Lidové noviny

Vyhrálo ANO před ODS a Piráty. ČSSD propadla

K volebním urnám přišlo o polovinu více Čechů než posledně. Europoslan­ce mají díky tomu poprvé SPD a Piráti

- KATEŘINA SURMANOVÁ SLOUPEK LN

PRAHA Hodinu před půlnocí se jednadvace­t Čechů a Češek dozvědělo, že příštích pět let bude jejich domovem Brusel. Z parlamentn­ích stran všechny kromě jedné urvaly aspoň jeden mandát. Pod čarou zůstala jen ČSSD. Zvítězilo hnutí ANO, které obdrželo 21,18 procenta hlasů, což mu vyneslo šest europoslan­ců; o dva více než doposud. Druhá v pořadí je ODS se 14,54 procenta, které se rovnají čtyřem mandátům neboli dvojnásobk­u současného stavu. Následují Piráti se 13,95 procenta a třemi mandáty.

Sociální demokraté si celý den kousali nehty nad otázkou, jestli se jim vůbec podaří překonat pětiprocen­tní hranici. Dopadlo to hůř, než mysleli – ČSSD skončila s pouhými 3,95 procenta. Mizerný výsledek, který v dějinách strany nemá obdobu, ale odpovídá její současné kondici. Předseda Jan Hamáček nepředpokl­ádá, že by se otřásala vláda nebo partajní lídři. „Vedení strany bylo zvoleno relativně nedávno. Pokud chceme vyhodnocov­at působení ve vládě nebo aktivitu vedení, první reálnou zkouškou budou krajské volby,“řekl.

Evropské společenst­ví čekají radikální změny, protože frakce lidovců se socialisty po mnoha letech dominance nedá dohromady většinu, bude se muset hledat nová koalice, ať už stabilní, nebo v podobě účelových spojení nad jednotlivý­mi záměry. Přestože lidovecké uskupení německé kancléřky Angely Merkelové dostalo doma nejvíc hlasů, pořád jde o nejslabší zisk, co kdy zakusilo.

Složité období pro unijní projekt to bude i proto, že posílily partaje krajně vyhrocené vůči 6 Výsledky eurovoleb v Česku tomu, jak má Unie fungovat a jestli vůbec. SPD Tomia Okamury si od českých voličů odnesla 9,14 procenta, které odpovídají dvěma mandátům.

Více voličské přízně než doposud získali také liberálové shromážděn­í v ALDE, kam za republiku patří hnutí ANO, a Zelení. Mezi těmito ideovými bloky se rozhodují čeští Piráti, kteří doposud v Bruselu zastoupení neměli.

Méně voličů naopak podpořilo vedle lidovců a socialistů konzervati­vce, k nimž se hlásí ODS, a radikální levici s tuzemskými komunisty. Konzervati­vci navíc ještě zeslábnou, až (a pokud) Velká Británie dokončí rozluku s EU.

Voličská účast byla letos o poznání vyšší než před pěti lety. Odevzdat hlas přišlo 28,72 procenta Čechů – posledně to bylo jenom 18,2 procenta. V Evropě jako celku se zapojila polovina voličů.

Hned zítra na volby naváže neformální summit Evropské rady, kde zasedají prezidenti a premiéři členských států. Odstartují proces nominací na šéfy unijních institucí, úvodem půjde o předsedu Evropské komise. Jednání svolal šéf Evropské rady Donald Tusk, který jakožto polský expremiér zastupuje na špici EU visegrádsk­ou čtyřku. Pakt východoevr­opských zemí chce mít svého člověka vysoko i teď. „Nejlépe v čele Evropské komise,“uvedl již dříve premiér Andrej Babiš (ANO).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia