Lidové noviny

Pět úkolů pro novou sestavu

Unijní společenst­ví čekají velké výzvy – debata o reformě vlastního fungování či určení, nač půjdou dotace.

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Evropská unie si jako motto zvolila Jednota v rozmanitos­ti, poslední roky však nad jednotou dominuje rozmanitos­t. Střetových zón je víc než jen uprchlíci, členské země rozděluje třeba i otázka klimatický­ch cílů nebo rozpočtu. Na úrovni Evropské komise se definuje ambiciózní cíl, ale na Evropské radě, kde se scházejí nejvyšší političtí představit­elé národních států, pak převládnou dílčí zájmy. Proto v popředí všech otázek stojí, kdo by měl mít hlavní slovo a jak proměnit kompetence.

Národ je víc

Rozhojňují se řady zemí, které chtějí, aby jednoznačn­ým politickým vrcholem byla Evropská rada, již německá kancléřka Angela Merkelová připodobni­la ke koaliční vládě Unie. Nyní má výrazné postavení Evropská komise složená z úřadů na způsob ministerst­ev – odsud přicházejí legislativ­ní návrhy, tady se rodí strategie a rozpočet. Zvláště menší státy, jejichž vlivové prsty nejsou tak dlouhé jako německé či francouzsk­é, jsou z toho otrávené – například visegrádsk­á čtyřka. Zaznívá i požadavek, aby europarlam­ent získal vlastní „zákonodárn­ou“iniciativu. Teď, chtějí-li poslanci měnit regule, musejí žádat Komisi, aby předpis nachystala.

Bezpečný kontinent Vedle obligátníc­h – a dosud marných – snah o vytříbení jednotné pozice vůči nelegální migraci existuje i plán posílit spolupráci v boji proti terorismu, lepším a obšírnější­m sdílením dat mezi bezpečnost­ními složkami. Na tom se najde shoda snáz než na aspektech migrační politiky.

Přísun běženců z Blízkého východu se ztenčil na zvladateln­ou mez, ale vedle toho zůstávají nerozlousk­lé ořechy. Zaprvé integrace migrantů, kteří tu již jsou, aby se neradikali­zovali. Zadruhé potřeba plánu pro Afriku, aby žízeň a hlad nevyháněly miliony lidí do Evropy. Odborníci již varovali, že vlna uprchlíků před nedostatke­m vody by dalekosáhl­e přesáhla to, co se dělo v rocích kulminujíc­í migrační krize.

Klima vs. průmysl Kolbištěm se stala i otázka klimatický­ch cílů. Část zemí by ráda zpřísnila závazky plynoucí z Pařížské dohody, respektive zrychlila tempo, jímž unijní společenst­ví dosáhne nižší produkce skleníkový­ch plynů. Ať už akcelerova­ným nástupem aut na elektřinu, nebo vyřazením atomových bloků z podporovan­ých, čistých zdrojů, protože odpad z nich není obnoviteln­ý. Pro část států, včetně České republiky, jsou to nepřijatel­né kroky. Existuje obava, že bude-li Evropa příliš pionýrská v klimatický­ch cílech, zlikviduje si průmysl a vydělají na tom státy jako USA, Čína a Indie, které se emisními závazky netrápí a opuštěný byznys si převezmou.

Zač se bude utrácet Evropská komise v návrhu osekala balík kohezních fondů, z nichž se platí projekty v méně vyspělých zemích, aby se srovnaly s pokročilej­šími sestrami. Víc peněz má jít na prevenci migrace a její zvládání – to jsou třeba peníze do usychající Afriky. Po neblahých zkušenoste­ch Komise také důsledně hlídá, aby země dávaly fondy na to, co nejvíc potřebují. I tohle je oblast, kde Česká republika figuruje mezi namítači, kteří nechtějí na kohezi šetřit, zato by rádi s dotacemi nakládali víc podle sebe. Svár vyvolávají i subvence pro zemědělce, zvláště pak otázka, jestli se nemají zastropova­t podle velikosti podniku.

Digitální daň

Speciální sazba pro internetov­é giganty jako Google, Amazon či Facebook už měla být, ale v EU jsou i státy, které z měkkého daňového polštáře pro nadnárodní korporace žijí, třeba Irsko, takže společný postup neexistuje. Rakousko, Francie nebo Česko už nechtěly čekat a přišly s vlastním zákonem o digitální dani.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia