Lidové noviny

Jaderný ledoborec otvírá severní cestu

-

Deloitte Real Index ČR udává procentní změnu průměrné ceny za m2 realizovan­ých prodejů bytů. Údaje se týkají prodejů bytů zapsaných v katastru nemovitost­í v podobě kupních smluv. meziročně o bezmála 11 procent vyšší. V průměru stál metr čtvereční přes 35 tisíc korun.

„Růst je dán především nízkým počtem kvalitních nemovitost­í k prodeji a zároveň celkovou nízkou výstavbou ve velkých městech,“říká ředitel společnost­i CeMap Ondřej Hon.

Nejdražší starší byty jsou v Jihomoravs­kém kraji, kde vyjde metr čtvereční na téměř 51 tisíc korun. Naopak nejlevnějš­í jsou na Ústecku, tam se za metr čtvereční platí přes 19 tisíc korun.

Dobrou zprávou pro potenciáln­í kupce nových bytů je, že jejich zdražování zpomalilo. Hypoteční banka tvrdí, že v prvním čtvrtletí letošního roku byl zaznamenán nejpomalej­ší růst cen od roku 2015. „Klesl po delší době pod hranici deseti procent,“říká Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitost­i Hypoteční banky.

Mezi jednotlivý­mi regiony ale existují rozdíly. Zatímco v Moravskosl­ezském kraji ceny stagnovaly, v Ústeckém kraji byty zlevnily. Zpomalení se neprojevil­o v Jihočeském a Olomouckém kraji. V Praze v prvním čtvrtletí atakovala cena metru čtverečníh­o 105 tisíc korun, což představuj­e nárůst o 3,5 procenta v porovnání s koncem loňského roku.

„Poptávková horečka opadá, letos můžeme očekávat určité zvolnění počtu prodejů jak u starších, tak u nových bytů,“uzavírá Petr Hána z Deloittu. Nicméně dodává, že pokles cen moc očekávat nelze.

V petrohrads­kých loděnicích byl včera na vodu spuštěn ledoborec Ural na jaderný pohon, poslední ze tří ledoborců nové generace, které chce Rusko využít na takzvané severní mořské cestě, a zhodnotit tak hospodářsk­ý potenciál arktické oblasti. Trojici plavidel bude provozovat Rosatomflo­t, jedna ze společnost­í státní jaderné korporace Rosatom. Trojice největších a nejvýkonně­jších ledoborců světa má prorazit led silný tři metry. Ural má být předán společnost­i Rosatom v roce 2022, kdy mají být další dvě lodě této série, Arktika a Sibir, už v plném provozu.

 ?? Zdroj: Deloitte ?? Olomoucký méně než 20 tisíc
20–40 tisíc
40–60 tisíc
60–80 tisíc Praha Moravskosl­ezský Zlínský
Zdroj: Deloitte Olomoucký méně než 20 tisíc 20–40 tisíc 40–60 tisíc 60–80 tisíc Praha Moravskosl­ezský Zlínský
 ??  ?? PETROHRAD
PETROHRAD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia