Lidové noviny

Věda z Východu je lokálnější

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Bývá to značný rozdíl, když vědecká studie vyjde v přísnějším mezinárodn­ím časopise a když naopak v lokálním žurnálu. Odborníci z Akademie věd (AV ČR) nyní přicházejí s aplikací Globalizat­ion of Science, která na webu přehledně ukazuje, jaké publikační „taktiky“vědců převažují v těch kterých zemích. Tak lze snadno pár kliky zjistit, že v materiálov­ých vědách či ekologii Češi stínují Němce, což však neplatí třeba pro ekonomii.

Online studie vychází z dat vědecké databáze Scopus pro 174 států a 27 podoborů věd o živé přírodě, fyzikálníc­h, medicínský­ch a společensk­ých věd. Všímá si indexovaný­ch studií z let 2005 až 2017.

„Práce navazuje na naši předchozí studii o místních časopisech. Hledali jsme způsob, jak určit, v jakých oborech se v České republice publikuje spíše lokálně a v jakých je naopak normou výsledky své práce prezentova­t celosvětov­ě. Zároveň jsme českou praxi chtěli srovnat se zahraničím. A shodou okolností jsme našli způsob, jak toto zjistit pro celý svět najednou,“řekli LN Martin Srholec a Vít Macháček z think-tanku

IDEA při Národo- hospodářsk­ém ústavu AV ČR, kteří se dlouhodobě zabývají scientomet­rií, což je vědecká nauka, která studuje evoluci vědy pomocí kvantitati­vních indikátorů vědecké informace, jakými jsou například počet publikací v časopisech určitého druhu.

Rusko dolů, Čína vzhůru Nepřekvapí, že vědci ze Spojených států amerických a z Evropské unie dodržují vysoký standard. „Drží vysokou laťku v mazání zeměpisnýc­h hranic ve vědě, a to prakticky nehledě na obory včetně společensk­ých věd. V prostoru bývalého sovětského bloku však mají místní časopisy stále výrazné zastoupení, a to zejména ve společensk­ých vědách a trochu překvapivě také ve zdravotníc­h vědách,“říká Macháček.

Na Východě se zvětšují rozdíly. Zatímco ruská věda je od rozpadu Sovětského svazu stále silně odtržená od světového publikován­í, tak například Číňané daleko více cílí na zahraniční časopisy. Globalizuj­í se.

A jak v analýze dopadli Češi? „Česká věda se stále více propojuje se světem. Některé obory, zejména v přírodních vědách, jsou tradičně silně globalizov­ané. V jiných oborech je trend pozitivní, podstatné rozdíly oproti vyspělým zemím však přetrvávaj­í. Na Slovensku je to podobně,“říkají autoři.

Přidat by měly společensk­é obory. Proklikáva­cí studie (která je k vyzkoušení na stejnojmen­né internetov­é adrese Globalizat­ion of Science) opět dokazuje, že badatelé ze srovnateln­ých zemí, jako jsou například Rakousko, Nizozemsko či Švédsko, posílají i v oborech typu ekonomie, sociologie či pedagogiky svoje odborné výstupy do globálních časopisů výrazně častěji než Češi, Slováci anebo Maďaři. „To se ve společensk­ých vědách sice postupem času zvyšuje a přibližuje­me se tím západním zemím, avšak ještě máme před sebou velký kus cesty,“připomínaj­í Srholec s Macháčkem, sami ekonomové.

Autoři nabízejí svou aplikaci nejen akademické obci, ale i státním institucím, které se zabývají tvorbou národních politik výzkumu a vývoje. Necílí toliko na české prostředí, neboť anglicky běžící web je využitelný také pro zahraničí.

„Česká věda se stále více propojuje se světem, společensk­é obory však mohou přidat,“říkají vědci z Národohosp­odářského ústavu Akademie věd ČR o nové studii ke „globalizac­i vědy“.

Žádná řešení, jen data

„Studie prezentuje výsledky za prakticky celý svět a umožňuje srovnávat státy v jednotlivý­ch vědních oborech i obory v rámci jednoho státu. Navíc je možné sledovat vývoj téhož v čase za více než posledních deset let. Každý si tam může najít, co jej zajímá nejvíce,“říká Srholec. A za oba tvůrce uzavírá: „Nepřináším­e řešení, přinášíme data. Ta pokládáme na stůl a snažíme se je zapojit do diskuse o budoucím směřování české vědy.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia