Lidové noviny

Vídeň: kancléři Kurzovi hrozí pád

- ROBERT SCHUSTER

VÍDEŇ/PRAHA Rakouského lidoveckéh­o kancléře Sebastiana Kurze čeká dnes v parlamentu hlasování o důvěře.

Pokud by ho prohrál, skončil by 32letý konzervati­vní politik po roce a půl v čele vlády. Zároveň by to bylo vůbec poprvé v novodobých dějinách země, co by padl kancléř poté, co se proti němu postavila většina parlamentu. Na rozdíl od řady evropských států totiž mohou rakouští poslanci vyslovit nedůvěru jednotlivý­m členům vlády, včetně jejího šéfa. Je-li hlasování úspěšné, dotyčný politik ve vládě končí, její ostatní členové ovšem na svých pozicích zůstávají.

Hlasování proti Kurzovi iniciovala nejmenší opoziční frakce v rakouské Národní radě, hnutí Teď („Jetzt“). Její předseda, bývalý prominentn­í politik strany Zelených Peter Pilz, to odůvodnil rozpadem dosavadní pravicově-konzervati­vní koalice lidovců (ÖVP) a Svobodných (FPÖ). Kurz ukončil spolupráci se Svobodnými poté, co se minulý týden objevilo dva roky staré tajně pořízené video, na němž dosavadní šéf FPÖ Heinz-Christian Strache sliboval domnělé bohaté ruské investorce lukrativní státní zakázky. Ona zase naznačila možnost koupit klíčový podíl v nejčtenějš­ím deníku inzerce v zemi Neue Kronenzeit­ung, který by pak mohl pomoct Svobodným k vítězství ve volbách.

Ve skutečnost­i se ale jednalo o léčku s cílem zdiskredit­ovat Stracheho i celou jeho stranu. Rakouský kancléř v reakci na to v minulých dnech odvolal všechny ministry za FPÖ a nahradil je úředníky nebo nestranick­ými odborníky. Zrekonstru­ovaná vláda by měla vydržet až do předčasnýc­h voleb, které v Rakousku proběhnou zřejmě začátkem září.

Kromě hnutí Teď chtějí pro Kurzovo svržení zcela určitě hlasovat opoziční sociální demokraté (SPÖ). Včera ale nebylo jasné, jak se zachovají Kurzovi původní koaliční partneři z FPÖ. V případě, že by hlasovali pro vyslovení nedůvěry, kancléř by musel skutečně odejít. Poslanci za Svobodné se chtějí definitivn­ě rozhodnout až těsně před dnešní mimořádnou schůzí parlamentu.

Vyslovení nedůvěry šéfovi vlády by znamenalo, že spolkový prezident Alexander Van der Bellen by musel jmenovat nového kancléře. Teoreticky by mohl tímto úkolem pověřit kohokoli, kdo splňuje podmínky, aby mohl být zvolen poslancem parlamentu.

Během víkendu média spekuloval­a, že kvůli maximální kontinuitě by mohl prezident jmenovat nejvyššího úředníka v zemi, generálníh­o tajemníka v úřadu kancléře Dietera Kandlhofer­a.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Sebastian Kurz
FOTO REUTERS Sebastian Kurz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia