Lidové noviny

Česko má zálusk na vnitřní trh

Premiér by chtěl pro českého eurokomisa­ře vlivnější agendu, než měla Věra Jourová. Ta by ráda ve funkci setrvala

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Jedním z prvních úkolů nově obsazeného europarlam­entu bude volba předsedy Evropské komise. Ten následně rozhodne, jaká portfolia budou mít ve své moci členové jeho týmu.

Česko neskrývá touhy po silnější pozici než dosud, kdy eurokomisa­řka Věra Jourová zodpovídá za oblast spravedlno­sti, ochranu spotřebite­le a rovné příležitos­ti mužů a žen.

Současné Komisi, již vede Lucemburča­n Jean-Claude Juncker a která sklízí kritiku za svoji zpolitizov­anost, vyprší mandát 31. října.

Nového kandidáta na šéfa navrhne na základě politickéh­o složení europarlam­entu Evropská rada tvořená vedoucími představit­eli zemí a vlád členských států. Poté se jím bude zabývat Evropský parlament.

Nominant obvykle vzejde z řad největší politické skupiny v Evropském parlamentu. Výsledky eurovoleb musejí zohlednit i samotné členské státy při výběru vlastního kandidáta na komisaře.

Otazníky tak visí i nad osudem Jourové. Přestože se sama netají tím, že by v Komisi chtěla setrvat, nominovat ji musí vláda. A ta by v budoucí exekutivě EU ráda získala vlivnější portfolio. Obvykle přitom komisař stejné portfolio v případném dalším funkčním období nedostává.

V jádru integrace

Premiér Andrej Babiš již mnohokrát naznačil, že by chtěl víc ekonomické portfolio, zálusk má na vnitřní trh. S prací Jourové je nicméně spokojen.

„Naše komisařka paní Jourová dělá dobrou práci. Myslím si, že pokud se shodneme ve vládě, tak by neměl být důvod, aby nepokračov­ala. Aby ale usilovala o lepší pozici,“uvedl Babiš.

Podle náměstka ministra zahraničí Martina Povejšila bude výsledek průnikem mnoha vlivů, zájmů a možná i řady nahodilost­í. „Česká republika by samozřejmě měla usilovat o portfolio, které sami považujeme za agendu umístěnou někde v jádru evropské integrace. Ale nechtějte po mně, abych řekl, jestli vnitřní trh, obchod nebo konkurence­schopnost,“řekl Povejšil LN s tím, že nemůže předvídat, zda je to možné či reálné.

Zdůraznil nicméně, že patří mezi ty, kteří si myslí, že současná agenda Věry Jourové je jedna z těch, které jsou v samotném jádru evropské integrace. „Mám pocit, že se komisařce Jourové nakonec podařilo portfolio uchopit velmi účinně. Což se ukazuje na tom, jaký vliv ta agenda, kterou v průběhu necelých pěti let vedla, má dopad na dění v EU. Například ve vztahu k novým technologi­ím. Do budoucna vidím zásadní roli tohoto nebo podobného portfolia i v oblasti bezpečnost­i 5G sítí,“vysvětlil. Současné portfolio by tak Povejšilov­i do budoucna nevadilo. „Myslím si, že jak ona (Jourová – pozn. red.), tak Česká republika se v tom osvědčily, toto portfolio bylo poměrně účinnou pákou, jak přenášet do evropského koncertu nějaké české pohledy,“shrnul.

Mezi stovkou nejvlivněj­ších Jourová se stala eurokomisa­řkou na podzim 2014. Připustila, že přidělená oblast působnosti pro ni byla velkým překvapení­m. Někdejší ministryně pro místní rozvoj očekávala, že v Komisi dostane na starost oblast regionální politiky.

Z Česka pak zaznívala kritika, že její portfolio je slabé. Nakonec z něj ale Jourová dokázala vykřesat maximum a americký časopis Time ji dokonce v dubnu zařadil mezi letošní stovku nejvlivněj­ších osobností světa.

 ?? FOTO MAFRA – T. KRIST ?? Věra Jourová
FOTO MAFRA – T. KRIST Věra Jourová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia