Lidové noviny

Tarantino odjel s prázdnou

Ceny 72. MFF v Cannes

- HLAVNÍ SOUTĚŽ

Očekávaný snímek Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu měl sice při své světové premiéře na filmovém festivalu v Cannes vřelý divácký ohlas, porotu hlavní soutěže však evidentně nechal chladnou a žádná z cen pro něj nezbyla. Zlatá palma putuje do Koreje, obdržel ji snímek Parazit režiséra Pong Čun-hoa.

PRAHA/CANNES Vítězný film Kisaengčch­ung (Parazit) je černá komedie, která upozorňuje na sociální nerovnosti v Jižní Koreji mezi chudými a bohatými. Jak připomněla agentura AP, Kisaengčch­ung se stal vůbec prvním jihokorejs­kým filmem, který v Cannes Zlatou palmu získal. Pong Čun-ho byl letos jedním z pouhých dvou reprezenta­ntů asijské kinematogr­afie v hlavní soutěži festivalu. Druhé nejvyšší ocenění v hlavní soutěži, Velkou cenu, obdržel snímek Atlantique francouzsk­o-senegalské režisérky Mati Diopové. I tento film se věnuje sociální tematice, konkrétně nuznému životu v Africe, kdy se východiske­m stane rozhodnutí odejít za lepším životem.

Ocenění za režii získali belgičtí bratři Luc a Jean-Pierre Dardenneov­é za film Mladý Ahmed o vnitřním boj třináctile­tého chlapce, který se musí rozhodnout mezi ideálem čistoty islámského imáma a životními pokušeními.

Cenu pro nejlepší herečku získala Angličanka Emily Beechamová za roli v dramatu Little Joe rakouské režisérky Jessiky Hausnerové. Nejlepším hercem byl vyhlášen Španěl Antonio Banderas za výkon ve snímku Bolest a sláva uznávaného španělskéh­o režiséra Pedra Almodóvara. Devětašede­sátiletý Almodóvar řekl, že film Bolest a sláva o stárnoucím režisérovi je o něm samotném jenom z 20 procent, ale kritici se shodují, že Španěl do Cannes přivezl svůj zatím nejosobněj­ší film.

Letošní ročník také potvrdil pověst festivalu v Cannes jako přehlídky, která se dívá do vybraných koutů světa, ale zároveň důrazně podporuje domácí kinematogr­afii. Mezi oceněnými filmy z hlavní soutěže je celkem šest snímků, které vznikly ve francouzsk­é produkci či koprodukci.

Již 19. května si v Cannes převzal Zlatou palmu za celoživotn­í dílo legendární francouzsk­ý herec Alain Delon. Proti jeho vyznamenán­í vznikla i petice, neboť herec se v posledních letech stal terčem kritiky kvůli svému chování k ženám nebo názorům na homosexuál­y. Ceremoniál však proběhl v poklidu a bez protestů.

K Česku se letos vztahovalo několik snímků v nesoutěžní­ch sekcích. V sekci Cannes Classics byl uveden dokument režisérů Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Forman vs. Forman. Snímek, který vznikl v česko-francouzsk­é koprodukci, je uceleným životním portrétem režiséra Miloše Formana. Promítány byly i filmy Psi nenosí kalhoty a Sólo, na kterých se podíleli čeští tvůrci. V sekci Cinéfondat­ion byl představen studentský film Sto dvacet osm tisíc, který získal na Českých lvech cenu za nejlepší studentský film. Režisérem a scenáristo­u čtvrthodin­ové sociální sondy je student pražské FAMU Ondřej Erban.

Z čerstvě oceněných filmů je v českých kinech již možné vidět Almodóvaro­vu Bolest a slávu. Datum uvedení vítězného Parazita zatím známo není. Další úspěšné snímky jako Bídníky či Mladého Ahmeda slibuje v Česku uvést společnost Film Europe, zatím také bez konkrétníh­o data. čtk, bat Zlatá palma

Parazit, režie Pong Čun-ho, Korea

Velká cena

Atlantique, režie Mati Diopová, Francie, Senegal, Belgie

Nejlepší režie

Mladý Ahmed, režie Jean-Pierre & Luc Dardenneov­é, Belgie, Francie

Cena poroty

Bídníci, režie Ladj Ly, Francie

Bacurau, režie Kleber Mendonça

Filho & Juliano Dornelles, Brazílie, Francie

Nejlepší mužský herecký výkon Antonio Banderas – Bolest a sláva (režie Pedro Almodóvar, Španělsko)

Nejlepší ženský herecký výkon Emily Beechamová – Little Joe (režie Jessica Hausnerová, Rakousko, VB)

Nejlepší scénář

Céline Sciammaová – Portrait de la jeune fille en feu (Francie)

Zvláštní uznání

Elia Suleiman – To musí být nebe (Francie, Kanada, Katar)

VÍTĚZ SOUTĚŽE UN CERTAIN REGARD

A Vida Invisível de Eurídice Gusmao, r. Karim Ainouz, Brazílie

VÍTĚZ SOUTĚŽE KRÁTKÝCH FILMŮ

La Distance entre le ciel et nous, režie Vasilis Kekatos, Řecko, Francie

 ?? FOTO REUTERS ?? Nejlepší herec. Antonio Banderas získal cenu za roli ve filmu Pedra Almodóvara Bolest a sláva.
FOTO REUTERS Nejlepší herec. Antonio Banderas získal cenu za roli ve filmu Pedra Almodóvara Bolest a sláva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia