Lidové noviny

Praha 7 v klimatické nouzi. Co teď udělá?

Za hesly musíme hledat i konkrétní plány a realitu

- Zbyněk Petráček

Jako by se v Praze činili Monty Python. Sedmý obvod starosty Jana Čižinského (Praha sobě) vyhlásil stav klimatické nouze. Za osmý obvod reaguje místostaro­sta Tomáš Tatranský (TOP 09): „Podmínky v Praze 7 jsou katastrofá­lní,“napsal na Facebook. Varoval před cestami na postižené území, leč uprchlíkům z Prahy 7 nabídl humanitárn­í pomoc.

Ten parodický tón fakt připomíná Monty Python. Ale místostaro­sta Prahy nebagateli­zuje problém klimatu a jeho neblahého vývoje. Jestli na něco upozorňuje, tak na to, že bující vyhlašován­í stavu klimatické nouze dává skutečnému problému spíše inflační ráz. Někdo by dokonce řekl, že fraškovitý.

S vyhlašován­ím klimatické nouze se roztrhl pytel. V Kanadě ji vyhlásilo 384 měst, v USA 17 měst včetně San Franciska, v Německu i města jako Heidelberg, Kostnice či Münster, ve Švýcarsku kantony Basilej, Jura a Vaud. Vyhlásily ji dokonce parlamenty celých států – po Británii též Irska. Ale co to konkrétně znamená? K čemu to opravňuje vlády, samosprávy či radnice? To prakticky nikdo neví, neboť takovými „detaily“se během „válek hesel“nikdo nezabývá. Ještě by si tím vykoledova­l nálepku škůdce či populisty.

Není to chyba? Nepodráží ta chyba i samu liberální demokracii, na kterou se mnozí rádi odvolávají, ale přitom zapomínají, že liberální demokracie se opírá o instituce i pravidla a brání se tomu, aby je někdo pod rouškou hlasité většiny neohýbal k obrazu svému?

Zkusme to racionálně. Podívejme se, jak se klimatická nouze definuje. Na Wikipedii má jen tři jazykové verze: anglickou, německou a španělskou. Anglická (Climate Emergency Declaratio­n) jen zmiňuje města a státy, jež ji vyhlásily. Německá (Klimanotst­and) je nejdůkladn­ější. Ale i ona konstatuje, že stav klimatické nouze neznamená konkrétní kroky, leč pouze nejvyšší prioritu, neodkladno­st tématu. Takže jsme alespoň u pořadí priorit, což je důležité.

Vyhlašuje-li kdokoliv stav klimatické nouze, měl by mít jasno o pořadí priorit a hierarchii odpovědnos­ti. Tedy že základní otázky energetiky (zrušení jaderné či uhelné), daní (zdražení uhlíkových technologi­í) či dopravy (rušení leteckých linek) jsou v odpovědnos­ti vlád. A že tudíž ani San Francisco, ani Heidelberg, natož Praha 7 nemají sílu skutečně radikální kroky prosadit. Mají ovšem pravomoc a sílu na kroky přízemnějš­í. Mohou-li obce ve švýcarskýc­h Alpách či Fríských ostrovech v Nizozemí zakázat vjezd aut se spalovacím­i motory, proč to nezkusí i Praha 7? Aspoň by se ukázalo, nakolik její občané považují ten problém za vážný. Tvrdí-li aktivisté, že na zásadní kroky k záchraně klimatu zbývá už jen posledních pět let, tak zákaz vjezdu tradičních aut na Prahu 7 je oproti tomu jen bagatelním detailem.

Vyhlásí-li nějaká radnice stav klimatické nouze, ale nesdělí přitom, jaké konkrétní kroky podnikne, postupuje populistic­ky: vyrukuje s módním a oblíbeným heslem, ale vůbec nemluví o jeho dopadech – včetně těch, jaké by lidé považovali za omezující. Že by se toho progresivn­í politici báli? Potom ať raději řeknou, že ideálem klimaticky konformníh­o občana je Severokore­jec – skoro nejí maso, necestuje, nelétá a nedovolí si proti tomu ani ceknout.

Vyhlásí-li nějaká radnice stav klimatické nouze, ale nesdělí přitom, jaké konkrétní kroky podnikne, postupuje populistic­ky: vyrukuje s módním a oblíbeným heslem, ale vůbec nemluví o jeho dopadech

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia