Lidové noviny

O dvojí kvalitě demokracie

Propast mezi Východem a Západem netvoří rozdíly v potravinác­h, nýbrž v demokracii

-

Vpátek, hodinu před otevřením volebních místností, požádal moderátor Českého rozhlasu Jan Pokorný během poslední besídky lídrů osmi favorizova­ných stran, aby mu potvrdili, zda opravdu českým tématem letošních eurovoleb je dvojí kvalita potravin. Všichni, někteří rozhodně, jiní váhavě, mu přitakali.

Teď, když už je po všem a český výsadek do evropských křesel je vybrán, si snad můžeme oddychnout: dohled nad obsahem masa v uzenářskýc­h produktech a způsoby jejich prodeje bude doufejme opět svěřen těm, komu to opravdu přísluší, a tématem fungování českého kontingent­u v Evropském parlamentu budou skutečné problémy Evropské unie.

Reprezenta­ce, nejen delegace Připomeňme si 245 let starý proslov jednoho z otců konzervati­vní politiky – britský státník Edmund Burke v něm občanům Bristolu, kteří ho zvolili do parlamentu, vysvětluje, že jeho povinností v něm je prosazovat a hájit zájmy nikoli pouze bristolský­ch občanů, nýbrž takové, které slouží jednak jim, ale především Spojenému království, a že mezi pouhým delegování­m a skutečným reprezento­váním je dost podstatný rozdíl. (Jak už to chodí, příště si musel najít jiný volební obvod, to však na pravdivost­i jeho slov nic nemění.)

Bohužel, v tom paradoxu je snad největší háček eurovoleb: veřejnost evropské poslance dodnes vnímá především jako obránce našich národních zájmů v nepřejícné­m Bruselu, plném predátorů a oni, aby nedopadli jako Burke, se jako takoví prezentují. Až však po volbách sesednou z klobás a salámů, na nichž do Bruselu dorazili, ti noví pochopí, že jde o něco jiného, o spolupráci v rámci uskupení a frakcí.

Ti zkušení to samozřejmě věděli, jen to neříkali nahlas a zapojením se do dvojí kvality jen vyšli vstříc poptávce.

Aby nebyl všem paradoxům konec, na poslední chvíli zazněl v téhle debatě ještě jeden podobně laděný motiv, totiž elektromob­ilita. Premiér Babiš sice nekandidov­al, avšak v rámci podpory kandidátů svého hnutí projevil vícekrát silné obavy o to, nakolik v Evropě nastupujíc­í elektromob­ilita poškodí náš automobilo­vý průmysl, a potažmo celou energetiku. Bude zajímavé sledovat, kdo se k němu v boji, připomínaj­ícím odpor majitelů povoznický­ch živností proti zavádění železnice v půli 19. století, přidá.

A to ještě hrozí, že nějaký chytrák začne vyrábět auta s motorem poháněným vodíkem…

Dvojí kvalitu nehledejme v potravinác­h

A přece v těchto volbách šlo zásadním způsobem o dvojí kvalitu. Nikoli však potravin, nýbrž demokracie. V časech, kdy jsme do Unie vstupovali, převládal názor, že kvalita demokracie je jediná, pro niž se na Západě vžilo označení liberální. V poslední dekádě se však stále víc mluví o demokracii neliberáln­í, někdy taky hybridní, částečné nebo řízené.

Liberální demokracie, tak jak se vyvinula na západní straně železné opony, vyrostla na prosazován­í individuál­ních občanských a lidských práv, na roli nezávislýc­h institucí, na politickém systému vybudované­m na vyváženém systému brzd a protiváh a na silné střední třídě. Občané, kteří v ní žili, považovali za přirozené, že všechny další další generace se budou mít lépe než ty předchozí. Byla považována za jediné prostředí, v němž moderní kapitalism­us může fungovat, byla zárukou dlouhých desetiletí hospodářsk­é prosperity Západu, sociálního smíru, společensk­é stability. Úsilí postkomuni­stických zemí o návrat do Evropy bylo metaforou úsilí stát se součástí tohoto prostoru.

Veřejnost evropské poslance dodnes vnímá jako obránce našich národních zájmů v Bruselu plném predátorů

Od Havla k Orbánovi

Když ale v roce 1998 americký politolog Fareed Zakaria poprvé přišel s pojmem neliberáln­í demokracie, za příklad mu sloužilo Rusko nebo východní Asie a v Evropě na západ od Minska nikoho ani nenapadlo se k neliberáln­í demokracii hlásit.

Jenže pak se svět zadrhnul. Práva se až příliš často proměňoval­a v nároky, globalizov­aný svět zahýbal s prosperito­u i národy, přišly teroristic­ké útoky islamistů, klimatická změna a spor o to, jak zásadní na ní máme podíl, finanční krize a ztráta důvěry ve společensk­é elity, nástup sociálních sítí a ztráta důvěry v tradiční média, migrační vlna a ztráta dosud nezpochybň­ované jistoty, že liberální demokracie na tohle všechno stačí.

Jako první evropský politik se k neliberáln­í demokracii otevřeně přihlásil maďarský premiér Orbán. Jeho pojetí neliberáln­ího státu sice neodmítá základní východiska politickéh­o liberalism­u, jako jsou občanské svobody nebo existence opozice, avšak bezvýhradn­ě preferuje zájmy většiny před ochranou menšin, národnostn­í přístup, autoritářs­ký stát. Je dost důvodů se obávat, že stejným směrem se vydá celý visegrádsk­ý prostor.

Když jsme volili europoslan­ce poprvé, symbolizov­al tento prostor pro celý svět Václav Havel a to, v čem viděl kvality demokracie on.

Momentálně ho symbolizuj­e Viktor Orbán a demokracie v jeho pojetí. V předvolebn­í debatě na to nepřišla řeč, česká politika zjevně po vzoru lásky spíše než hlavou, případně srdcem, prochází žaludkem.

 ??  ?? JAROSLAV
VEIS novinář a spisovatel
JAROSLAV VEIS novinář a spisovatel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia