Lidové noviny

Ministr má říci, zda chce odvolat ředitele ND

-

PRAHA Dopis Garanční rady Národního divadla, který má být dnes doručen na ministerst­vo kultury a jehož text má redakce k dispozici, reaguje na informace, které přinesly sobotní Lidové noviny. Podle zjištění LN si ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) ve čtvrtek prostředni­ctvím ekonomické­ho odboru Národního divadla vyžádal stanovisko k autorské smlouvě ředitele ND Jana Buriana na inscenaci opery Bedřicha Smetany Libuše, která měla premiéru 14. září loňského roku.

Autorský honorář vyplacený v době, kdy byl jeho příjemce zároveň ředitelem dané instituce, figuruje také v kauze odvolaného ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Jak Fajt, tak Burian ovšem uvádějí, že v ničem nevybočili ze zavedené praxe a neporušili platné předpisy. Sám ministr Staněk k 31. květnu podal demisi v reakci na kritiku, jež se na něj po Fajtově odvolání snesla. Možnost, že by chtěl podobným způsobem během svých posledních dnů ve funkci ještě odstranit ředitele Národního divadla, proto vyvolává u odborné veřejnosti údiv. Znepokojen­í nyní vyjadřuje také Garanční rada Národního divadla, která je ministrový­m odborným poradním orgánem. Jejím předsedou je rektor AMU Jan Hančil a dalšími členy například dramatik Milan Uhde, ředitelka Dejvického divadla Eva Kejkrtová Měřičková nebo ředitel organizace Opera Europa Nicholas Payne.

Pojistka proti ukvapeným krokům ministerst­va

Garanční rada Národního divadla byla zřízena v roce 2013 po bouři, kterou vyvolalo překotné odvolání ředitele ND Ondřeje Černého tehdejší ministryní Alenou Hanákovou. Ve statutu Garanční rady stojí, že tento orgán má za účel přispět ke garanci kontinuity a předvídate­lnosti výkonu veřejné správy vykonávané ministerst­vem kultury vůči Národnímu divadlu z pozice jeho zřizovatel­e. Na to Garanční rada poukazuje i v dopise, který nyní odeslala Antonínu Staňkovi. Připomíná, že k odvolávání ředitele Národního divadla v průběhu trvání mandátu by mělo docházet zcela výjimečně a odvolání by mělo mít zcela zásadní důvod. Garanční rada také vyjadřuje předpoklad, že v souladu s jejím statutem bude ministr případné závažné kroky vůči Národnímu divadlu s členy konzultova­t, aby bylo naplněno její poslání a byla zajištěna objektivit­a.

Garanční rada proto ministra žádá o vyjádření, zda připravuje odvolání ředitele ND a také členů Garanční rady. Lidovým novinám Antonín Staněk v pátek na obdobný dotaz neodpovědě­l a jeho mluvčí uvedla, že ministr o žádném takovém kroku neuvažuje. kul

Garanční rada Národního divadla žádá ministra kultury Antonína Staňka o objasnění jeho kroků, které by mohly směřovat k odvolání ředitele ND Jana Buriana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia