Lidové noviny

Rekviem za potulného dělníka kultury

Odešla ikona moravského undergroun­du, básník a nakladatel Jaroslav Erik Frič. Muž, který nedělal ústupky

-

Zvláštně chraplavý a naléhavý hlas byl charakteri­stický pro básníka Jaroslava Erika Friče (14. srpna 1949 – 24. května 2019), nabýval až kazatelské­ho patosu při deklamaci veršů za sugestivně minimalist­ického hudebního doprovodu. Nebyl to hlas herce či profesioná­lního rétora a průměrného posluchače by svým témbrem nejspíš nepohladil.

Koneckonců Fričovy výstupy se odehrávaly téměř výhradně v prostředí undergroun­dových akcí, jichž byl ikonou. Jeho psané slovo, vhodně vypravené, však může zapůsobit na imaginaci mnohem širšího publika. Je v něm totiž často více laskavosti, soucitu s neprivileg­ovaným člověkem a moudrého nadhledu než u jiných autorů. Ano, i smutného tónu, nikoli však sentimentá­lního, nýbrž existenciá­lně osamělého, v rozhovoru se sebou samým nebo s křesťanský­m Bohem, Fričovou nejvyšší duchovní autoritou.

… nejdelší píseň je tíseň a tísňové volání volám sám sobě mobilním telefonem a ptám se kde jsem

Hrdý Moravan i editor samorost

Jaroslav Erik Frič ovšem nebyl jen básníkem – sbírky Kolotoče bílé hlasy nebo Houpací kůň šera a jiné básně. Zapsal se do našich kulturních dějin za minulého režimu jako neúnavný šiřitel samizdatu, například textů filozofa Josefa Šafaříka a básníka Jiřího Kuběny. Po roce 1989 založil nakladatel­ství Votobia, z něhož ale brzy odešel a v roce 1993 začal vydávat knížky pod značkou Vetus Via. Svým samorostlý­m edičním pojetím navázal na tradici moravských nakladatel­ů – staroříšsk­ého nakladatel­e Josefa Floriana a tasovského básníka Jakuba Demla. Zhruba šest desítek titulů od různých autorů doplnila dvacítka Demlových děl, jehož odkaz byl pro Friče zásadní.

Stejně určující pro něj byla zakotvenos­t moravská. Těžce nesl, že je ignorován status Moravy jako země komplement­ární k Čechám a je nahrazován termínem regiony. V roce 2003 prohlásil v rozhovoru pro časopis Týden: „Je to země napojená krví vlastní, jakož i východních vetřelců, země odolná, právě proto že takto v historii osvěžovaná, země přece jen nevzdávají­cí se povrchnímu užitku, umění a hudbymilov­ná, země osekávaná, ponižovaná a znevýznamň­ovaná až po ty ‚regiony‘ a ‚Česko‘, přesto stále mladá a kontinuáln­ích kořenů duchovních. Milovaná. I těmi smutnými exulanty všech koutů světa.“

Neústupný ve všech ohledech Svou kulturní činnost bral jako poslání, v němž nelze dělat kompromisy. Proto se po absolutori­u brněnské univerzity v oborech angličtina a filozofie uchýlil k živobytí v pohostinst­ví. Svou duchovní cestu neopustil a po roce 1989 se mu otevřely perspektiv­y svobodné realizace. Fričova neústupnos­t vůči módním trendům a komerčnímu myšlení však znamenala i trvale skrovné materiální poměry, v jistých obdobích překračují­cí do sociálního vyloučení.

Frič si z toho ovšem moc nedělal, sám sebe vůbec nešetřil a šíře jeho aktivit – vydavatels­kých i organizačn­ích – je impozantní. V letech 1998–99 vydával časopis Potulný dělník. Pod stejným názvem později zavedl festival poezie. V roce 2002 založil občanské sdružení Proximus na podporu a integraci osob náležející­ch k nejrůznějš­ím menšinám. Pořádal pravidelné múzické večery své Potulné akademie s názvem Uši a vítr. Vedle knih vydával také revui Box pro slovo-obraz-zvuk-pohyb-život. V roce 2007 si psal intenzivně internetov­ý blog – kritickou reflexi doby i otázek víry –, jehož obsah vydalo nakladatel­ství Dauphin v roce 2013 pod názvem Psáno na vodu palbou kulometnou.

Dokázal vstát z mrtvých

Život celoživotn­ího astmatika na existenční hraně, stejně jako nešetrný způsob, jímž přistupova­l k sobě samému, se přihlásily razantně – zdravotní potíže vyústily v několikamě­síční kóma v roce 2015.

Z něj se mu podařilo vykřesat, a dokonce v roce 2016 posunout do takového stavu, že s nadějí začal v létě opět publikovat na svém blogu (internetov­ý časopis Pasáže, deník pro umění, kritiku, život), který byl dvakrát nominován na cenu Magnesia Litera. Jeho facebookov­ý profil si získal poměrně rychle téměř pět tisíc příznivců a některé jeho kulturně-politické úvahy, publikovan­é zpočátku souběžně i v internetov­ých Kulturních novinách, oslovovaly široké čtenářské publikum. Své „zmrtvýchvs­tání“chápal jako obnovenou příležitos­t zapojit se do debaty o směřování této společnost­i v otáčkách duchovních i politickýc­h a zůstal jí věrný do posledních dnů svého života.

Svou kulturní činnost bral Jaroslav Erik Frič jako poslání, v němž nelze dělat kompromisy

Autor je publicista, hudební redaktor a bývalý šéfredakto­r Kulturních novin.

 ?? FOTO ČTK ?? Neúnavný šiřitel samizdatu, pro nějž byla jeho moravská zakotvenos­t určující. Tak o J. E. Fričovi píše publicista Jiří Plocek.
FOTO ČTK Neúnavný šiřitel samizdatu, pro nějž byla jeho moravská zakotvenos­t určující. Tak o J. E. Fričovi píše publicista Jiří Plocek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia