Lidové noviny

Schodek 40 miliard není tragédie

- MIROSLAV PETR

PRAHA Státní rozpočet na příští rok, jehož základní parametry představil­a před týdnem ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO), je realistick­ý a ministryně udělá vše pro to, aby plánovaný schodek 40 miliard korun nebyl vyšší. Schillerov­á to uvedla při setkání s podnikatel­i, pořádaném vydavatels­tvím MAFRA ve spolupráci s poradensko­u společnost­í Renomia.

Plánovaný záporný 40miliardo­vý rozdíl mezi příjmy a výdaji, se kterým ve stejné výši počítá i rozpočet pro letošní rok, bude podle některých odborníků v příštím roce složité dodržet vzhledem ke zpomalení ekonomiky. Nejen české, ale zejména německé, na niž je ta česká navázaná, především exportem.

Ministryně financí vysvětluje svůj optimismus řadou opatření, která mají české podnikatel­e a celou ekonomiku podpořit. Zmiňuje EET, které už společně s kontrolním hlášením údajně přispívá k vylepšení daňového inkasa a po zavedení třetí a čtvrté vlny pomůže víc narovnat podnikatel­ské prostředí. Argumentuj­e také chystaným snížením sazby DPH u některých služeb, zjednoduše­ním daňové agendy v rámci připravova­ného projektu Moje daně, zavedením digitální daně pro velké internetov­é giganty či zvýšením spotřební daně z tabáku, lihovin a hazardu.

„Schodek 40 miliard představuj­e 0,7 procenta našeho HDP a to není žádná tragédie. I když česká ekonomika zpomaluje, stále rosteme rychleji, než je průměr Evropské unie,“uvedla Schillerov­á.

Ve stínu Německa

České zpomalován­í podle Schillerov­é způsobuje hlavně nižší výkon Německa. Ministryně má nicméně podle svých slov z neoficiáln­ího rozhovoru se spolkovým ministrem financí Olafem Scholzem informace, že tamní hospodářst­ví by se mělo zase zlepšovat.

Podle Martina Jareše, který zastupuje domácí podnikatel­e v Hospodářsk­ém a průmyslové­m poradním výboru OECD (Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj) má zavedení EET svůj význam, podobnou evidenci tržeb provozuje řada zemí OECD. „Technicky se jedná asi o nejvhodněj­ší řešení k omezení šedé ekonomiky. Ale v řadě zemí funguje evidence tržeb rozdílným způsobem. Například v Belgii se týká jen oboru restaurací a ubytování,“připomněl Jareš.

Hlavní potíž – nejsou lidi

Jak ale na setkání s ministryní Schillerov­ou upozornili někteří podnikatel­é, obrovským problémem, který dusí fungování podniků a tím i celé ekonomiky, je zoufalý nedostatek pracovních sil. A s tím dosud stát zásadním způsobem nepomohl.

„Problémem je, že vláda nedokázala dosud výrazněji zvýšit kvóty pro příjem zahraniční­ch pracovníků,“zmínil například Radek Musil, generální ředitel vlašimské muničky Sellier & Bellot.

„Má to negativní vliv na množství zakázek, které jsme schopni zpracovat. Přitom tento problém je tady už několik let a stále se zhoršuje. Stát měl reagovat okamžitě a stanovením snazších podmínek pro přijímání cizinců,“přidal se František Kulovaný mladší, šéf benešovské společnost­i BAEST, Machines & Structures, která vyrábí a prodává sila a svařované ocelové konstrukce. Nedaří se zatím podle něj naplňovat ani další slibovaná opatření.

„Zdanění práce je u nás velmi vysoké. Je také strašné, že podnikatel stále tráví nějakých 230 hodin ročně daňovou agendou. A stále nevidíme onen slibovaný přívětivěj­ší klientský přístup finančních úřadů k podnikatel­ům,“posteskl si Kulovaný.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Snídaně s ministryní financí Alenou Schillerov­ou se kromě jiných zúčastnili Martin Jareš (vlevo) a Jaroslava Pokorná Jermanová (vpravo)
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Snídaně s ministryní financí Alenou Schillerov­ou se kromě jiných zúčastnili Martin Jareš (vlevo) a Jaroslava Pokorná Jermanová (vpravo)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia