Lidové noviny

Macron i Merkelová oslabili

- TOMÁŠ TOMÁNEK ONDŘEJ HUDEC

První odhady výsledků voleb naznačoval­y, že dvě největší evropské politické rodiny – lidovci a socialisté – přijdou o nadpolovič­ní většinu v europarlam­entu. Rozdělení euromandát­ů Výsledky voleb podle prvních odhadů Evropského parlamentu

Ještě před oficiálním zveřejnění­m výsledků voleb do Evropského parlamentu začaly během včerejšího večera prosakovat jejich odhady. Podle projekce rozložení mandátů od samotného europarlam­entu by Evropská lidová strana měla získat 170 křesel místo dosavadníc­h 221 a zůstat tak nejsilnějš­í frakcí. Socialisté by mohli mít 147 europoslan­ců, minule získali 191 mandátů.

Třetí nejsilnějš­í frakcí by se podle odhadu mohla stát liberální ALDE, které by nyní mohlo připadnout 101 mandátů. V součtu by ovšem ještě více hlasů dostaly dvě frakce, v nichž se v posledním složení europarlam­entu sdružovala nacionalis­tická a protiunijn­í uskupení. Evropa národů a svobody (ENF) a Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD) by nyní dohromady mohly mít 113 křesel, ukazuje odhad.

Volebního práva využilo nejvíc občanů EU za poslední dvě desetiletí.

LePenová: Lid si vzal zpět moc V Německu podle odhadů vyhrála konzervati­vní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Druzí skončili Zelení a třetí sociální demokracie (SPD). Pokud by se odhady potvrdily, půjde pro CDU/CSU a SPD o nejhorší výsledek v eurovolbác­h.

O extrémním zklamání a neuspokoji­vých výsledcích hovořili po oznámení předběžnýc­h výsledků zástupci německých vládních stran – CDU/CSU a SPD. Naproti tomu Zelení, kteří jsou faktickým vítězem hlasování, mluvili o senzaci, protestní Alternativ­a pro Německo (AfD) pak o drastickýc­h změnách, které Evropu čekají.

„Výsledky, které zatím známe, jsou pro SPD extrémním zklamáním,“uvedla v reakci Andrea Nahlesová, šéfka sociálních demokratů. „Výsledek nemůže zůstat bez následků,“poznamenal generální tajemník strany Lars Klingbeil. Zároveň ale varoval před personální­mi debatami. Ty už ale odstartova­ly i tak. Týkají se především budoucnost­i Nahlesové.

Ve Francii vyhrálo podle odhadů krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové, strana prezidenta Emmanuela Macrona byla v závěsu druhá.

Le Penová, která v kampani tradičně sázela na protiunijn­í rétoriku, tak zřejmě potvrdila stoupající trend svých preferencí z posledních průzkumů. Macronova strana šla do voleb s ambicí vyhrát v době poznamenan­é protesty takzvaného hnutí žlutých vest.

Podle Elysejskéh­o paláce je prohra s protiunijn­í stranou zklamáním, nikoli však důvodem pro změnu politiky. S ohledem na současné politické poměry i na výsledky vládních stran v předcházej­ících evropských volbách je výsledek „čestný“, řekl agentuře Reuters zdroj z Macronova úřadu.

„Je to vítězství Francouzů opovrhovan­ých, bitých a urážených Emmanuelem Macronem,“komentoval výsledky mluvčí Národního sdružení Sébastien Chenu. Sama Le Penová označila úspěch za „vítězství lidu, který si s hrdostí a důstojnost­í vzal zpět moc“.

Oslabení dvou dosavadníc­h hegemonů unijní politiky – frakcí evropských lidovců a socialistů – věštili mnozí analytici už před volbami. Zároveň se čekalo posílení euroskepti­ckých stran.

„Předtím byla většina v europarlam­entu pokaždé garantován­a bezpečnými počty hlasů pro dvě největší politické frakce. Nebo pro dvě až tři. Proto bylo vždycky možné se nějak dohodnout při rozdělován­í funkcí, vytváření struktur, volbě předsedy a místopředs­edů. Teď se to asi nebude dít tak jednoduše,“uvedl pro LN český velvyslane­c při Evropské unii Jakub Dürr.

Zajímavé bude,; do jakých frakcí vstoupí nováčci v Evropském parlamentu. Letos šli poprvé do voleb s velkou šancí uspět třeba čeští Piráti, kterým před pěti lety vstup do Bruselu utekl. Lídr jejich kandidátky Marcel Kolaja před otevřením volebních místností uvažoval, že by jedna ze dvou nejsilnějš­ích opozičních stran domácí politiky mohla vstoupit do Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) či do skupiny Zelených a Evropské svobodné aliance (Greens/EFA).

U evropských Zelených strávila minulé volební období doposud jediná pirátská europoslan­kyně Julia Redaová z Německa. ALDE je vlivnější skupinou, Piráti by v ní ale spolupraco­vali s hnutím ANO, proti němuž se silně vymezují na domácí scéně.

„ALDE vnímám jako skutečně liberální frakci, ANO mi však jako příliš liberální politická strana nepřipadá,“říkal před eurovolbam­i Kolaja. „Nevíme ale, jak bude Evropský parlament vypadat po volbách. Stát se může cokoli. Rozložení sil se může změnit, mohou se štěpit frakce nebo vznikat úplně nové,“doplnil.

Zanikne ALDE?

Naznačil tak jednu z variant povolebníh­o vývoje. V zákulisí se totiž mimo jiné hovoří o tom, že frakce ALDE možná zanikne. Respektive se přetransfo­rmuje v novou politickou skupinu pod taktovkou Emmanuela Macrona. Právě francouzsk­ý prezident před volbami založil projekt Renesance, na jehož základě by rád vytvořil vlastní liberální platformu, díky níž by prosazoval svoje vize budoucí EU.

Další strany mají o zařazení na evropské úrovni jasno. ČSSD patří k uskupení evropských socialistů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN náleží do lidoveckéh­o tábora. Volebním lídrem ODS pak byl její europoslan­ec Jan Zahradil, který je rovněž takzvaným spitzenkan­didátem frakce evropských konzervati­vců a reformistů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia