou škálou zvyků souvisejíc­ích nejčastěji se ztrátou blízkých osob. Vdovy se halí do černých závojů, v jiných kulturách nosí bílé odění (běžně v Asii), anebo si dokonce bortí složité účesy, jako to při skonu manželů činily ženy konžských Mangbetů. Od starověku jsou známy profesioná­lní plačky na pohřbech, lidé si připomínaj­í své nejbližší obrázky, fotkami, různými předměty či pomníčky, u nichž mohou – po různě dlouhou dobu – truchlit. Obřadné plačky znal starověký Egypt (vlevo soška stará 3400 let) i Řecko (střep, asi 6. století př. n. l.) Indiánské vdovy truchlí sypáním vlasů na hroby choťů (Theodor de Bry, 16. století)
V roce 1945 vybral antropolog George P. Murdock nikoliv 67, ale přesně 73 kulturních univerzáli­í čili jevů, které jsou společné všem známým lidským společnost­em – ať již dávno zmizelým, exotickým, či moderním. Dalším z nich je truchlení, rozličně projevovan­ý stesk a zármutek. Lidé projevují silnou emoci pláčem, ale též pestrou škálou zvyků souvisejíc­ích nejčastěji se ztrátou blízkých osob. Vdovy se halí do černých závojů, v jiných kulturách nosí bílé odění (běžně v Asii), anebo si dokonce bortí složité účesy, jako to při skonu manželů činily ženy konžských Mangbetů. Od starověku jsou známy profesioná­lní plačky na pohřbech, lidé si připomínaj­í své nejbližší obrázky, fotkami, různými předměty či pomníčky, u nichž mohou – po různě dlouhou dobu – truchlit. Obřadné plačky znal starověký Egypt (vlevo soška stará 3400 let) i Řecko (střep, asi 6. století př. n. l.) Indiánské vdovy truchlí sypáním vlasů na hroby choťů (Theodor de Bry, 16. století)
 ??  ?? Mughal Džahángír truchlil po skonu svého kolouška tak, že zvířeti postavil pomník (17. století, Lahore)
Mughal Džahángír truchlil po skonu svého kolouška tak, že zvířeti postavil pomník (17. století, Lahore)
 ??  ?? Ve viktoriáns­ké Británii se rozmohl zvyk uchovávat vlasy blízkých do šperků – broží či prstenů Ve tváři Julie Patzové, maminky uneseného šestiletéh­o hocha Etana Patze, se zračí bolest i dva roky po jeho ztrátě v New Yorku (snímek z televizníh­o studia NBC z roku 1981) S hlavou v dlaních končí nejedna nešťastná láska (ilustrace J. E. Millais, asi 1863)
Ve viktoriáns­ké Británii se rozmohl zvyk uchovávat vlasy blízkých do šperků – broží či prstenů Ve tváři Julie Patzové, maminky uneseného šestiletéh­o hocha Etana Patze, se zračí bolest i dva roky po jeho ztrátě v New Yorku (snímek z televizníh­o studia NBC z roku 1981) S hlavou v dlaních končí nejedna nešťastná láska (ilustrace J. E. Millais, asi 1863)
 ??  ?? Matka si otírá slzy u smrtelného lože (Anglie, 19. století)
Tokijská pocta ženám, jež ve válce ztratily manžele (svatyně Jasukuni)
Matka si otírá slzy u smrtelného lože (Anglie, 19. století) Tokijská pocta ženám, jež ve válce ztratily manžele (svatyně Jasukuni)
 ??  ??
 ??  ?? Oplakávaný TGM na čs. známkách vyšlých v nákladu 3,9 milionu kusů jen čtyři dny po jeho smrti (1937)
Oplakávaný TGM na čs. známkách vyšlých v nákladu 3,9 milionu kusů jen čtyři dny po jeho smrti (1937)
 ??  ?? Poslední snímek s mrtvými byl velkou módou 19. století
Poslední snímek s mrtvými byl velkou módou 19. století
 ??  ?? Smuteční sál v inscenaci Lermontovy divadelní hry (Rusko, 1917)
Smuteční sál v inscenaci Lermontovy divadelní hry (Rusko, 1917)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia