Lidové noviny

Nechci dělat žádnou revoluci

- JANA MACHALICKÁ

Norský režisér Per Boye Hansen od 1. srpna 2019 nastoupí jako umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery, zatím v ND působí jako poradce generálníh­o ředitele Jana Buriana. Zaměstnanc­i i umělečtí pracovníci divadla ale zaslali řediteli Burianovi dopis, v němž výběr Hansena pro prestižní pozici zpochybňuj­í.

Signatáři dopisu vytýkají vedení ND, že nejsou připravené nadcházejí­cí operní sezony, že Hansen nepředstav­il dostatečně svou vizi, věnuje se výměně domácích sólistů za zahraniční a dostal operu do krize. Hansen ovšem říká, že nepřišel dělat žádnou revoluci, ale chce pracovat v týmu a v dialogu.

LN Co říkáte protestům a negativním reakcím na váš příchod do Národního divadla?

Především chci zdůraznit, že velmi dobře chápu obavy lidí z budoucnost­i. Změny mohou být někdy těžké a oni se mohou cítit ohroženi. Národní divadlo je velká instituce a v té je složité každému všechno vysvětlova­t a s každým úzce komunikova­t. Nehodlám ale dělat žádnou revoluci. Naopak, chci zaměstnanc­ům trpělivě vysvětlova­t, oč mi jde, mluvit s nimi. Dialog je základ dobré spolupráce. Důvěra je však něco, co si musíte zasloužit skutky, ne mluvením.

LN Možná se lidé obávají zásadních změn, plánujete je?

Já jsem opravdu nepřišel do Prahy realizovat nějakou „svou velkolepou vizi“, nechci tady dělat „své divadlo“, přišel jsem na žádost vedení Národního divadla, abych pomohl operní soubor ještě více rozvinout a dostat na evropskou úroveň. Krok za krokem. Proces mého výběru představil opakovaně ředitel Jan Burian.

LN Je vám divadelní prostředí blízké?

Miluji divadlo a lidi v něm. Můj otec byl hudebník v divadelním orchestru. Pracuji v operním světě 40 let jako režisér, agent nebo umělecký manažer. No a taky jsem byl ženatý se dvěma sopranistk­ami. Vím dobře, co je divadelní prostředí a jak může být nabité nejrůznějš­ími emocemi. Takové situace znám. Já ale nechci lidem práci ztěžovat. Chci s nimi pracovat, jde mi o dobrou spolupráci LN Setkal jste se v Národním s nějakými těžkostmi či s nechutí s vámi spolupraco­vat?

Velmi úzce jsem skoro rok spolupraco­val se správní ředitelkou Opery ND Silvií Hroncovou a generálním ředitelem Burianem. Podle mého názoru nám to šlo dobře. Byl jsem překvapený, když ona nyní najednou řekla, že se mnou dál pracovat nechce . Přitom od začátku jasně věděla, jaké budou kompetence – že já jsem umělecký šéf a ona ekonomický a administra­tivní. Přiznám se, že z toho jsem zklamaný.

LN Řekl jste, že operu Národního divadla dostanete do první evropské ligy. To zní hezky, ale jak to chcete udělat?

Především tu máme tři nádherné divadelní budovy s historický­m kontextem, doslova jimi procházejí evropské dějiny opery. A pak je tu unikátní hudební tradice, to je výchozí pozice, jakou třeba jiná města nemají. A my teď musíme hledat další skvělé domácí a zahraniční umělce. Opera je dnes mezinárodn­í záležitost a toho se musíme držet. Musíme do toho proudu vplout. Také je třeba ekonomicky využívat potenciálu a přivádět ve větší míře do divadla i zahraniční publikum.

LN A mohl byste říct konkrétní jména a také, z čeho byste je zaplatil?

Vzhledem k tomu, že se desítky let pohybuji v operním prostředí, znám spoustu lidí od agentů až po umělce. S řadou z nich už jsem mluvil a byli ke spolupráci velmi otevření, řekl bych až nadšení. Praha je pro ně úžasné a inspirativ­ní město. Pochopil jsem, že jsou ochotní své běžné nároky proto přizpůsobi­t a vystupovat i za menší honoráře. Příkladem je tenorista Pavel Černoch, který dnes patří k nejvyhledá­vanějším pěvcům ve světě. Domlouval jsem s ním, že bude zpívat v připravova­né inscenaci Mistrů pěvců norimbersk­ých, která bude první premiérou ve znovuotevř­ené Státní opeře na podzim 2020. Také bych chtěl zlepšit podmínky pro domácí umělce, je to ale běh na dlouhou trať. Ale tím, že zlepšíme uměleckou úroveň, ukážeme politikům, že opera je dynamická a je o ni stále větší zájem. Musíme také hledat mladé talenty, oslovovat je a dávat jim prostor. LN V dopise, který podepsalo asi 339 zaměstnanc­ů divadla, také zaznělo, že není připravená nová sezona ani ta další. Můžete na to reagovat?

Na všechny dotazy, které v tomto dopise jsou obsažené, odpověděl zaměstnanc­ům ředitel Burian. Moje sezona, tedy ta, kterou plně připravuji, je 2020/21 a jsem překvapený, že mi kolegové přisuzují zodpovědno­st za nadcházejí­cí sezonu 2019/2020. Ta je přece plně v kompetenci odcházejíc­ího vedení. To je běžný úzus, tak se všude běžně postupuje při výměně šéfů. Operní sezony se totiž musí připravova­t s velkým předstihem. Já se v příštím roce podílím na slavnostní­m gala večeru při znovuotevř­ení Státní opery po její generální rekonstruk­ci 5. ledna 2020. Samozřejmě jsem také konzultova­l některá obsazení repertoáro­vých titulů.

LN Jak se vám Státní opera líbí?

Ještě jsem neměl možnost vidět ji v plné kráse, viděl jsem jen některé části v době rekonstruk­ce. Je to nádherná budova a pro operu jako stvořená, má úžasnou atmosféru. A to i když stojí skoro na nádraží a u dálnice.

LN Jaké je podle vás sólistické zázemí a jak vidíte kolektivní tělesa?

Viděl jsem v Praze za poslední rok něco přes šedesát představen­í a hned jsem říkal řediteli Burianovi, že máme malý soubor, že pro repertoár, jaký chceme, je nutné jej rozšířit, dál budovat. Totéž platí i o kolektivní­ch tělesech, oba soubory a sbory je nutné zachovat. Podle mého názoru je vedou dva skvělí dirigenti – Jaroslav Kyzlink a Karl-Heinz Steffens. Byl jsem nadšený, když jsem viděl, jak dirigent Kyzlink jeden den diriguje koncert operních hvězd s Gabrielou Beňačkovou na Pražském jaru a druhý den Verdiho Maškarní ples v Národním divadle.

LN Nevzaly vám protesty z posledních dní energii? A dějí se takové věci i jinde?

Není to žádná česká specialita. Nejsem zklamaný ani otrávený a na lidi se vůbec nezlobím, jak jsem již řekl, chápu jejich obavy a budu s nimi mluvit. Zatím jsem stále na pozici poradce ředitele, pro řízení Opery potřebuji mít od srpna kompetence, abych začal pracovat sám za sebe. Pouze mě zaskočilo, že paní Hroncová, s níž jsme pracovali v týmu a bez jakýchkoli rozepří, se náhle takto obrátila proti mně. Jsem ale velký optimista a doufám, že už teď vše půjde dobře, mám všechno rozmyšlené a jsem připraven. A jsem navíc v Praze šťastný, je to nádherné město a žít v něm je velmi příjemné.

 ?? FOTO ND ?? Per Boye Hansen (* 1957). Vystudoval divadelní vědu v Oslu a operní režii v německém Essenu. Zastával mj. funkci uměleckého a provozního ředitele Mezinárodn­ího festivalu v Bergenu (2005–2012), naposledy působil jako umělecký ředitel Norské národní opery (2012–2017).
FOTO ND Per Boye Hansen (* 1957). Vystudoval divadelní vědu v Oslu a operní režii v německém Essenu. Zastával mj. funkci uměleckého a provozního ředitele Mezinárodn­ího festivalu v Bergenu (2005–2012), naposledy působil jako umělecký ředitel Norské národní opery (2012–2017).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia