Lidové noviny

Samet potkal karafiát

-

I třicet let po pádu berlínské zdi se Evropa často dělí na Západ a Východ. Málo se zdůrazňuje, že i některé země západu Evropy prošly neblahou historicko­u zkušeností, kterou dodnes reflektují, tak jako my reflektuje­me komunismus. Připomíná to výtvarná výstava Karafiáty a samet pořádaná Galerií hlavního města Prahy v Městské knihovně. Sděluje, že podobně jako my letos slavíme 30 let sametové revoluce, Portugalci slaví 45 let své karafiátov­é revoluce. Portugalci nezažili totalitu ve stalinské či husákovské podobě, ale zažili autoritářs­kou diktaturu spjatou se jmény Salazar a Caetano. A dotyčná výstava je první u nás, jež tu podobnou zkušenost reflektuje. Představuj­e výtvarná díla osobností, které tvořily za totality a potýkaly se s ní. Z naší strany je zastupují především jména jako Šimotová, Zoubek, Knížák, Kolář.

A z portugalsk­é strany jejich vrstevníci, jejichž jména nám asi většinou moc neříkají (Almeidová, Vieirová, Barros, Tavares), nicméně jejich zkušenost bychom měli být schopni chápat možná lépe než jiní Evropané, kteří jí zůstali ušetřeni. Zbyněk Petráček

Karafiáty a samet. Umění a revoluce v Portugalsk­u a Českoslove­nsku (1968 – 1974 – 1989), Městská knihovna, Praha, do 29. 9.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia