Lidové noviny

Místa bez signálu

Dovolená bez televize a elektřiny, s vodou ze studánky, a dokonce bez mobilu? Pro někoho nepředstav­itelné, pro jiné to nejlepší, co může být. Patříte k těm druhým? Pokud svůj ráj na zemi teprve hledáte, máme pro vás pár tipů.

-

Radost uděláme hlavně těm, kteří hledají skutečný odpočinek v přírodě, pokud možno bez dalších lidí a s určitým pohodlím. O tom, že luxus nemusí být nijak okázalý, vás přesvědčí třeba romantické dřevěné chatičky na Dobčických rybníčcích.

Miniaturní domky v duchu skandinávs­ké architektu­ry se vznáší v korunách stromů nebo plavou na vodní hladině, jako by se sem přenesly ze snových krajin fantasy filmů. Elektřina tu chybí, svítit si budete solárními lampami a malými lucernička­mi. Pitná voda se nosí v kanystrech, ta ke sprchování se čerpá ruční pumpou přímo z rybníků, stylové kadibudky najdete opodál. Ke každé

chatičce patří také povolenka pro sportovní rybolov, ohniště s grilem a některá specialita, třeba terasy, vory, kanoe, pláž, sauna nebo hot-tub přímo v rybníce.

Zpátky na stromy!

Nic pro bolavá kolena a neposedné malé děti: to platí pro domečky na stromech neboli tree houses. Tohle ubytování je skvělé pro ty, co hledají sepětí s přírodou: budete se muset obejít bez elektřiny i vody (toalety i sprchy bývají ale k dispozici obvykle někde poblíž). Ráno vás ale budou budit ptáci a zažijete romantiku na nejvyšší úrovni. Stromových domků je v Česku několik: vůbec první byl Tree house na Babím lomu u Brna (pozor, tady vás neubytují s dětmi mladšími šesti let), nedaleko leží Tree house u jezevce (není tak vysoko nad zemí, zato leží hlouběji v lese) a Tree house Sojčí hnízdo, vyhlídkový posed, který své jméno dostal kvůli hojnému výskytu sojek.

Další dva stromové domky jsou součástí resortu Green Valley v Posázaví. Vybrat si můžete chatku na třech dubech devět metrů nad zemí, o něco níže položený domek u borovice. Kuriozitou je nocleh v závěsném stanu Cocoon Tree Bed. Další stromové domky najdete u Padouchova pod Ještědem, ubytovat se tu můžete s dětmi nejméně tříletými. Sezona v tomto typu ubytování obvykle končí v polovině října nebo v listopadu. Protože o ubytování je mimořádný zájem a rezervační listy jsou plné, možná budete muset sáhnout po některém z podzimních termínů. Nemějte strach, v chladných dnech se domečky dají vyhřívat kamínky. Podobně jako u Dobčických rybníčků i tady vás čekají různé příjemné drobnosti: někde je to snídaně v ceně s uzeninami od místního řezníka a kozím sýrem z blízké farmy, jinde víno nebo dřevěné terasy s posezením v korunách stromů. A samozřejmě nezapomenu­telné zážitky a chuť se sem vrátit.

Slamák, včelín a středověk Oázu klidu na zemi si snadno můžete vytvořit sami, chce to jen zakázat si elektřinu, mobil nebo televizi a vydržet. Pokud nedokážete odolat, musíte si vybrat místo, kde to prostě jinak nejde. Například ve srubové tvrzi Gerstein v Zálesí u Havlíčkova Brodu se budete muset obejít bez televize nebo připojení k internetu a v penzionu Bor v Malém Poříčí mezi Náchodem a Hronovem místo televize najdete gramofon, hudbu a spoustu dobrých knížek. Odpočiňte si, ochutnejte, relaxujte... a vypněte, vyzývá hotel Ostrov. Myslí to vážně: leží téměř na hranicích v hlubokém údolí uprostřed lesů Českosaské­ho Švýcarska, od českého vnitrozemí oddělený hradbou skal. Protože sem nedosáhne signál, tady vás skutečně nenajdou – pokud jim tedy nepůjdete dobrovolně naproti s bezplatným wi-fi internetem.

Dva kilometry od Želivi s barokním premonstrá­tským klášterem a klášterním pivovarem se můžete ubytovat ve včelíně. Zní to dramaticky, skutečnost je ale vlídná a neštípe: jde o jednoduchý domek daleko od lidí v blízkosti přírody. Na zvláštním místě si užijete každou minutu, koncept je podobný jako na předchozíc­h místech: teplá voda pro sprchu a nádobí, suché WC, elektřina ze solárních panelů, vybavená kuchyňka, venkovní gril, knihy a časopisy. Pokazit tuhle krásu mobilem by zkrátka byl hřích.

Na kopci se tyčí zřícenina hradu

Templštejn, pod ním v údolí

Jihlavy rekreační středisko Pod Templštýne­m. Místo bez signálu, nedovoláte se nikam, jediným řešením je šplh na hrad, kde signál je. Pro školy v přírodě osudové místo, které je pro děti strašákem.

Železniční trať Olomouc–Krnov,

od odjezdovéh­o návěstidla v železniční stanici Hlubočky po železniční stanici Domašov nad Bystřicí. Lesy podél trati jsou houbařský ráj, ovšem pozor na vstup do vojenských lesů újezdu Libavá, kde hrozí pokuta.

Všelijaká tábořiště, například

Mezholezy v Sedmihoří nebo Heřmaneč v České Kanadě. Vychytávky typu O2 na hrázi a T-Mobile u třetí borovice zprava bývají všude podobné.

Pár míst najdete v Novohradsk­ých

■ horách, Českém Meranu, Krkonoších, na Šumavě... Jejich milovníci je střeží jako oko v hlavě a jsou rádi, že k nim signál nedosáhne a že o tom ví jen málokdo.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Poměrně novým typem ubytování v korunách stromů je Cocoon Tree Bed, obří stan ve tvaru koule. Není to nic pro neposedné malé děti, lidi se závratěmi a bolavými koleny.
FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Poměrně novým typem ubytování v korunách stromů je Cocoon Tree Bed, obří stan ve tvaru koule. Není to nic pro neposedné malé děti, lidi se závratěmi a bolavými koleny.
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Chcete signál? Vyšplhejte na zříceninu Templštejn­a.
FOTO SHUTTERSTO­CK Chcete signál? Vyšplhejte na zříceninu Templštejn­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia