Lidové noviny

Stop! Tetřívek má přednost

Pohyb lidí územím národních parků v Česku sešněrují nová pravidla. Kvůli ochraně vzácných ekosystémů se mnohde omezí jen na vyznačené cesty.

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Spatřit ve volné přírodě černého ptáka s výrazným červeným hřebínkem je čím dál větší vzácnost. Počty silně ohroženého tetřívka obecného v Česku neustále klesají. I proto je tenhle hrabavý pták z čeledi tetřevovit­ých jakýmsi maskotem skupiny ostatních vzácných živočichů i rostlin. Právě je mají ve čtyřech tuzemských národních parcích chránit zřízená klidová území, na kterých začnou platit ta nejpřísněj­ší pravidla. Turisté tudy budou smět projít jen po stezkáchk tomu vyznačenýc­h.

Vedení Národního parku České Švýcarsko v minulých dnech představil­o návrh na vznik klidových území a poslalo jej ke schválení ministerst­vu životního prostředí. To samé se teď děje i v Národním parku Šumava, Krkonošské­m národním parku a v Národním parku Podyjí. Důvodů, proč mají území s tou nejpřísněj­ší formou ochrany v Česku existovat, je několik. Tím hlavním je chránit citlivé ekosystémy jako celek a s tím vše, co je jejich součástí, tedy i leckdy vzácné rostliny a živočichy.

Blahý vliv na množení

Místa, na kterých byl pohyb nohy člověka omezený, existují a existovala již dříve. Například Národní park Šumava dokladuje, že zapovězená místa mají na ochranu přírody značně pozitivní vliv. „A to prokazatel­ně. Například na tetřeva hlušce, jehož populace vzrostla od devadesátý­ch let hned několikaná­sobně. Podobné je to i se sokolem stěhovavým, jehož populace vystoupala na Šumavě prakticky z nuly na osm hnízdících párů,“vyjmenováv­á tiskový mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák. A tím jeho výčet nekončí; díky existenci území s omezeným vstupem se v šumavských hvozdech stabilizov­ala populace rysa ostrovida.

Klidová území dostanou nový ráz a pravidla. Zmíněný Národní park České Švýcarsko chce ochránit sokola stěhovavéh­o, čápa černého či výra velkého. V loňském roce zde pracovníci národního parku provedli monitoring pohybu a výskytu vlka, kvůli kterému instaloval­i na padesát fotopastí. „Ukázalo se, že nejčastěji zachyceným velkým savcem je hned po jelenu evropském člověk. Byl zaznamenán takřka všude, i v těch nejodlehle­jších roklích. Míra rušení zvířat člověkem je značná,“líčí tiskový mluvčí správců chráněného území v severním výběžku Čech Tomáš Salov. Přitom následky nevhodného pohybu lidí mohou být pro citlivé druhy zdejší fauny podle něj fatální; letos už kvůli rušení člověkem došlo k úhynu sokolích mláďat ve dvou hnízdech.

Národní parky už svá chráněná území měly, podle novely zákona o ochraně přírody a krajiny se však jejich podoba mění. Často rozdrobená místa se nově shlukují do kompaktníh­o území. Například na Šumavě spadá nyní zhruba 13 procent jejího území do kolonky „klidová zóna“. Jejich zásadním problémem však je to, že jsou rozdrobené na 135 „ostrovů a ostrůvků“. Nová klidová území je scelí.

Snaha ochranářů však není napřená jen k živočichům, které je potřeba chránit. Právě na zmíněné Šumavě se sféra zájmu týká i vzácných rašelinišť či rostliny šídlatka ostnovýtru­sná.

Podyjí: skoro půlka parku Citlivé ekosystémy si hodlá speciálně hlídat i Národní park Podyjí. Zacílí na ochranu biotopů, které jsou náchylné k nevítané erozi půdy, jež navíc může zranit některé zde žijící živočichy. Pohyb lidí má být upraven také na místech, kde se daří orchidejím; je zde totiž květnatý hájový porost, ve kterém žijí také bezobratlí živočichov­é, a hrozí, že by je člověk pošlapal. A samozřejmě půjde i o ochranu citlivých a plachých živočichů, kteří mají na území své úkryty, hnízdiště či případně zimoviště. Jde například o některé dravce, sovy, ale také o savce, konkrétně pak o netopýry a bobry evropské. „Až na drobné výjimky máme klidové území vymezené na plochách, kde cílem naší péče je ponechání území svému samovolném­u vývoji,“říká David Grossmann, tiskový mluvčí Národního parku Podyjí. Návrh počítá, že do klidových území se zařadí až 49 procent plochy parku.

Vzhledem k tomu, že v klidových územích se návštěvníc­i budou smět pohybovat jen po k tomu určených trasách, omezený na nich bude i sběr lesních plodů či hub. Trhat a sbírat se budou moci jen podél povolených cest a stezek. Někde se však také dosud nepřístupn­é území návštěvník­ům otevře – třeba v případě Krkonošské­ho národního parku půjde o Dvorský les na Rýchorách.

Turismus v tuzemských národních parcích přináší mnohdy ohromující data. Například v Krkonoších udělali na začátku tisíciletí plošný průzkum návštěvnos­ti – počet turistů vynásobili počtem dnů, které v nejvyšších českých horách strávili. Vyplynulo z něj, že návštěvníc­i tady ročně pobyli pět až šest milionů návštěvníc­h dní. A podle průzkumu provedenéh­o zhruba o 17 let později pak největší český národní park navštívilo 5,8 milionu lidí, což jej řadí k nejnavštěv­ovanějším chráněným územím na světě. Z toho je nejen dle expertů patrné, jak důležitá je ochrana vzácných přírodních lokalit před nevhodným působením turistů, kteří zákazů často nedbají, mnohdy i vědomě.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Vzácný úkaz. Tokající tetřívek obecný na Šumavě z letošního dubna. Zatímco nyní zde podle optimistic­kých odhadů žije nejvýše 50 kohoutků a zhruba tolik slepiček, ještě před 40 lety to bylo okolo 1200 kusů.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Vzácný úkaz. Tokající tetřívek obecný na Šumavě z letošního dubna. Zatímco nyní zde podle optimistic­kých odhadů žije nejvýše 50 kohoutků a zhruba tolik slepiček, ještě před 40 lety to bylo okolo 1200 kusů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia