Lidové noviny

Po volbách startují šachy o vliv

V příštích týdnech se budou nově obsazovat tři klíčové pozice v Evropské unii: vedení Komise, Evropské rady a šéfa diplomacie EU

- ROBERT SCHUSTER

BRUSEL/PRAHA Několik hodin po oznámení výsledků eurovoleb začíná v Unii závod s časem. Zároveň i „souboj na dálku“, kdo bude mít navrch při obsazování klíčových pozic v EU. Na straně jedné stojí poslanci nově zvoleného Evropského parlamentu, na straně druhé premiéři osmadvacet­i členských států.

Již zítra večer se chtějí sejít šéfové vlád na neformální večeři, aby v tomto ohledu učinili první rozhodnutí. Zjevně chtějí využít ve svůj prospěch časový náskok a chopit se iniciativy dříve, než se začátkem července sejde poprvé nový unijní parlament. Případně než v něm bude jasné nové rozložení sil.

Postup je takový, že šéfa Evropské komise navrhují premiéři či hlavy států a unijní parlament pak musí jejich návrh posvětit. Členské země a europarlam­ent se tudíž potřebují. To ale nevylučuje, že než najdou shodu, mohou se i vzájemně blokovat.

Teoreticky by evropští lídři nikoho zvlášť do čela Komise hledat nemuseli. Většina z velkých politickýc­h frakcí v Evropském parlamentu před volbami nominovala své hlavní volební lídry (takzvané spitzenkan­didaty) s tím, že právě oni jsou jejich první volbou pro nástupnict­ví odcházejíc­ího Jeana-Clauda Junckera z Lucembursk­a.

Oslabení kancléři

Jenomže ani Němec Manfred Weber, nominovaný evropskými křesťanský­mi demokraty, ani Nizozemec Frans Timmermans za sociální demokraty či Margrethe Vestagerov­á za liberály nemají u premiérů dobré karty.

Platí to hlavně pro 46letého Webera. Jeho frakce zřejmě znovu obhájí prvenství v Evropském parlamentu, takže by si mohla pro svého dosavadníh­o šéfa předsednic­tví Komise nárokovat. Na politikovi z Bavorska ale zřejmě vadí nejvíc, že nemá za sebou žádné vládní zkušenosti.

Kromě toho jsou kancléři Německa a Rakouska – Angela Merkelová a Sebastian Kurz, kteří dosud za Webera mezi premiérský­mi kolegy nejvíc bojovali – vnitropoli­ticky oslabeni. Ať už kvůli ztrátám hlasů svých stran při eurovolbác­h (Merkelová) nebo aktuální vnitropoli­tické krizi (Kurz).

Rakušanovi dnes dokonce hrozí, že mu poslanci vysloví nedůvěru a on bude muset odstoupit. A maďarský premiér Viktor Orbán, který ještě před několika měsíci Webera podporoval, se od něho v minulých týdnech distancova­l s tím, že žádný z poslanců jeho národně konzervati­vní strany Fidesz pro něj ruku nezvedne.

Univerzáln­í kandidát Barnier Jako největší překážka pro Webera by se nakonec mohl jevit odpor francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona. Ten dával v minulosti opakovaně najevo, že by budoucí šéf Komise neměl pocházet ze současných unijních struktur.

Není také vyloučeno, že některým dalším premiérům by mohlo vadit, jestliže by na klíčové unijní pozici byl Němec.

O to víc se začalo ještě před eurovolbam­i spekulovat o možných kompromisn­ích kandidátec­h, kteří by byli pro unijní premiéry „straviteln­í“, zároveň by ale měli šance projít hlasováním v Evropském parlamentu.

Zde se skloňuje především jméno hlavního vyjednavač­e EU ve věci brexitu Michela Barniera. Má za sebou vládní zkušenosti, když byl francouzsk­ým ministrem zahraniční­ch věcí, ale působil i v Komisi, kde byl jedním z jejích místopředs­edů.

Díky tomu by zřejmě byl přijatelný také pro Macrona. Kromě toho je Barnier členem francouzsk­ých pravicovýc­h Republikán­ů, kteří jsou patří k evropským lidovcům čili frakci, která bude mít v novém parlamentu nejvíc zástupců.

Je nápadné, že Barnier, který podle svých slov „už neusiluje o žádný politický úřad“, v minulých týdnech cestoval do řady evropských metropolí, kde se scházel s premiéry.

Signál pro východní Evropu Kromě Barniera je jako možná kompromisn­í kandidátka do čela Komise zmiňována výkonná šéfka Světové banky Kristalina Georgievov­á. I ona byla, podobně jako Barnier, místopředs­edkyní Komise. Ve prospěch sofijské rodačky by hrálo, že by byla první ženou v jejím čele.

Zároveň by šlo o důležitý signál směrem ke členským státům ze střední a východní Evropy. I ona by zřejmě mohla počítat s podporou lidovců.

 ?? FOTO REUTERS ?? Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron je toho názoru, že budoucí šéf Komise by neměl pocházet ze současných unijních struktur
FOTO REUTERS Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron je toho názoru, že budoucí šéf Komise by neměl pocházet ze současných unijních struktur

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia