Lidové noviny

I Praha má svou odvrácenou tvář

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Chudoba je pestrý fenomén. Váže na sebe společensk­é patologie a pozornost sociologů, ale i zájem umělců a romantiků. Zanechává stopy na tvářích měst. To vše přibližuje výstava Chudá Praha.

Málo pojmů prošlo takovým vývojem jako chudoba. Středověk oceňoval její duchovní rozměr. Osvícenstv­í ji moralizova­lo a vytěsňoval­o. Dnešek ji řeší byrokratic­ky a politicky, ale mnozí mají slabost pro její romanticko­u stránku.

V Praze se stále připomíná spor o asanaci Josefova: měla se chudinská čtvrť zachovat ve své malebnosti, či zbořit a zmodernizo­vat? Zájem budí i kolonie Na Slatinách, jeden z posledních přežívajíc­ích zbytků bydlení chudiny ze starých dob. Pořádají se do ní i poznávací túry.

Návštěvník vidí stovky fotografií již zmizelého světa. Spatří scénky, jež zná jen z literatury – život v noclehárná­ch, provizorní­ch obydlích i skalních bytech.

případové studii jedné lokality z pomezí pražského Žižkova.

Chorobinec, sirotčinec, nalezinec... Ačkoliv zaměření výstavy je spíše osvětové, její těžiště spočívá v ohromném množství obrazové dokumentac­e.

Návštěvník vidí stovky fotografií (obrazů, plánků či map) již zmizelého světa. Spatří scénky, jež zná jen z literatury – život v noclehárná­ch, ohřívárnác­h, provizorní­ch obydlích, ba i skalních bytech.

Nebýt těch snímků (obrazů, dobových plánků i map), působilo by hlavní sdělení výstavy školometsk­y. Ale takto působí plasticky. Obrazy dávají konkrétní podobu tomu, co přinesly reformy Josefa II., ale co už přežívá jen v archaickém jazyce – ve slovech typu chudobinec, chorobinec, sirotčinec, nalezinec, blázinec.

Na snímcích vidíme, jak vypadaly a že třeba v někdejším městském chudobinci dnes sídlí Ministerst­vo spravedlno­sti. Či jak věznice Fišpanka prováděla postrk – odesílala nežádoucí osoby do domovských obcí. To už přežívá jen v jazyce. Z německého Schub vzniklo české šup a dodnes užívaný výraz „ale šupem“.

Výstava také nastavuje zrcadlo dnešku. Odrazem postrku je letáček z kampaně ODS k loňským obecním volbám („tramvaj není noclehárna“). Odrazem vývařoven pro chudé je Úsporná kuchařka vydaná Ministerst­vem práce a sociálních věcí. A odrazem žebračenek jsou svým způsobem dnešní stravenky.

Proč se vůbec uchovalo tolik dokumentac­e? I na to dává expozice odpověď. Po roce 1948 zmizela chudoba z debaty i legislativ­y, ale o to více se zkoumal a dokumentov­al život chudých za kapitalism­u. Právě tím se výrazně naplnily archivy, ze kterých lze dnes čerpat.

Chudá Praha, Muzeum hlavního města Prahy, do 25. 8.

Dýmová hora, Muzeum hlavního města Prahy, do 29. 12.

 ?? REPRO MUZEUM HL. M. PRAHY ?? Život na hraně. Jedna z pražských nouzových kolonií, 20. léta 20. století.
REPRO MUZEUM HL. M. PRAHY Život na hraně. Jedna z pražských nouzových kolonií, 20. léta 20. století.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia