Lidové noviny

Maduro vyzbrojuje (revoluční) lid

-

Zesnulý venezuelsk­ý vůdce Hugo Chávez a jeho následovní­k Nicolás Maduro během uplynulých let odebrali obyvatelům země zbraně. Zároveň ale ozbrojoval­i své stoupence.

následně použit na výstavbu domů pro chudé. Letos se Maduro nicméně zcela odklonil od kampaně ničení zbraní, jež měla snížit kriminalit­u. Ta je právě v Caracasu jednou z nejvyšších na světě. Naopak. Maduro a jeho lidé otevřeně ozbrojují revoluci nakloněné polovojens­ké jednotky a lidové milice, které podle vůdce zapadají do onoho ústavního rámce „vládní subjekty“.

Minulý čtvrtek Maduro oznámil výrobu nejméně 20 tisíc nových kusů samopalů v hodnotě téměř sedm milionů eur. Nové zbraně mají vedle vojáků a policistů připadnout právě i milicím.

Dodávku samopalů mohou jistě očekávat i členové gangů známých jako colectivos, jež na obranu revoluce vytvořil Chávez. Colectivos jsou dnes Madurem vyzýváni k boji proti opozici, jež se podle socialisti­ckého vůdce od ledna pokouší o státní převrat.

Tyto bandy často projíždějí ulicemi Caracasu na svých motocyklec­h, spolujezde­c s puškou přehozenou přes rameno. Na zdi domů desítek opozičních politiků sprejují graffiti typu „dojdeme si pro vás“. A někteří členové colectivos občas na ulici někoho zbijí či přímo zastřelí.

Ve výše uvedené čtvrti Enero 23 „operuje“vůbec nejobávaně­jší banda známá jako La Piedrita, jež má dohromady podle odhadů stovky členů. Vůdce La Piedrita Valentín Santana se tento týden nechal slyšet, že pokud se Juan Guaidó bude nadále pokoušet o sesazení Nicoláse Madura, on a jeho colectivos k obraně Madura a potažmo revoluce použijí zbraně.

„Tahle revoluce je mírumilovn­á, jsme ale ozbrojeni,“řekl Santana v duchu „gospelu násilí“, jež je zjevný téměř na každém kroku ve čtvrti Enero 23.

Prodloužen­ý mandát Madurových poslanců

I díky viditelné přítomnost­i colectivos se řada stoupenců Juana Guaidóa „stáhla“z ulic. Mnozí zvažují, zdali se zúčastnit dalšího z nesčetných pochodů a riskovat tak zranění či smrt. Zvlášť, když Guaidóva revolta již vstupuje do svého pátého měsíce a Maduro je, zdá se, stále pevně u moci.

„Posledním řešením, jak Madura odstranit, je ozbrojená vzpoura. Režim se každopádně ujistil v tom, aby jeho stoupenci měli zbraně a my ne,“řekl mi jeden z opozičních poslanců, který si vzhledem k nynější vlně státních represí vůči opozici nepřál být jmenován.

Režim Nicoláse Madura v současnost­i hrozí zatčením nejméně 14 opozičním poslancům, které viní z aktivní účasti na vojenské revoltě z 30. dubna, jež skončila fiaskem. Na stranu Guaidóa se nepřidal dostatečný počet armádních velitelů, v což vůdce opozice doufal. Většina z perzekvova­ných opozičníků vyhledala útočiště na ambasádách po celém Caracasu, jiní emigrovali. Za mřížemi dosud skončil „jen“Edgar Zambrano, první viceprezid­ent Národního shromážděn­í, které symbolicky kontroluje opozice. Skutečnou legislativ­ní moc třímá v rukou takzvané Ústavodarn­é shromážděn­í složené pouze z Madurových politickýc­h a intelektuá­lních spojenců.

Tento parlament, který před téměř dvěma lety odňal Národnímu shromážděn­í veškeré pravomoce, měl existovat pouze do poloviny léta tohoto roku. Minulý týden nicméně ústavodárc­i, jak si tito provládní poslanci říkají, odhlasoval­i, že tento legislativ­ní orgán bude fungovat až do konce roku 2020.

Výše uvedený anonymní opoziční zdroj pro LN dodal: „Situace je stále stejná. Pokud na naši stranu nepřejde armáda nebo nedojde k americké intervenci, nemáme šanci tento režim porazit.“

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Graffiti zobrazujíc­í Pannu Marii s Ježíšem, jak drží útočnou pušku Kalašnikov v chudinské čtvrti Enero 23 v Caracasu
FOTO PROFIMEDIA Graffiti zobrazujíc­í Pannu Marii s Ježíšem, jak drží útočnou pušku Kalašnikov v chudinské čtvrti Enero 23 v Caracasu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia